Tarile bananiere nu intra in Schengen (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 20:53
6680 citiri
Tarile bananiere nu intra in Schengen (Opinii)

Noi vrem in Schengen, nu-i asa? Si daca avem un dram de minte stim ca vrem acolo nu ca sa ne fataim mai usor prin Europa, ca oricum facem asta cu mare spor, ci pentru ca aceasta intrare inseamna de fapt integrarea ultima, deplina in UE. Si de aici esentiale consecinte economice pentru Romania.

Dar deocamdata suntem tinuti la usa. Este adevarat ca motivele invocate pe rand de Olanda, Germania si Franta nu tin de prevederile acordului de integrare in spatiul de libera circulatie. Dar motivul real este foarte greu de combatut - o tara corupta nu este o tara sigura. O tara atat de corupta nu poate avea frontiere sigure. E simplu si perfect logic.

Nu e vorba nici despre tigani, care deja au invadat Europa si in privinta carora spatiul Schengen nu schimba nimic, nu e vorba nici despre melci, dupa cum incearca sa arunce Victor Ponta tema in derizoiu. Este vorba despre CORUPTIE si NEINCREDERE. Este vorba despre faptul ca o tara cu trei ministri anchetati penal, dintre care unul a si fost condamnat in timpul mandatului nu este o tara care sa prezinte garantii ca va stavili un flux foarte probabil si extrem de periculos de imigratie estica si sudica, cu mare potential criminogen.

Si ce facem noi in fata acestei realitati? Ne-o asumam si o combatem? Luptam sa dovedim ca suntem seriosi si de incredere? Nu. O tinem pe-a noastra. Si refuzam sa permitem anchetarea unui ministru acuzat de subminarea economiei nationale.

Eu nu stiu daca dl. Vosganian este vinovat. Habar nu am. Dar vreau sa aflu daca este. Prezumtia de nevinovatie inseamna ca din punct de vedere legal trebuie tratat ca un nevinovat, ca are toate drepturile intacte pana la condamnarea definitiva si irevocabila. Ea nu inseamna ca nu trebuie anchetat si judecat.

Si eu asta vreau. Ca suspiciunile ridicate de procurori in privinta unui minsitru din Guvernul Romaniei sa fie calarificate intr-o directie sau alta. Asta presupune sa fie anchetat ca orice om obisnuit, sa fie eventual judecat si sa primeasca o sentinta. Si vreau acelasi lucru pentru toti, absolut toti demnitarii si oamenii politici ai acestei tari. Prentru ca asa trebuie sa se intample intr-un stat de drept.

Se pare insa ca USL are alergie la statul de drept. Dovada este avizul negativ pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, dat de comisia juridica a Senatului. Sigur ca in plen lucrurile se pot schimba, dar semnalul este foarte prost. Este semnalul unei tari bananiere.

Dupa cum as vrea demnitari cu coalana si curaj, apti sa faca un sacrificiu personal pentru un bine public major. In loc sa isi asume cu barbatie ancheta si sa prezinte toatre argumentele necesare in fata anchetatorilor, dl. Vosganian s-a smiorcait ca o vadana, milogindu-se de colegii sai sa nu-l dea pe mana justitiei.

Poate ca domnia sa crede in propria nevinovatie. Poate e nevinovat. Dar un adevarat demnitar isi asuma un sacrificiu personal pentru un mare bine public. Sigur, asta in tarile civilizate cu o clasa politica responsabila si un respect autentic pentru justitie. Nu e cazul.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Vosganian ancheta penala, #Vosganian aviz negativ , #Schengen