Presa de azi: Alesii vor da 10 milioane de euro pe masini

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 08:36
2078 citiri

Parlamentarii romani au gasit un mod cel putin original de a lupta contra crizei: maresc cheltuielile, in timp ce toata tara strange cureaua, scrie presa de azi.

Astfel, daca senatorii si-au aprobat un buget mai mare cu 30% pentru anul 2011, deputatii au si ei in plan o majorare de 28%. 10 milioane de euro va costa numai reinnoirea parcului auto. Alesii neamului si-au mai majorat cu de la sine putere si salariile - 14% in plus.

Daca parlamentarii Puterii si Opozitiei au ajuns la un consens rar intalnit cand a fost in discutie propriul buget, nu la fel au stat lucrurile si cand a fost vorba de consultarile la care i-a chemat presedintele Basescu.

Opozitia le-a boicotat din nou, asa ca seful statului a trebuit sa discute numai cu reprezentantii Puterii, pe care cu o seara inainte o catalogase drept "majoritatea toxica".

Dupa consultari, Basescu a anuntat oficial ca va retrimite Parlamentului legea privind reducerea TVA la alimentele de baza si cea privind neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, masuri cerute de FMI.

Tot referitor la acordul cu FMI, premierul Emil Boc a anuntat ca banii obtinuti vor fi investiti in prima parte a anului.

Adevarul: Alesii vor da 10 milioane de euro pe masini

In 2011, bugetul Camerei Deputatilor va creste cu 28% fata de 2010, iar cel al Senatului cu 30%. Senatorii au prevazut o crestere de 14% a salariilor. Deputatii vor sa cumpere 333 de autoturisme Dacia Duster si limuzine pentru sefii de grup si de comisii.

Parlamentarii romani au reusit cateva performante greu de realizat in alte conditii, la capitolul cheltuieli, informeaza Adevarul.

Astfel, daca deputatii au prevazut peste 7,2 milioane de euro pentru cumpararea de masini, comparativ cu 25.000 de euro anul trecut, adica o crestere de circa 300%, colegii lor senatori si-au votat, in numai 10 minute, bugetul pe 2011. Din cele 30 de milioane de euro, 2,7 milioane de euro vor merge catre achizitionarea a 137 de masini Duster pentru senatorii fara functii si sapte limuzine pentru membrii Biroului Permanent.

Senatorii au trecut in buget si banii pentru o eventuala crestere a salariilor, chiar daca Guvernul nu a luat o decizie in acest sens. Potrivit documentului, in alcatuirea actualului buget s-a luat in considerare nivelul indemnizatiilor si al salariilor de baza de la momentul actual, la care s-a aplicat o crestere in medie de 14% "in conditiile in care nu exista o lege de salarizare a personalului bugetar aprobata".

Gandul: Basescu a explicat coalitiei cine e "sursa toxica" a majoritatii

Consensul de la adoptarea bugetului s-a spulberat cand a venit vorba de consultarile cu Traian Basescu, de la Cotroceni.

Opozitia a refuzat din nou sa participe, asa ca presedintele a trebuit sa le explice doar reprezentantilor Puterii ce a vrut sa spuna cand i-a numit "majoritate toxica", scrie Gandul.

Seful statului a spus ca i se pare inadmisibil sa fie votate doua legi cu mare impact bugetar si justificarea sa fie neatentia parlamentarilor. "Cand am spus majoritate toxica m-am referit in special la PD-L, principalul partid de guvernamant", ar fi spus presedintele, conform unor surse participante la discutii.

Motivul supararii lui Basescu pe PD-L venea din incapacitatea liderilor partidului de a-si controla oamenii. Ca exemplu negativ a fost dat si vicele Cezar Preda, care a afirmat saptamana trecuta, ca exista 50 de parlamentari pedelisti care nu vot vota bugetul pe 2011. "Astfel de declaratii nu ne ajuta in primul rand pe pietele financiare, pentru ca ele creeaza senzatia de instabilitate politica", a afirmat seful statului.

Basescu nu a ratat insa nici acum prilejul sa ii "traga de urechi" pe reprezentantii Puterii, per ansamblu. Unul dintre motive a fost votul din Senat, unde nu s-a votat nici de aceasta data Legea pensiilor, pe care presedintele a retrimis-o la Parlament.

"Aduceti-va oamenii la vot!", a spus Basescu. Justificarile liderilor Coalitiei au fost aceleasi: majoritatea la Senat este foarte fragila. Planul partidelor de la putere este sa pice legea in Senat, pentru ca ea sa ajunga la Camera Deputatilor, for decizional, unde majoritatea este mai confortabila.

Basescu si reprezentantii majoritatii parlamentare au discutat despre un nou acord cu FMI, despre modificarea OUG 50 privind creditele acordate populatiei, dar si despre retrimiterea in Parlament a legilor privind reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Jurnalul National: Legi returnate Parlamentului

Presedintele Traian Basescu a facut marti ce anuntase cu o seara inainte si ce promisese FMI cu saptamani in urma: a reintors in Parlament legile "votate din greseala".

Seful statului doreste ca parlamentarii sa respinga de data aceasta legea privind reducerea TVA la produsele alimentare de baza, de la 24 la 5%, si pe cea care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, scrie Jurnalul National.

"In cursul zilei de astazi (marti - n.r.) le voi retrimite la Parlament pe ambele, celebrele legi votate din greseala. Da, le voi trimite inapoi la Parlament pentru reexaminare si pentru punere in concordanta cu angajamentele internationale ale Romaniei si cu nevoia de predictibilitate in fiscalitate", a declarat Traian Basescu.

Justificarea presedintelui a fost una simpla: nu ne permite acordul cu FMI. "I-am asigurat ca nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce inseamna ca nu voi promulga legile", a spus Basescu.

Romania Libera - Boc: Banii de la FMI pentru investitii vor fi alocati in semestrul I

Daca Basescu a asigurat, prin retrimiterea legilor in Parlament, conditiile ca banii de la FMI sa vina, premierul Emil Boc a aratat si cum vor fi cheltuiti ei.

Guvernul a convenit cu finantatorii externi ca fondurile pentru investitii sa fie alocate cu prioritate in primul semestru, in vederea unei utilizari eficiente, a transmis, marti, premierul Emil Boc ministrilor care gestioneaza banii europeni, in reuniunea comitetului pentru fonduri comunitare, informeaza Romania Libera.

El a cerut acestora sa prezinte o lista de proiecte europene care pot fi finantate in primele sase luni ale anului 2011, in vederea asigurarii cu prioritate a cofinantarilor in bugetul pentru 2011, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Datele analizate in cadrul reuniunii releva ca, din 2007 si pana la 29 octombrie 2010, in cadrul celor sapte programe operationale sectoriale au fost depuse 22.890 proiecte, din care au fost aprobate 5.983, iar pentru 4.318 proiecte au fost semnate deja contractele sau deciziile de finantare.

Tot pe ansamblul celor sapte programe, platile efectuate pana la aceeasi data catre beneficiari insumeaza peste 5,8 miliarde lei.

Tot presedintele Traian Basescu fusese cel care anuntase concentrarea investitiilor pe prima parte a anului viitor. Luni seara, la postul public de televiziune, ca optiunea Romaniei in negocierile cu Fondul Monetar International a fost sa primeasca banii de investitii in primul trimestru, pentru a-i putea cheltui pana la sfarsitul anului.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#crestere buget Parlament, #cheltuieli parlamentari , #parlament
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Revin co o propunere mai veche. Să se tipărească pe buletinele de vot pe prima pagină o casetă intitulată "VOT IMPOTRIVA CLASEI POLITICE". Această măsură ar devoala misterul absenteismului si ar prezenta relatia societate-clasa politică in mod real.