Nicolicea sustine ca Iohannis e de vina daca OUG 14 e atacata la CCR: Abrogarea a fost propunerea lui

Luni, 20 Februarie 2017, ora 16:07
6391 citiri
Nicolicea sustine ca Iohannis e de vina daca OUG 14 e atacata la CCR: Abrogarea a fost propunerea lui

Legea de respingere a ordonantei de urgenta 13 prezinta riscul unei posibile sesizari la Curtea Constitutionala, afirma Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. El sustine ca PSD nu va sesiza Curtea, dar e posibil sa faca acest lucru cei care au contestat deja ordonantele 13 si 14 in Justitie.

In acest moment, ordonanta de abrogare, 14/2017, a trecut de Senat si este in procedura parlamentara la Camera Deputatilor, care e camera decizionala, iar ordonanta 13, atat de contestata, este la vot in Senat, prima camera sesizata.

Vezi si:

"Cei care insista ca o ordonanta abrogata sa poata sa fie respinsa printr-o lege isi asuma responsabilitatea pentru efectele care vor fi produse", a declarat luni dupa amiaza Eugen Nicolicea.

Deputatul PSD a reamintit ca, dupa izbucnirea scandalului, premierul Grindeanu a vorbit initial de "doua solutii: prorogare de termen si abrogare".

Eugen Nicolicea a sustinut solutia prorogarii (amanarii) ca fiind cea mai sigura, "daca o faceai pe 4 ani, sa iesi din mandat".

"Premierul a cedat si a acceptat punctul de vedere al presedintelui Iohannis. (...) Apoi toata lumea a sarit ca e greu cu abrogarea, uitand ca propunerea e a dl Iohannis (...) Domnul Dragnea a zis sa le dam ocazia sa isi manifeste intelepciunea" din punct de vedere juridic, a mai afirmat Eugen Nicolicea.

Deputatul PSD a subliniat ca exista posibilitatea ca legea de respingere a OUG 13 sa fie declarata neconstitutionala si a facut trimitere la un precedent, mai exact la Decizia 98 /2001 a CCR, care se refera la "declararea ca neconstitutionala a unei legi de abrogare a unei ordonante deja abrogata", respectiv ordonanta 23/1999.

Decizia respectiva a fost data, insa, inainte de intrarea in vigoare a actualei Constitutii a Romaniei, care a fost votata in 2003.

"Daca va exista vreun efect negativ, le va apartine in totalitate. Aceste variante pe care le-au propus ei, cu drobul de sare, se continua in discutii. V-am dat o solutie definitiva, nu ati acceptat, va asumati!", le-a transmis Nicolicea liderilor Opozitiei, in frunte cu presedintele Iohannis.

Intrebat daca ceea ce vrea sa spuna este ca e posibil ca legea de respingere a OUG 13 sa fie atacata la CCR, Eugen Nicolicea a raspuns: "Nu stiu, din partea PSD nu va exista niciun fel de contestatie, dar credeti ca persoanele respecive, care s-au adresat instantei, nu pot sa atace in continuare? Eu am oferit o solutie imbatabila si nu mai exista nicio cale de atac".

Eugen Nicolicea a facut referire la persoanele trimise in judecata care au atacat in instanta ordonanta de abrogare a ordonantei 13, sesizand si Curtea Constitutionala.

In aceste cazuri instantele au ramas in pronuntare.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
Jurnalistul Dan Cărbunaru a fost numit marţi, 7 decembrie, în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi purtător de cuvânt al Guvernului. Anunţul a fost...