De ce amestecam moartea cu politica? (Opinii)

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 19:20
3927 citiri
De ce amestecam moartea cu politica? (Opinii)
Foto: Kanal D

Cum s-a ajuns sa amestecam lucrurile de viata si de moarte cu politica? Nu e decat un singur raspuns: exista o cumplita foame de voturi, voturi de pe orice, din saracie, analfabetism si dezordine, din scandaluri inadins provocate, din intamplari dramatice si tragice, inclusiv de pe morti. Ca cioclii.

De ce sunt atat de importante voturile? Pentru ca intr-o democratie numai cu ele se ajunge la putere. La ce e buna Puterea? Politicienii zic ca pentru buna guvernare. Insa, desi pana acum s-au cam perindat toate partidele pe la Palatul Victoria, Puterea lor nu a vizat si bunastarea supusilor, decat in foarte, foarte mica masura. Si atunci?

Politizare si inapoiere

De politizat, politizeaza si altii: politicienii englezi, germani, francezi si chiar elvetieni, fie de la putere, fie din opozitie. De pilda, in problema e (i) migratiei fortei de munca din estul continentului european. As vrea sa le reamintesc ca procesul era invers inainte de razboi, dar acum le vine foarte greu sa-si aminteasca.

Intrebarile din vorspann vin ca urmare a politizarii nenorocite si macabre a accidentului aviatic din Apuseni, soldat cu doua victime, Aurelia Ion si Adrian Iovan, si cu raniti. Cand, cu adevarat, zicerea "a calca pe cadavre" capata relevanta. Semn ca, in disperarea lor, unii politicieni, sau ce-or fi fiind ei, isi hranesc orgoliile si de pe vii, si de pe morti.

Ce aveau Adrian Iovan si Aura Ion cu politica?

Mai intai cateva adevaruri incontestabile: la mansa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, singurul care putea decide evolutia zborului. La sol era ghidat de specialistii ROMATSA, ajutati de STS care i-au aprobat toate deciziile. La sol a intervenit ISU, bine, rau, va raspunde. La mansa nu erau clasa politica, nici Parlamentul, nici Guvernul, nici Voiculescu, Stroie, Manescu, Ponta ori Antonescu.

Aveau Adrian Iovan, specialistii ROMATSA si comandantii ISU rol de politicieni, de activisti de partid? Nici vorba. I-a numit cineva pe criterii politice? E momentul sa raspunda, daca au facut-o. Cu siguranta ca aveau, ca fiecare, simpatii si antipatii politice, dar in timpul nenorocirii isi indeplineau cum credeau ei mai bine sarcinile si datoriile de serviciu.

De ce fac politicienii treaba Justitiei?

Guvernului ii revine obligatia de a analiza comportamentul fiecarei institutii implicate si de a lua masuri de ridicare a acestora la nivelul cerut de anul 2014. Justitiei i se cere sa-i condamne pe vinovati, iar Parlamentului, sa revada intreg ansamblul legislativ. Si cu siguranta asa se va face. Daca are cineva vreo dovada certa ca nu va fi asa, sa o facem publica. Dar nu e nevoie de procese de intentie.

De ce politicul o ia inaintea Justitiei, a analizei reci si rationale a omului de stiinta? Abia acum inteleg: in timp ce Justitia, organele de ancheta si control se misca greu cu anchetele si condamnarile, o anume parte a politicienilor si a activistilor lor incearca sa acumuleze capital electoral pe seama impactului emotional al populatiei.

Trec apoi fara jena sa-i judece ei insisi pe faptasi si chiar sa pronunte sentinte de vinovati. Ceea ce s-a intamplat adesea. Cum e posibil asa ceva intr-o democratie in care, dintre cele trei puteri ale statului de drept, doar Justitia e competenta a da sentinte? Iata ca e posibil. Se mai intampla asa ceva in alte democratii? Niciunde.

Ar trebui o masura totusi...

La fel au stat lucrurile in cazul privatizarii OLTCHIM si CFR - Marfa, al condamnarii fostului prim ministru Adrian Nastase... Pana si in domeniul sensibilelor relatii internationale, cand politizarea s-ar putea lasa cu urmari neasteptate pentru Romania, vezi vizita recenta a inaltului emisar american, Victoria Nuland... Si situatia se va repeta pana cand legiuitorul va face ordine, iar justitiarii isi vor face datoria.

Fireste ca trebuie sa existe si responsabilitatea celui ce a facut numiri politice, dar politicul are o alta menire, mult mai importanta, intr-o democratie adevarata: buna guvernare, bunastarea tuturor cetatenilor. Iar voturile trebuie sa vina nu din batjocura, scandaluri, certuri si acuzatii asupra altora, nici de pe morti si nenorociri, ci din programe politice si proiecte de dezvoltare. E si motivul pentru care batem mereu pasul pe loc. De atata amar de ani.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#accident aviatic urmari politizare, #democratie stat de drept, #Justitie Parlament Guvern , #politica interna