Cruciadele impotriva comunismului si efectele lor (Opinii)

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 08:16

   

Cruciadele impotriva comunismului si efectele lor (Opinii)
O reluare "ab ovo" a temei comunismului romanesc i-ar putea plictisi pe istorici. In acelasi timp, exista oameni dispusi la memorie sau impinsi de curiozitatea gasirii unui ciob din creuzetul in care s-a fabricat superlativul diabolic al unui sistem politic ce a dominat viata acestei natiuni.

Am scris tandara, intrucat aflarea adevarului integral despre comunism si cozile lui de topor continua sa ramana o usa interzisa care desfide trecerea de la "nu stiu" la "nu stiu inca". Una din principalele cauze ale demascarii totale este nevointa sau, in cel mai acceptabil caz, vrerea limitata.

Odata cu trecerea timpului, apar ca marunte compatibilitatile intre ce a fost si ce se intampla azi in Romania. Nimic mai eronat. Derapajul, naravurile, neputinta celor care conduc docarul sleampat al societatii actuale au corespondenta in haul cascat de regimul maxim infestator.

Bolsevismul grobian a fost un cocktail Molotov inmiit mai distructiv decat devastatoarele incarcaturi slobozite in august '45 asupra celor doua orase din Tara Soarelui Rasare. Pentru ca a mutilat ireversibil constiinte si libertati.

Daca in cazul dezastrului atomic exista scari de masura, nu se poate spune acelasi lucru despre efectele "capodoperei" staliniste. Ele sunt doar imaginare. Din minutul urmator comunicatului adresat romanilor prin radio de catre regele Mihai la 23 august '44: "Primiti-i pe soldatii armatei sovietice cu incredere, Natiunile Unite ne-au garantat independenta tarii si neamestecul in treburile noastre interne", opiul ce avea sa ucida si sa schilodeasca un neam intreg era injectat pentru viitoarea jumatate de veac.

Mesageri ai raului, fapte si victime

Parcurgeam recent o lista a celor mai abjecti autori de fratricid romanesc. Printre ei se gasesc si nume de "import" pentru desavarsirea deficitului balantei functii- putere, dar cu eficienta deosebita in procesul de extinctie a valorilor umane nationale.

Nu are importanta ca-i chema Enoiu, Borcea, Turcanu, Goiciu, Nicolschi (Grunberg), Pintilie (Bodnarenko), ci faptul ca au aplicat metode de un barbarism extrem pentru ingenunchierea celor catalogati drept "banditi" pentru cutezanta de a sta piezis in calea sistemului opresiv.

Intemnitati la Jilava, Sighet, Aiud, Gherla, Pitesti, Canal, minele de plumb, cei care cu timpul vor deveni stra-martiri au fost supusi unor suferinte atroce, chinuri destramatoare insotite de nelipsita batjocura gregara. Tinte ale surescitarii tortionarilor in raspandirea durerii.

Calfele autohtone ale sovieticilor reusisera sa transforme multe inchisori romanesti in niste Auschwitz-uri fara cuptoare. Multi dintre acesti neo-vechili lepadasera boanda si itarii pentru cizme si epoleti, devenind slugi neconditionate ale celor de-o teapa cu ei, dar impusi la putere de Moscova.

Situatia era laconic si graitor zugravita de catre ministrul britanic la Bucuresti, Sorell, in finalul telegramei trimise Foreign Office la data de 31 decembrie 1947, imediat dupa abdicarea regelui: "Nu au fost demonstratii, nu s-au organizat, iar atmosfera este de cea mai grea depresiune in randul poporului roman".

Si asa avea sa ramana pentru o lunga perioada de timp, desi a fost recunoscut international faptul ca romanii au avut una dintre cele mai solide rezistente anticomuniste din Est. Ei nu au facut decat sa dea replica unui adevar terifiant, fie de luam ca exemplu aleator ce se intampla in efemerul mandat al guvernarii gen. Nicolae Radescu (dec. '44- martie '45), cand hoardele cu stea la boneta jefuiau, arestau, asasinau orice si pe oricine le aparea in fata pe fondul dezlantuirii resentimentare potentate adeseori de licori etanolice.

Lacustele rasaritene cu rubasca de culoare kaki devorau insatiabil tot ce insemna seva nationala. Din toate punctele de vedere, Romania intrase in zodia Cancerului.

In zadar s-au opus acestei stari de fapt cateva mii de romani pentru care curajul si demnitatea stoica erau simple trasaturi naturale. Valetii dedicati noului regim, printr-o obedienta fara bresa, au reusit sa descompuna cu "secretia lor acra tesutul viu al comunitatii" in care au fost plantati.

Monstruoasa minciuna istorica privind comunizarea Romaniei s-a dovedit partial devoalata. Mai exista insule albe ale istoriei recente in care necunoscutul asteapta sa fie expus public. Daca se vrea, deoarece aici s-a facut genocid, holocaustul a fost la el acasa, iar pe Dunare au curs cadavre. Prin caderea comunismului au iesit la iveala aspecte ale infernului stacojiu despre care nu se stia nimic. O intreaga tesatura a spatiului concentrationar a fost revelata.

In decembrie '89, Revolutia a randuit lucrurile asa cum se cuvenea, dupa un anacronism ce devenise evident. Totusi, daca in tari aflate candva sub tutela ghintuita a regulilor gulagului sovietic cozile de topor au fost transformate prin vointa politica interna in rumegus, la noi au dat lastare a caror prezenta, din nefericire, este vizibila si eficace.

Totusi, istoria isi cere drepturile

Revolutionarilor autentici li s-a facut dreptate prin lege indiscutabil meritat. In aceeasi masura se impunea finalizarea unor demersuri reparatorii pentru mana de fosti detinuti politici ramasi in viata si rudele de gradul I ale celor decedati. Or, acest lucru s-a intamplat razlet si nesemnificativ, iar prevederea legislativa a fost dusa in derizoriu.

Ei au fost precursorii celor care in 1989 au trimis un regim damnat si criminal acolo unde ii era locul: in ghena cu otravuri a trecutului. Ar fi nelalocul lor o paralela si un bilant ca numar de victime si extindere in timp intre cele doua cruciade. Ambele raman mai mult decat admirabile si merita un respect total.

Revenind la cea mai "batrana" dintre ele, poate ca n-ar dauna adaugarea in programa liceelor a materiei "Memorialul durerii". Intru stiinta generatiei de azi, de maine, de oricand. Astfel, cine stie, apare probabilitatea ca acel "apel catre lichele" sa-si gaseasca efectul dorit, iar peste ani politicienii romani vor dovedi ca nu-si iubesc cu infirmitate tara si poporul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11405 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
sixtus
rank 5
Pe cei ce s-au opus comunismului i-am dat uitarii, iar pe tortionari
ii mangaiem pe crestet cu pensii nesimtite.

Vreau sa fac o comparatie intre tortionarii, astazi mangaiati pe crestet si gratulati cu pensii nesimtite, si cei ce au murit de pe urma lor, in conditii inimaginabile, ajunsi niste anonimi fara cruce pe mormant.

Oare nu ar merita sa li se faca o recunoastere post-mortem a curajului si patriotismului prin care s-au opus ciumei comuniste de a napadi aceasta tara napastuita ?

Va dau un exemplu din propria familie (nu vreau nici o recompensa, oricum nick-ul nu permite identificarea). Bunicul meu a luptat efectiv pentru Unirea Banatului cu tara mama, in cadrul garzilor nationale din Banatul sarbesc. A fost ales in cercul electoral Varset, ca reprezentant al comunitatii romanesti de aici pentru a participa la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia in 1 Decembrie 1918. Cu toate piedicile impuse de autoritatile sarbesti, inclusiv prin impuscarea unor militanti romani, a reusit sa ajunga la Alba-Iulia si sa parafeze vointa romanilor banateni.

Dupa Unire, a venit in tara si s-a stabilit in Timisoara, unde in timp a reusit sa isi construiasca o casa pentru el si familia noastra. Aici m-am nascut si eu. Nu a avut parte insa prea mult de aceasta proprietate ca in 1951 comunistii i-au nationalizat casa si l-au aruncat sa isi petreaca ultimele zile de viata intr-o sera de flori, fara incalzire, unde iarna ii ingheta apa din pahar. Ca urmare, in prima iarna din 1952-1953 si-a gasit sfarsitul, in mizerie si umilinta din partea propriului popor, in numele si pentru care a luptat in tinerete.
Emigrantul-Anonim
rank 5
postacii psd/pcr-isti sunt invitati sa se abtina de la comentarii!!!
Sa speram ca acel "apel catre lichele" sa-si gaseasca efectul dorit, macar acum!
Comentariu inadecvat
Modor
rank 2
Copilului
Sa-ti dea Dumnezeu cat mai curand!!!
Comentariu inadecvat
MosGerila
rank 5
Copilul. Sa te ajute Dumnezeu asa cum doresti!
+++
nusual
rank 5
Articol excelent
Felicitari,domnule Mladinoiu.O singura solutie:intoarcerea la MONARHIE.Hidra comunista venita pe tancurile sovietice a alungat regele si o data cu plecarea Regelui perioada cea mai buna din istoria neamului romanesc ,s-a sfarsit.Romani, alungati comunismul!
Finzi
rank 5
@nusual
subscriu parerii tale. Nu e copy paste, cu siguranta.
urmasul
rank 5
@SIXTUS
Tatal meu a facut 5 ani de temnita grea la Jilava, si Canal, i s-a confiscat pana si imbracamintea ca sa nu mai spun de celelalte bunuri.Fara sa fi fost membru al vreunui partid sau miscare. A murit in 1985. Deci nu a prins nici decretul lege 118/1990.Am dat statul roman in judecata conf.legii 221/2009 ca unic urmas. Nu mi s-a dat castig de cauza nici pe daune morale, nici materiale. A fost urmarit de securitate 36 de ani. Am dosarele lui. De el s-au ocupat 28 de ofiteri securisti ajutati de 31 de turnatori. Ultima nota informativa dateaza din mai 1986, cand au aflat ca murise si se propunea scoaterea de sub urmarire. Care este dreptatea facuta de justitia romana? Se vede: calaii isi bat joc in continuare de victimele lor. Si prospera, prospera, prospera. Rusine nationala.
asdfg
rank 4
.
Durerea provocata de comunisti nu mai poate fi reparata nicicum, pentru ca ororile comunistilor au distrus oameni, au faramat copilarii, au anulat straduinte de-o viata sau de generatii. Si totusi e un lucru pe care nu l-au reusit termina: omenia celor supravietuitori. Am cunoscut atfel de supravietuitori si urmasi ai lor, oameni care au suferit enorm in acele vremuri, dar umanismul lor nu a fost zdrobit.Pentru ca doar asta le-a mai ramas. Au trebuit sa reia viata de la zero si sa lipeasca petic cu petic ca sa incropeasca ceva nou.
Retrocedari?
Reparatii morale?
Alti ani pierduti prin tribunale controlate de iliesci...praf in ochi...mai bine fara
alvacora
rank 5
///
Esti sigura ca nu esti monitorizat si astazi ? Ce certitudine ai ca esti un om liber?
secera_si_ciolanul
rank 5
Daca nu era comunismul de unde mai furau actualii capitalisti ?
Comunismul prin noi a creat o economie ce inca nu a fost distrusa in totalitate. Invatamantul romanesc a creat valori ce sunt exploatate in occident.
Ce s-a creat in ultimii 20 de ani ?
Emigrantul-Anonim
rank 5
nu ti-e rusine? komunismul nu a creat nimik a distrus Poporul Roman!
Ce legatura ai gasit intre komunismul kriminal/genocid si invatamintul romanesc? Despre ce economie vorbesti? Cea care a sucombat pt. ca era necompetitiva? Exporturile komuniste de tip nord-korean cu Poporul Roman infometat si tinut in frig si intuneric? Tot mai sunteti? Nu ati disparut inca?
marin_neagu
rank 5
Asa este, numai ca dupa 1989 am avut sansa unica
de a sterge amintirile urate lasate de comunism si a construi o economie noua, o societate bazata de dreptate si adevar!
De ce nu am ajuns si noi ca cehii sau ca polonezii?
De ce suntem printre ultimele tari din Europa?
Datorita cui?
Finzi
rank 5
comunismul nici nu moare, nici nu se preda
e o certitudine. Isi schimba doar parul (look-ul)
alvacora
rank 5
////
Comunismul te-a creat pe tine , un *** fara demnitate , care speli buzile prin Occident , sau sterpelesti posete si te bati cu pumnul in piept ca esti liber.Emigrantule anonim , esti unul din exponentii care au dus numele neamului romanesc sinonim cu talhar .
niculaeda
rank 5
@secera_si_ciolanul
- si actualii "capitaliati" din ce sunt facuti ?
DUTTY
rank 5
@niculada sau nicu jiguli
I-a spune-ne tu!!!!
Doar si tu din comunist inflacarat ai ajuns un capitalit de duzina!!!!
urmasul
rank 5
uneltele cu pricina
Sunt facute din putregai stalinist. Atat de zdravan ca a razbatut pana azi.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Investitiile din comunism au fost mai mari,
dar axate si amplasate total nepotrivit unei economii capitaliste al carui unic motor de dezvoltare este profitul. Educatia a fost obligatorie si serioasa, dar din pacate minata de ideile cancerului rosu.
Ghilotina
rank 5
educatia era mai mult literatura si tone de
date memorate fara sens ;

Se puteau face multe in comunism , insa nu cu politrucii vremii .
Multi au facut bani seriosi in comunism sub Ceausescu !
La Scornicesti erau cateva zeci de microintreprinderi .
Era lege data de Ceausescu in sprijinul CAP : cine face productie pe langa CAP avea avantaje .
Sunt multe de spus .

Comunismul pe unde a fost el a fost rau , a facut multe victime ; in Rusia , in Ucraina == milioane !
Emigrantul-Anonim
rank 5
"Investitiile din comunism"=piinea de pe masa Poporului Roman sarac!
"economii capitaliste al carui unic motor de dezvoltare este profitul" Pai cum altfel? Produceati nevandabil/pe stoc ca sa va aflati in treaba! Consumati aiurea resurse energetice si vroiati salarii! "Educatia a fost obligatorie si serioasa" Educatia primara trebuie sa fie obligatorie: atit! Fiecare trebuie educat NUMAI dupa capacitatea lui intetectuala si trimis la munca pe care e capabil sa o faca BINE! In loc sa-i scoateti pe romani la pensie, ca nu erau buni/competitivi in ce faceau, trebuiau reciclati, reconvertiti, reeducati si scosi la pensie la 65 de ani nu la 40-50 de ani!!
Utilizator sters
"Investitiile din comunism... amplasate total
nepotrivit unei economii capitaliste"

"Educatia a fost obligatorie si serioasa, dar din pacate minata de ideile cancerului rosu."

In schimb educatia ta a fost minata serios de nestiinta.
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
DR.STRANGELOVE
rank 5
Ca mii de romani au rezistat cu arma in mana
bolsevismului impus cu forta de catre rusi, ne face cinste ca natie mandra si independenta. Mult mai jenant a fost ca alte cateva mii de romani s-au transformat in cozile lor de topor, chinuindu-si semenii pentru o paine mai alba. Dar asa este orice popor, are si bune, si rele.
alvacora
rank 5
////
Cozile de topor care au adus bolsevismul in Romania , nu erau romani.Nici astazi cozile de topor care ne ingroapa nu sunt toti romani.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pentru patriotism meritati 5 puncte.
Pentru adevarul istoric, tortionari comunisti au fost din pacate si destui romani neaosi, nu numai evrei sau rusnaci importati de peste Nistru.
Capcaunul
rank 5
@alvacora
Tutea: "Comunismul a fost cea mai mare aflare in treaba din istoria omenirii."
Utilizator sters
Doctore pune mana pe carte ca te faci de ras!
"Ca mii de romani au rezistat cu arma in mana
bolsevismului impus cu forta de catre rusi"...Doamne ce enormitate!
niculaeda
rank 5
@DR.STRANGELOVE
- stalin a spus odata ca urss nu are atatea topoare cate cozi are romania !
anaeli
rank 5
Doctore "ciudat"
Pe cata dreptate ai, pe atat e de platonica.
alvacora
rank 5
/////
Comunismul se intoarce dinspre vest , de aceasta data. In SUA si Europa a inceput nationalizarea bancilor.
In Romania puterea apartine fostilor comunisti profitori , gen Basescu , Iliescu ,fostii tortionari au cele mai mari pensii , urmasii secretarilor PCR sunt oameni de afaceri de succes iar cetatenii de rand o duc mult mai greu decat in anii comunismului.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Nu ma tem deloc de Occident.
Chiar daca peste 1000 ani ni se va transplanta vreo forma de egalitarism din Vest, aceea va fi cu totul altceva decat cancerul rosu impus de rusi.
alvacora
rank 5
////
In acest moment se ataca din toate partile , si cu tot arsenalul redistribuirea resurselor , taxarea bagatilor lumii,reducerea salariilor bancherilor etc.Acest curent curent vine din Occident , nicidecum din Coreea de Nord , Rusia sau China.Vaticanul , altadata stalpul capitalismului,este in fruntea corului anticorporatist.Se pare ca suntem o generatie care am trait cresterea si caderea comunismului dar vom fi martori si la prabusirea capitalismului.Numai Dumnezeu poate sti ce va urma.
urmasul
rank 5
acela nu e comunism
Ci o masura asiguratorie pentru banci si managerii lor.
mister pedros
rank 5
Kapitalism = Sakalism
Inceputurile comunismului adus de catre rusi, a fost intradevar, devastator. comunismul anilor 80 aducea mult mai multa dreptate, demnitate si echitate, decat capitalismul salbatec de acum. Daca putea fi un pic altoit si diminuat cultul prsonalitatii, nu am mai fi acum batjocura vestului.
Emigrantul-Anonim
rank 5
"comunismul anilor 80":hrana si benzina cartelate frig & intuneric!
N-aveati ce minca, stateti in frig si intuneric si tu vorbesti de "dreptate, demnitate si echitate"...vai de capu' tau! Ai sa mori asa cum ai trait: asta meriti! Te-a marginalizat lipsa valorii si puturosenia!
Psycho
rank 5
Cati dintre politicienii de astazi erau apolitici
inainte de 1989?
Carrandash
rank 3
kkomunism =.....
...gulaguri si stahanovism.
Utilizator sters
"sistem politic ce a dominat viata acestei natiuni."
Mladinoiule, ce fumezi, tata? Comunismul a durat 45 de ani. Istoria (viata) acestei natiuni are mii. De ani!
ovidiu caraiman
rank 5
Am mai scris astazi un comentariu la acest articol,
dar diversionistilor "moderatori" de la Ziare.com nu le-a placut si deci,nu l-au postat.Spuneam in comentariul meu ca,in special tineretul care critica comunismul in necunostinta de cauza,ar trebui sa cunoasca cit de cit conjunctura in care acesta a fost implementat in Romania,si nu numai.
1- Romania a avut statut de tara invinsa in razboi.Imaturul si total nepriceputul rege MihaiI,a semnat capitularea neconditionata in fata Armatei Rosii,in scopul de a-si asigura o continuitate comoda,dupa tradarea ticaloasa a maresalului Antonescu;
2- Ca urmare Romania a fost obligata la plata unor datorii de razboi imense,pe parcursul a 20 de ani;
3- Intr-o tara devastata de razboi si de foametea din '47,comunistii au stiut sa mobilizeze cetatenii pentru reconstructia tarii,reusind modernizarea agriculturii,industrializarea tarii,eliminarea analfabetismului,constructia de locuinte si altele.Tineretul a dat dovada de eroism realizind obiective de interes national,prin munca VOLUNTARA(ex.magistralele feroviare Bumbesti-Livezeni,Salva-Viseu si multe altele);
4- La 20 de ani de la razboi,Romania avea cel mai ridicat nivel de trai din toata istoria ei.
Evident,cameleonii propagandei comuniste,Lucia Hossu-Longin,Vartan Arachelian si alti metamorfozati,incurajati de securisti -comunisti notorii(Basescu,Voiculescu,etc,),incearca sa altereze istoria in variante convenabile lor.Nu putem sa-i denigram tot timpul pe rusi,atita timp cit occidentul ne-a vindut fara nici o retinere,numai ca sa tina bolsevismul departe de interesele lor.
Poate cineva,cu onestitate, sa spuna care ar fi avantajele aderarii la comunitatea europeana si ce beneficii a obtinut Romania in urma acestei aderari?
MosGerila
rank 5
Caraiman. Ceea ce faci este un silogism: Premize bune,
concluzii eronate.
Nu merita sa imi pierd timpul sa-ti explic rolul adeziunii Romaniei la Europa. Iti vor explica copii tai.
ovidiu caraiman
rank 5
@mos...
De cind frecventez acest site, mi-am dat seama,in ce te priveste,cu cine am de-a face.Crede-ma,esti printre ultimii oameni caruia sa-i cer sa-mi explice ceva,ori ce. Copiii mei stiu deja mai multe decit tine,iar in privinta silogismului,mai incearca....
Desi nu cred,poate ajungi la niste "concluzii bune".
Pentru viitor,e bine sa stii,ca eu imi scriu parerile si nu ma angajez in polemici.De asemenea,raspund numai comentariilor civilizate,asa ca exercita-ti indatoririle propagandistice la alta masa.
Capcaunul
rank 5
nu ti s-a dat voie de la stapanire
nu esti singurul. calmeaza-te, stapaneste-te si mai incearca sa postezi. Cine stie, poate ti se va ingadui.
dianatudor
rank 5
Modelul polonez
POLONIA ARE UN "DNA" specializat pe criminalii comunisti. O grupă special de procurori investighează atat crimele comunismului, cat si crimele nazismului. Rechizitoriile intocmite de acesti procurori ajung direct in instantă.

In Romania, tara in care a fost inventat sistemul cel mai ticălos de torturare a unui detinut politic, experimentul Pitesti de "reeducare" prin tortură continuă, fizică, psihică, timp de 20 de ani nu s-a intamplat nimic.

Tortionarii supravietuitori, mărturisesc si astăzi că deveniseră dependenti ca de un drog, de URĂ si dorinta de a bate detinutii pană la omor. Frecvent erau practicate ritualuri satanice, printr-o batjocora de neimaginat a credintei in Dumnezeu, pentru a induce o stare generală de teroare asupra detinutilor si dementă asupra tortionarilor dependenti de drogul criminalitătii.

Dacă vrem să nu se mai repete asemenea grozăvii ale umanitătii, ele trebuiesc cunoscute, cercetate, judecate si condamnate individual, pentru totdeauna.
anaeli
rank 5
Corecta remarca vizavi de Polonia
Codul genetic mutant al romanilor conducatori de dupa '89 nu permite astfel de restituiri. Din firca si dezgust pentru cei calcati candva in picioare. Serialul continua, dupa cum se vede.
Carrandash
rank 3
bai enjeniarule ieditor, sau ieditor enjeniar,.....
"am scris tandara, intrucat aflarea adevarului integral despre comunism si cozile lui de topor continua sa ramana o usa interzisa care desfide trecerea de la "nu stiu" la "nu stiu inca". una din principalele cauze ale demascarii totale este nevointa sau, in cel mai acceptabil caz, vrerea limitata..." duminica, 14 aprilie 2013, ora 08:16
sursa: ziare.com, autor: enjeniar mladinoiu dan, ieditor
....tu esti in stare sa te exprimi CORECT in Limba Romana? evident ca nu (mai ales cand scrii ...tandara !!!!).
cum adica ba enjeniarule, "una din principalele cauze ale demascarii totale este nevointa sau, in cel mai acceptabil caz, vrerea limitata..." ?!?!?! tu nu realizezi ca ai asternut pe hartie un NONSENS ? du-te ba enjeniare la cursuri de policalificare cu scoatere din productie si invata Limba Romana si regulile ei de corecta exprimare si nu mai bate campii, p'aciclea la com.ziare!
cola98
rank 4
vezi ca mai sus scrie "aflarea adevarului integral...
ramane o usa interzisa. Urmatoarea e deductibila din asta daca ai puterea sa pricepi. Pistol cu tzeava flasca in afara de graffiti pe garaje unde ai mai publicarizat ceva?>
gabi1310
rank 1
Fara titlu
Foarte bun articolul - din punct de vedere al temei abordate. Felicitari, asteptam continuarea, deoarece trebuie "sapat" mai adanc, nu doar la suprafata...!
cola98
rank 4
asa ste, articolul e foarte bun
numai ca semnalul de alarma nu va avea efect. nu va "sapa" nimeni, ptr. "securea e-n toate, in cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare".
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor