Opinii: Ce nu face Guvernul Boc

Joi, 27 Mai 2010, ora 21:30
2808 citiri
Opinii: Ce nu face Guvernul Boc

In ciuda tuturor semnalarilor si cererilor venite din diferite medii ale societatii, Guvernul Boc se preface in baba surda, care nu intelege si nu pricepe ce i se cere.

Sunt aproape clare masurile pe care-si va asuma raspunderea Guvernul, in orice caz cele mai importante. Totusi, printre ele nu apar cele care ar insemna o "chimioterapie" a cancerului clientelar. Mai grav decat cancerul bugetar, prin efectele sale in spatiul psihologiei sociale.

1. Desfiintarea unor ministere, agentii si institutii publice

Nu am vazut masuri de desfiintare a unor ministere, agentii si institutii bugetare care nu-si justifica, pur si simplu, existenta in actualele conditii de criza. Nu cred ca ministere precum cel al Culturii, Telecomunicatiilor, Mediului si altele nu pot fi desfiintate, iar atributiile lor alocate altor entitati ale statului. S-ar face economie de secretare, soferi, consilieri, cheltuieli de intretinere si functionare.

Aceeasi situatie in privinta agentiilor si institutiilor care nu produc nimic, doar consuma fonduri. Pentru a exemplifica din educatie: Institutul de Stiinte ale Educatiei, Centrul National de Dezvoltare a invatamantului Profesional si Tehnic, Centrul pentru Formarea Continua in Limba Germana, Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informare pentru Educatie si Cercetare, Agentia Nationala pentru Calificarile din Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social (ACPART), Centrul European UNESCO pentru Invatamantul Superior (CEPES), Institutul Limbii Romane, Centrul de Cercetari Biologice din Jibou, etc., etc.

Daca exista atatea agentii si acestea consuma bani de la buget, de ce este invatamantul romanesc la pamant? Le-a verificat cineva, vreodata, activitatea? Au standarde de calitate in functionare, de indeplinirea carora se elibereaza fondurile, inclusiv cele de salarii? Nimic din toate acestea. De ce? Pentru ca sunt cuiburi pentru clientele de partid, contributoare la campaniile electorale. Si situatia se repeta in multe alte domenii de activitate.

Domnul Boc nu are nicio scuza ca nu "taie" din start aceste cordoane ombilicale prin care clientela se alimenteaza din bugetul de stat.

2. Transparenta cheltuirii fondurilor publice

Cat de greu este sa obligi toti ordonatorii de credite sa publice pe site-urile proprii atat veniturile angajatilor, cat si modul de utilizare a banului public pentru achizitii de bunuri si servicii? De ce pachetul de legi nu cuprinde si aceasta obligatie?

Domnul Boc nu are nicio scuza daca nu face si acest lucru. Dimpotriva. Contribuie la adancirea prapastiei de neincredere dintre guvernanti si guvernati. Demnitarii pot renunta fara probleme la masinile de lux, factura la telefoane, cheltuieli de zeci de mii de euro cu personalul propriu, cu deplasarile in strainatate, etc. Daca nu vor, pot fi obligati prin reducerea alocarilor bugetare.

3. Interzicerea cumulurilor de functii si salarii bugetare

Asociatia EDU CER a publicat liste de profitori care cumuleaza salarii de 5.000-7.000 de euro/luna, prin cumularea a 4-7 slujbe, toate la stat, in acelasi timp de 40 de ore de munca pe saptamana. Toate aceste salarii sunt in invatamantul superior si cercetare, dar in mod sigur si in alte domenii.

In contradictie cu Directiva 2003/88/CE si Articolul 111 din Codul Muncii, asa cum a fost modificat de OUG nr. 65/2005. Intre timp, presa a scos la iveala si alte situatii incredibile de acest gen. Ce-l impiedica pe dl Boc sa interzica aceste cumuluri? Nu cumva apararea propriei clientele? Atunci cum sa avem incredere in domnia sa?

4. Reducerea aparatului diverselor servicii si institutii cu caracter informativ operativ (SRI, SIE, SPP, STS, etc)

N-am auzit nimic despre reducerea numarului spionilor romani, numar ce bate orice tara europeana, in ciuda faptului ca "secretele" noastre militare sunt aparate mai eficient de NATO, cat despre cele economice, ce sa ascundem, deficitul bugetar? Sa nu-l fure cineva? Il stie toata lumea. L-a aflat si FMI.

5. Accelerarea descentralizarii in toate domeniile, astfel incat fiecare comunitate sa-si ia soarta in propriile maini, fara sa astepte ca altii sa le rezolve problemele. Stoparea alocarilor de la bugetul central la bugetele locale si utilizarea lor doar in situatii exceptionale, aprobate prin HG, in cazuri bine documentate.

6. Revederea cadrului legal normativ referitor la instrumentarea-judecarea furturilor, fraudelor si delapidarilor si trecerea lor in regim de urgenta

7. Instituirea unui fond national de solidaritate, gestionat de societatea civila.

Daca Guvernul Boc nu va adopta aceste masuri, chiar si in ultima clipa, nu se poate astepta la intelegere si increderea populatiei, in masurile pe care le promoveaza.

Nu se poate astepta la acceptarea sacrificiilor, exceptand "dulaii" (clientela).

Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
Mircea Geoană, candidat la fotoliul de la Cotroceni, a declarat, miercuri, 11 septembrie, că nu vrea să fie în situaţia, cum recunoştea ”alt candidat”, că are nevoie să ia meditaţii,...
Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
Mircea Geoană, candidat independent la Președinție, intenționează să numească viitorul prim- ministru în baza unui „contract de guvernare”, în cazul în care va câștiga cea mai...
#masuri austeritate Guvern Boc, #reforma Guvern, #masuri reforma , #reforma
Comentarii
Poza odiseu
odiseu
rank 5
Ura! Propagandistul oranj Vlaston trecut de partea poporului! A tradat guvernul! A tradat noua securitate!
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
bai stahanovist batrin vrei sa sti ce impidica guvernul sa desfiinteze institutiile care ard gazul de pomana iti spun eu
  1. Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
  2. Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
  3. Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
  4. Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
  5. Canotoare premiată cu aur la Jocurile Olimpice a primit o plachetă de excelență cu numele scris greșit. Cine a fost autorul gafei FOTO
  6. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, exclude orice colaborare cu PSD după alegerile din noiembrie
  7. Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
  8. "Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
  9. Analiză: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?
  10. Ședința de Guvern, amânată pe motiv că documentul privind categoriile afectate de recalcularea pensiilor nu a fost finalizat. OUG pentru pensiile militarilor, fără avize SURSE