Disputele privind intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen vor dura luni de zile - FT

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 19:55
2073 citiri

Desi 2011 ar fi trebuit sa fie anul in care tarile fost comuniste din centrul si estul Europei trebuiau sa arate ca sunt egale statelor membre din vestul continentului, divergentele au aparut inca de la inceputul anului, mai ales in privinta amanarii intrarii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Cele doua tari au intrat in stare defensiva dupa ce oficialii francezi si germani au spus ca vor bloca accesul lor la spatiul Schengen, lucru asupra caruia ar fi trebuit sa se voteze in luna martie, noteaza analistii de la Financial Times.

"Nu vom accepta discriminarea din partea nimanui, nici macar din partea celor mai puternice state din UE", este citat presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Pe de alta parte, oficialii din Ungaria, tara care tocmai a preluat presedintia UE pentru sase luni, precum si cei din Polonia, insista ca nu au observat o campanie activa impotriva Romaniei si Bulgariei dusa de tarile din vest.

Premierul ungar, Viktor Orban a avertizat, de altfel, tarile din vest sa nu trateze Ungaria in mod diferit fata de alte tari in care "exista democratie de 200 de ani".

Problemele dintre est si vest sunt legate si de bugete, dupa ce Marea Britanie, Franta si Germania au sustinut o inghetare a cheltuielilor, ceea ce inseamna reducerea sprijinului financiar acordat Poloniei si altor state membre noi.

Astfel, au inceput sa apara si amenintarile. Polonezii au jurat ca se vor lupta impotrivia taierii fondurilor de dezvoltare pentru statele membre noi, in timp ce ministru de Externe roman a declarat ca va bloca intrarea Croatiei in Uniunea Europeana, daca Romania nu este admisa in spatiul Schengen, desi presedintele Traian Basescu s-a distantat de aceasta declaratie, comenteaza analistii Financial Times.

Acestia mai cred ca dezbaterile privind bugetul ar putea dura pana la sfarsitul anului, in timp ce problema Romaniei si Bulgariei s-ar putea prelugi pentru cateva luni, deoarece nici Franta si Germania nu par sa dea inapoi.

Citeste si:
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Stelian Ion cere convocarea CSAT pe tema securității de pe flancul estic al NATO: ”Ar fi o dovadă de inconştienţă ca Iohannis să aştepte”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion, vicepreședinte al USR, consideră că este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a discuta situaţia de...
Nicușor Dan, după ce greva STB a fost suspendată în instanță: ”Liderul sindicatului va avea soarta lui Ion Rădoi”
Nicușor Dan, după ce greva STB a fost suspendată în instanță: ”Liderul sindicatului va avea soarta lui Ion Rădoi”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut reluarea imediată a activității STB, după ce joi, 20 ianuarie, greva angajaților a fost suspendată de Tribunalul București. Edilul l-a acuzat pe...