O profetie confirmata

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Ianuarie 2010, ora 18:04
6722 citiri
O profetie confirmata

Inainte de a pasi cu adevarat in 2010, se mai cuvine o privire calma si realista catre anul politic pe care tocmai l-am parasit. Si ar trebui, poate, sa recunoastem, cu ingrijorare, ca el nu a facut decat sa confirme profetia lui Silviu Brucan. Nu ne-am maturizat in niciunul dintre aceste domenii esentiale.

Spectacolul a fost unul ingrozitor. Dupa 20 de ani de exercitiu democratic, am trait cea mai murdara campanie cu putinta, poate singura din ultimele doua decenii care n-a avut aproape nimic constructiv. Pana si separarea, pentru prima data, a alegerilor parlamentare de cele prezidentiale, s-a dovedit un esec total.

Ferocitatea campaniilor succesive si subordonarea guvernarii scopurilor electorale, a facut ca vreme de doi ani, Romania sa nu iasa din fibrilatii, cu atat mai grave cu cat se apropiau prezidentialele. Separarea aceasta, fundamentata pe argumente valide, fara indoiala, poate fi aplicata numai in democratii mature, cu institutii puternice.

Tot alegerile ne-au aratat cat de inepta este legislatia noastra electorala, incepand cu un vot uninominal mutant si aberant si continuand cu imposibilitatea de a impiedica votul multiplu. Toate, absolut toate partidele au profitat de aceste brese, de la liberalii care fara redistribuire nu intrau in Parlamant, la PSD, inventatorul turismului si al mitei electorale, la PD-L, elevul care pare sa fi depasit profesorul.

Teoretic, un castig al alegerilor ar putea fi doar rezultatul referendumului, insa numai daca el va determina un proces de revizuire in ansamblu a unei Constitutii depasita si plina de hibe. Revizuirea ar trebui sa exceada cu mult cele doua aspecte cuprinse in intrebarile la care au raspuns romanii in 22 noiembrie.

Mai e insa foarte mult pana departe, iar in acest moment nu vad in politica acea masa critica, care sa fie motorul modernizarii Romaniei in ansamblu, la toate nivelurile. Asta nu inseamna ca toti politicienii sunt ticalosi sau rau intentionati. Inseamna doar ca formele fara fond nu pot construi temeinic.

La noi, politica se face oportunist, instinctual, haotic, in functie de interesul imediat, cu mai bune sau mai rele intentii, nicidecum profesionist, pe baza unor ideologii clare, unor doctine bine fixate. Diferenta este cam ca intre traficul din Bucuresti, unde fiecare o ia pe unde apuca, fara nicio regula, fara nicio logica, contribuind la inevitabilul blocaj total, si traficul din, sa zicem, Londra, unde fiecare masina circula pe banda ei, semnalizeaza la timp, cedeaza trecerea, si nu blocheaza in ruptul capului intersectia.

Si politica dupa ureche sfarseste in final in aceleasi blocaje, din care nu te pot scoate decat regulile clare si principiile deprinse dintr-o cultura politica serioasa. Doar asa n-am mai ajunge ca politicianul care circula pe banda din dreapta sa o ia brusc la stanga pentru ca i se pare mai liber sau mai convenabil, si nici cel din stanga sa nu vireze la dreapta pe sens interzis.

Eu cunosc un singur politician roman cu o solida cultura politica si o neabatuta urmare a doctinei: Valeriu Stoica. Nu intamplator este si singrul politician apt sa conceapa structuri de anvergura, cum a fost Alianta DA, sau proiecte pe termen lung, cum a fost unificarea liberalilor.

Lipsa oricaror principii si criterii, lipsa ideologiei zapaceste poporul care ajunge sa voteze la fel de aiuritor. Electoratul traditional de dreapta, oameni de afaceri sau liber profesionisti, a ajuns sa voteze cu asa-zisa stanga, desi stie foarte bine catre cine ar trebui sa se duca in mod normal.

In vreme ce parte din electoratul traditional de stanga, infuriat de prestatia din acea zona, s-a dus catre asa-zisa dreapta, care oricum l-a mangaiat mereu si inexplicabil pe cap. E ceva de inteles?

Nimeni nu da doi bani pe proiecte, votul acordandu-se strict in functie de afecte. Mai pot sa treaca nu 20, ci 100 de ani si tot asa se va vota, iar Romania tot nemodernizata va ramane, daca la nivelul clasei poltice nu se va schimba ceva esential.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#Romania civilizare, #principii clasa politica Romania , #stiri politice