De ce sa fugi de/pe Valea Prahovei?

Luni, 21 Iulie 2008, ora 11:53
10212 citiri
De ce sa fugi de/pe Valea Prahovei?

Auzeam de curand ca pe Valea Prahovei si la Bran-Moeciu cam bate vantul si doar in weekend turistii mai trec pragul hotelurilor si pensiunilor. Iar atunci vin buluc.

Una dintre cele mai cautate zone de vacanta pana acum cativa ani pierde acum din ce in ce mai mult teren.

Si, totusi, cu afacerile in pragul falimentului, multi proprietari tin cu dintii de pret. Desi se uita lung dupa cate un client, iar concurenta e acerba, proprietarii de pensiuni nu lasa deloc din pret. O camera costa la ei si 190 de lei pe noapte.

Statisticile sunt ingrijoratoare: de la an la an, numarul celor care isi fac vacanta la munte scade. Nici macar agroturismul nu sta bine. Incasarile au scazut cu 30% fata de anul trecut.

Dar de ce nu mai merge romanul la munte? Si, mai ales, cum se face ca perla zonelor montane isi pierde sex-appeal-ul?

Valea Prahovei se duce incet-incet de rapa din cauza mizeriei, nepasarii si, culmea, tocmai din cauza turismului infloritor din weekend-uri.

Zona a devenit prea agitata si prea comerciala: e plin de tarabe, berarii si discoteci, iar valea rasuna de melodii stridente.

Statiunile sunt mizere, galagioase, pline de gunoaie si extrem de poluate, desi sunt asezate la poalele muntelui. Singura cale de relaxare ar fi sa te cazezi undeva unde doar sa dormi si in rest sa urci pe munte. Dar nici asa nu poti sa sigur ca scapi de weekendistii in slapi care urca in ritm de manea pe Valea Jepilor.

Mai jos, in statiuni, e mare vanzoleala. Toata lumea la padure, la gratare, cu mici si bere, distractie si, dupa ei, potopul. Padurea ramane plina de gunoaie, sticle, cutii de bere, hartii, ambalaje.

Pe marginea drumului dintre Brasov si Comarnic sunt munti de gunoaie peste putina verdeata supravietuitoare. Oameni veniti la "iarba verde" stau in gunoiul altora si fac la randul lor mizerie.

Pe de alta parte, in statiuni se aproba in continuare fara noima constructii care mai de care mai hidoase si inghesuite in locuri unde niciun cotet de gaini n-ar fi fost aprobat de o minte normala. S-a defrisat padurea si s-a sapat in munte ca sa se faca loc pentru vilele fitosilor de la Bucuresti. Sunt prea multe asezari umane pentru o vale asa de stramta.

Si cand te gandesti ca Sinaia, de exemplu, era candva chiar frumoasa: cu gara ei regala, castelul Peles, constructiile de epoca si terasarea ei. Statiunea si-a pierdut insa farmecul odata cu invazia de vile si vilisoare rasarite ca ciupercile dupa ploaie.

Ca sa nu zica cineva ca e primar degeaba, edilul din Sinaia a facut si el ceva: un sens giratoriu aproape inutil si o telegondola. Iar acum se chinuie sa scoata banii cheltuiti. O plimbare pentru doua persoane cu telegondola si telecabina pana la Cota 2000 costa aproape 100 de lei.

Am putea spune ca exista si o parte buna: Valea Prahovei este foarte aproape de Bucuresti si de alte orase mari, iar accesul se face pe cel dintai drum al tarii. Partea proasta este ca toata lumea isi aminteste asta numai la fiecare sfarsit de saptamana, iar DN 1 si-a castigat demult renumele de "drumul mortii".

Slava Domnului insa tara e natural bogata. Pentru cei care mai vor sa respire aer curat, in liniste, intr-o padure cu adevarat verde, exista si alte destinatii cum ar Apusenii, Fagarasul, Parangul, Retezatul sau Ceahlaul. Vacanta placuta!

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
În satul Coşteiu de Sus din comuna timişeană Margina se simte deja tumultul pascal, cu tot ceea ce înseamnă el, de la credinţă şi tradiţii până la... turiştii care sosesc în zonă...
#Valea Prahovei, #munte, #turisti, #mizerie, #gunoi, #aglomeratie , #stiri politice