Sarutul peste scuipat. Cine respecta, de fapt, Romania? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:15
8195 citiri
Sarutul peste scuipat. Cine respecta, de fapt, Romania? (Opinii)
Foto: Facebook/Matthijs van Bonzel

Premierul Romaniei a plecat in Turcia pentru o operatie la genunchi pe care medicii ortopezi romani o fac uzual si cu succes. Este doar ultimul de pe lunga lista de mai inalti sau mai marunti demnitari romani care aleg spitalele straine in locul celor destinate plebei si pentru a caror stare si dotare sunt adesea direct raspunzatori.

Victor Ponta a invocat nevoia de liniste si odihna, dar indiferent de explicatia reala nu cred ca era greu sa-si dea seama ca transmite implicit un mesaj de profunda neincredere in sistemul sanitar si profesionalismul medicilor romani. Si l-a asumat, chiar daca nu l-a urmarit.

Sotia ambasadorului Olandei, cetatean olandez, care putea alege orice spital din tara ei sau din Europa, s-a dat pe mana chirurgilor ortopezi romani de la Spitalul Universitar din Bucuresti pentru o interventie chirurgicala la ambele picioare. Si ambasadorul olandez a postat pe Internet pozele cu sotia sa pe patul unui spital romanesc alaturi de un medic roman.

Vad aici o uriasa simbolistica: obrazul sanatatii romanesti de-abia scuipat de premierul roman, a fost sarutat de ambasadorul olandez.

Si, imi pare rau sa o spun, vad in aceasta simbolistica povestea ultimilor 25 de ani, cel putin, ai Romaniei.

Dincolo de incompententa, de coruptie, de toate problemele, cred ca drama Romaniei este aceea a unei tari neiubite si nerespectate de cei mai multi dintre cei care au condus-o si o conduc. Ei iubesc puterea, cu patima, isi iubesc privilegiile, probabil banii, dar nu tara. Daca ar iubi-o si ar respecta-o nu numai ca ar lucra cu adevarat pentru ea, ci s-ar gandi adanc la impactul fiecarui gest pe care il fac.

Si ma gandesc, oare nu mai mult ne-au iubit si ne-au respectat de fapt strainii, aceia ca ambasadorul olandez? Aceia care atunci cand a fost nevoie ne-au aparat chiar de propriii nostri conducatori dezlantuiti.

Cate dintre putinele reforme autentice, din toate domeniile, de la economie la justitie, ar fi fost posibile fara presiunea externa, fie ca, mai pe la inceputuri, era vorba despre clauza natiunii celei mai favorizate, apoi de intrarea si mentinerea in UE si NATO?

Am fi avut justitie functionala, am fi avut anticoruptie fara aceasta presiune? Ce s-ar fi ales de ele in vara lui 2012? Ce s-ar fi ales de ele in martea neagra? Oare fara presiunea externa, cate dintre atributiile CCR ar mai fi in picioare? Ar mai exista DNA? Eu sunt ferm convinsa ca nu.

Da, Olanda ambasadorului care si-a dat sotia pe mana medicilor romani este una dintre tarile care ne blocheaza accesul in Schengen. Ne face un rau? Eu cred ca ne face un bine pentru ca aceasta presiune care continua este singura care poate ajuta la blocarea "patriotilor" nostri lideri politici. Cu MCV este la fel. O umilinta? Nu, un mare ajutor sa nu o luam razna.

Din pacate, aici suntem. Si asta mi se pare cea mai mare tristete. Ca binele cel mai mare facut Romaniei in ultimii 25 de ani nu a fost produsul muncii si patriotismului politicenilor romani, ci al seriozitatii si exigentei strainilor. Zic vorba mare "patriotism", nu-i asa? Dar ea este o cheie, poate principala cheie.

N-am vazut patriotism. Vad doar nationalisme electorale gaunoase, ca ultim argument de aspirare a voturilor cand celelalte lipsesc si nu mai sunt credibile. Afisarea acestui nationalism mi se pare tot o forma de dispret la adresa unui electorat caruia ii sunt stimulate instinctele, nu intelectul la care apeleaza mai mult strainii.

Stiti cand cred eu ca tara asta va avea cu adevarat o sansa? Atunci cand soarta de zi cu zi ii va fi croita de oameni care o respecta cat o respecta strainii. Care vor reusi sa ii croiasca din patriotism binele pe care i l-au adus strainii in acesti ultimi 25 de ani.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ponta operatie Turcia, #operatie sotie ambasador olandez , #politica interna