Editorial: Dracula - brand de tara

Joi, 12 Martie 2009, ora 08:44
2527 citiri
Editorial: Dracula - brand de tara

Intentia Elenei Udrea de-a resuscita ideea lui Dan Matei Agathon, parintele brandului "Dracula.ro", mi se pare stralucita. Sa fim seriosi, la faza cu "noi suntem romani" n-am gasit solutia, n-am reusit sa o punem in pliante care sa-i determine pe turistii sa dea navala.

Cand ministrul pesedist a imaginat "Dracula Park" si tot ce presupune infrastructura necesara aducerii proiectului in coordinate profitabile, jumatate din tara i-a sarit in cap. Cum sa alimentam din bugetul rromanilor, neam crestin si cu traditii milenare la cusut pe etamina si "Calusari", taman o poveste fara legatura cu branza, viezure, manz, nuntile din Maramures si Fetele de la Capalna?

Iar cand a iesit filmul realizat dupa cartea lui Bram Stoker ne-am atacat groaznic la gandul ca omenirea ar putea crede despre un print roman ca ar bantui lumea in cautarea unor gatlejuri fragede. Ce-i drept, la referirile din "Harry Potter" despre dragonii din Romania nu ne-a mai luat cu lesin, semn ca suntem curabili.

Cum au scos altii bani din legende plasate in spatial nostru vital, am putea si noi, s-a gandit Agathon, iar acum, chiar daca acum o luna avea indoieli, Elena Udrea a ajuns la aceeasi concluzie in cautarea de solutii salvatoare pentru turismul romanesc.

Dar ministrul nu are curajul sa mearga mai departe si sa construiasca un brand de tara pornind de la Dracula, si cred ca pot sa inteleg de ce. Ar presupune o revolutie in gandire pentru care nu suntem pregatiti. Mai ales ca avem si alte resurse - vinurile sau apele termale. Intreprinderi grele, insa, in comparative cu vampirul, care exista deja in constiinta turistilor.

Normal ca deja au aparut opinii care aduc derizoriul in combinatie. Le respect, dar pun si eu o intrebare: ce ar trebui sa arate Romania turistilor in afara de focarele noastre de unicitate? Ce ne reprezinta intr-o mare masura incat sa invitam lumea la inedit in afara de drumurile proaste, privelistea de langa calea ferata (cai morti, bidoane, oase de vita si rampe ilegale de deseuri), serviciile deplorabile din industria hoteliera si plajele mizerabile?

Daca "noi suntem romani" nu tine de foame, iar simtul practic ne lipseste cu desavarsire cand e vorba sa tragem toti in aceeasi directie, sa ne uitam ce-avem in jur. Deocamdata o idee, pornita din reclama pe care ne-au facut-o altii. Bun si-asa!

Pentru comunitatile din Transilvania, resuscitarea mitului lui Dracula ar insemna bunastare, iar din avutia lor ar curge taxe si impozite. S-ar organiza festivaluri, goticul putrezit s-ar putea impregna in zidurile unor hoteluri in cadrul unor proiecte initiate de consiliile locale stranse intr-o asociatie, alimentate din bani comunitari, unii ar croi vesminte, altii suveniruri, o intreaga "logistica" specifica, ar avea de lucru actorii, constructorii, bucatarii si asa mai departe.

Cum se intampla in toate tarile unde exista strategii. Iar in turismul nostru, crearea unei industrii in jurul lui Dracula ar fi prima demonstratie ca nu suntem numai poeti si functionari in cotiere.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Dracula proeict brand, #Elena Udrea Dracula , #stiri politice
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Vom rosti propoziţii simple indemnaţi de MINISTREASA TURISMULUI carăreia dacă nu-i apare chipul cotidian în media crede că nu merge TURISMUL ROMÂNESC,
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
erată :căreia dacă nu-i apare chipul cotidian in media crede că nu merge TURISMUL ROMÂNESC,