Senatorii si deputatii, in sedinta ordinara - care sunt prioritatile legislative

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 07:39
1551 citiri
Senatorii si deputatii, in sedinta ordinara - care sunt prioritatile legislative
Foto: Ziare.com

Senatul si Camera Deputatilor incep marti o noua sesiune ordinara.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a convocat Biroul permanent pentru ora 14.00, urmand ca de la 15.00 grupurile parlamentare sa se intruneasca intr-o sedinta. Senatorii se vor reuni, incepand cu ora 16.00, in prima sedinta de plen a sesiunii ordinare de toamna a Camerei Superioare a Parlamentului.

In plan legislativ, in aceasta sesiune ordinara, senatorii vor relua discutiile pe marginea cererii de reexaminare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Senatului cu privire la proiectul Codului fiscal. Parlamentul fusese convocat in sesiune extraordinara, in perioada 24 - 26 august, pentru a discuta solicitarea presedintelui, dar luarea unei decizii a fost amanata, prin acordul partidelor politice parlamentare, pentru sesiunea ordinara. De asemenea, majoritatea si Opozitia au convenit ca unele dintre masurile de relaxare fiscala prevazute de noul Cod sa fie aplicate etapizat.

In dezbaterea Senatului vor intra, totodata, si Ordonanta Guvernului nr.14/2015 care vizeaza salariile demnitarilor, dar si ordonanta nr. 15/2015 care modifica Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Atentia senatorilor si deputatilor se va orienta, in sesiunea ordinara de toamna, si asupra proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

Votul prin corespondenta, printre prioritatile deputatilor

Si Camera Deputatilor incepe marti o noua sesiune ordinara cu un numar de 386 de deputati si isi propune ca principala prioritate legislativa adoptarea votului prin corespondenta.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), afirma ca in sesiunea parlamentara de toamna o prioritate va fi, atat pentru el, cat si pentru partidul pe care il reprezinta, adoptarea legii votului prin corespondenta.

Acesta preciza faptul ca subiectul votului prin corespondenta va fi tratat cu seriozitate in Parlament, explicand ca este "un proiect esential pentru democratia din Romania" si anunta ca, saptamana viitoare, va prezenta un set de principii partilor implicate in elaborarea legii amintite.

Deputatii au amanat in sesiunea trecuta dezbaterile pe Codurile penale.

In schimb, Codul fiscal a fost adoptat de Parlament in prima sesiune, dar a fost retrimis spre reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis.

Parlamentul a fost convocat in sesiune extraordinara in perioada 24-26 august pentru rediscutarea Codului fiscal, dar parlamentarii au amanat luarea unei decizii pentru sesiunea ordinara. Amanarea a fost sustinuta de toate partidele, convenindu-se totodata ca masurile de relaxare fiscala sa fie introduse etapizat.

Parlamentarii ar putea discuta si vota in sesiunea din toamna Legea achizitiilor publice si Legea salarizarii, un proiect de lege privind veniturile personalului medical si o initiativa legislativa privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

De asemenea, Televiziunea Romana a lansat in dezbatere publica o propunere de proiect legislativ pentru organizarea si functionarea serviciului public de televiziune, care ar putea ajunge pe masa Camerei Deputatilor in aceasta sesiune. Conform presedintelui-director general al TVR, Stelian Tanase, documentul a fost trimis si comisiilor parlamentare.

Proiectul prevede reorganizarea distincta a Societatii Romane de Televiziune (SRTv) intr-o noua entitate: Serviciul Public de Televiziune (SPTv), plasat sub autoritatea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice (CSMP).

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#senat sesiune ordinara, #Camera Deputatilor sesiune ordinara , #parlament