Le Monde: Comunismul, otrava din venele romanilor

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 16:41
4198 citiri
Le Monde: Comunismul, otrava din venele romanilor

La 20 de ani dupa Revolutie, dosarele Securitatii sunt vazute cu un interes aparte de catre presa franceza, care considera ca radacinile acestui regim se mai regasesc inca in politica si administratia romaneasca.

Intr-un articol intitulat "Otrava in vene" (Le poison dans les veines), jurnalistii de la Le Monde surprind imagini din regimul si vremurile pe care tara noastra le doreste demult apuse, dar care, din perspectiva straina, isi fac inca simtita prezenta.

In acest sens, cotidianul francez reitereaza viata unui disident roman, Vasile Gavrilescu, intemnitat de mai multe ori in inchisorile comuniste.

"In timpul erei comuniste, Vasile Gavrilescu a fost condamnat de doua ori. El este un supravietuitor, un fel de copac baobab, care rezista caldurii istovitoare. In 1948, cand regele Mihai I a fost fortat sa mearga in exil, Vasile a fost impuscat in piept", isi incepe Le Monde povestea despre viata romanului.

Abandonat la nastere si cu o copilarie nu tocmai de vis, Vasile Gavrilescu ajunge alaturi de viitoarea sotie sa puna bazele unei retele clandestine, inspirat de revolta maghiara din 1956.

La scurt timp cei doi sunt prinsi, sotia sa este condamnata la 12 de ani de inchisoare, iar Vasile la 22 de ani.

Dat la schimb pe un vagon de sare

Eliberat din inchisoare in 1964, impreuna cu sotia sa, Vasile Gavrilescu devine electrician, dar ofiterii Securitatii ii fac viata mizerabila.

Incearca sa treaca ilegal Dunarea, ajunge aproape de Iugoslavia, dar este arestat si dat autoritatilor romane, contra unui vagon sare. Condamnat la sapte ani de inchisoare, acesta reuseste sa scape insa mai devreme.

Dupa trei ani si jumatate de detentie, isi cunoaste fiica nascuta cat timp a fost incarcerat. Pentru a isi descarca ura fata de regimul comunism incepe sa scrie. In urma unui control in locuinta sa, manuscrisele sale sunt gasite intr-un sertar.

In sparanta de a scapa din tara, in 1985, se muta la Paris, cu Aurora si cei doi copii. Desi i se retrasese cetatenia romana, in 1993 Gavrilescu revine in Romania.

"Astazi, romanii descopera acest spionaj. Sunt revelatiile pe care societatea le otraveste. Metastazele Sistemului a avut o anvergura fara precedent in Europa. Securitatea a penetrat fiecare corp social. Bazata pe o retea de informatori zelosi sau fortati (estimati la cateva sute de mii), aceasta a stopat visele socialiste", mai scrie Le Monde.

Ion Iliescu nu a reglat problemele trecutului

Jurnbalitsii francezi sustin ca romanii nu au reusit sa treaca de ororile trecutului nici macar dupa ce regimul comunist a cazut.

"Puterea a revenit unui vechi cadru al Partidului Comunist, Ion Iliescu, ales de doua ori presedinte, a mizat nu pe transparenta privind crimele trecutului, ci pe uitare. Fara a tine vreun discurs nostalgic, el a vrut sa intoarca pagina, sa o arda", arata Le Monde.

Desi odata cu crearea CNSAS trecutul s-a impus in cele din urma dezbaterii publice, comunismul a fost "reglat" abia de Traian Basescu.

"Trebuia sa vina anul 2004 pentru ca Romania sa isi infrunte demonii", adauga cotidianul francez, facand referire la modul in care presedintele a condamnat comunismul.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#comunism Romania, #Le Monde comunism, #Traian Basescu comunism , #stiri politice