Senatul se reuneste miercuri intr-o noua sesiune ordinara

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 07:59
1356 citiri
Senatul se reuneste miercuri intr-o noua sesiune ordinara
1235.ro

Senatorii se intorc miercuri din vacanta parlamentara pentru ca incepe cea de a doua sesiune ordinara a Camerei superioare a Legislativului din acest an.

Pe perioada vacantei, senatorii au lucrat in comisii, iar intre 16 si 24 august au avut o sesiune extraordinara consacrata adoptarii noii legi de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, discutarii ordonantelor de urgenta ale Guvernului privind descentralizarea in sanatate si, respectiv, cresterea TVA, dar si a proiectului de lege al "micii reforme in justitie".

Prima zi de lucru a senatorilor - 1 septembrie - incepe la ora 13.00, cand este programata o sedinta a Biroului Permanent al Camerei superioare, dupa care va avea loc o reuniune a grupurilor parlamentare.

De la ora 15.00, senatorii se reunesc in plen, prilej cu care trebuie sa isi aleaga noii membri ai Biroului Permanent, structura de conducere formata din presedintele Camerei superioare, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori, apartenenta politica a membrilor Biroului reflectand configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri.

La inceputul fiecarei sesiuni ordinare sunt alesi toti membrii Biroului Permanent, cu exceptia presedintelui care este acelasi pe durata mandatului Senatului.

Dupa alegerea de catre plen a noilor membri in conducerea Senatului, Biroul Permanent in noua formula se reuneste in sedinta pentru a stabili programul de lucru si ordinea de zi a reuniunilor de plen care vor mai avea loc pana la finalul saptamanii.

Printre prioritatile Guvernului pentru sesiunea parlamentara din aceasta toamna, transmise Legislativului, se numara proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, proiectul legii educatiei nationale, cel referitor la punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, precum si proiectul de act normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

De asemenea, dupa adoptarea de catre Guvern, vor fi transmise pentru dezbatere si aprobare Parlamentului proiectul legii-cadru de salarizare unitara a personalului platit din fonduri publice, modificarea Codului Muncii, proiectul de lege privind Statutul comisarului Garzii Financiare, precum si cele referitoare la Fondul de garantare a pensiilor private si proiectul legii turismului.

Pe 30 iunie, la finalul sesiune ordinare trecute, presedintele Senatului, Mircea Geoana, aprecia "consolidarea" Camerei superioare in ceea ce priveste functia sa de legiferare, in raport cu Guvernul.

"Numarul de propuneri legislative, precum si atentia pe care Senatul a acordat-o proiectelor Guvernului, prin amendamentele aduse, demonstreaza ca ne-am onorat pe deplin rolul conferit de Constitutie de 'organ reprezentativ suprem al poporului roman'", spunea Mircea Geoana.

Presedintele Camerei superioare mentiona ca, in sesiunea parlamentara care s-a incheiat in iunie, au fost inregistrate la Senat 457 de proiecte de lege si propuneri legislative, dintre care 113 initiate de Guvern si 344 de propuneri legislative ale senatorilor si deputatilor, 179 fiind adoptate.

''Pe domenii de interes, au fost inregistrate 145 de initiative legislative privind reforma institutionala, 62 privind apararea, 43 privind agricultura, silvicultura si protectia mediului si 41 privind justitia si afacerile interne. Printre proiectele adoptate de Senat in aceasta perioada enumar din punct de vedere al importantei: Legea responsabilitatii fiscal-bugetare si Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii.

Au fost aprobate 48 de ordonante de urgenta ale Guvernului, 17 ordonante emise in baza legii de abilitare si 34 de proiecte de lege, altele decat de aprobare a ordonantelor, precum si numeroase legi de modificare si completare a unor acte normative aflate deja in vigoare'', mentiona Geoana.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#intrunire SenatMircea Geoana, #legislatie reforma Senat , #Senat