Opinii: Solutia crizei - trecerea de la dorinta la constiinta

Duminica, 30 Mai 2010, ora 14:21
1832 citiri
Opinii: Solutia crizei - trecerea de la dorinta la constiinta
Foto: Arhiva

Actiunile oamenilor au ca principale surse dorintele si hotararile luate ca urmare a activitatii constiintei.

Deciziile luate din dorinta pot determina fapte fara a trece prin constiinta. Pot fi insotite de cele mai complicate rationamente, care sa le justifice sau sa le motiveze, dar sa nu aiba nici o legatura cu filtrul constiintei, deoarece nu sunt evaluate cu grija.

Un om pentru care scopul scuza mijloacele nu se foloseste de constiinta, pentru el totul este permis (cu exceptia unor fapte grave, de ex. crima directa, evitate de frica). Importanta este atingerea scopului.

A avea constiinta inseamna a avea grija, a fi atent la drum, pentru a nu incalca ceea ce il defineste pe om ca persoana. De exemplu, un om cu constiinta are respect de sine si nu minte deoarece el este prezent in tot ce face, in fiecare cuvant spus, si nu poate fi in mai multe feluri.

Are constiinta daca isi asuma responsabilitatea oricarui lucru facut, a fiecarui cuvant rostit.

Un om care isi asuma o raspundere, aceea de a sta si a gestiona resurse comune la stat, poate fi interesat sa implineasca dorintele sale, chiar in legatura cu destinul comun. De exemplu, poate avea dorinta de a ajuta semenii, dar aceasta sa nu treaca prin constiinta.

Evitarea falimentului statului

In contextul politic al adoptarii masurilor necesare pentru a iesi din criza in care a intrat Romania (care cheltuieste mai mult decat "castiga"), se poate adopta de guvern o solutie bazata pe dorinta de a salva destinul comun si de a evita un faliment al statului in perspectiva, dar fara a implica constiinta.

Concret, foarte multi bugetari si-au facut planuri corecte privind veniturile si cheltuielile lor pe un termen mai lung. In ce situatie se gasesc ei acum, cand venitul lor este asa de puternic afectat?

Poate sunt doi tineri cu copii, care abia si-au luat o casa, cu imprumuturi, si abia daca le-a ramas ce sa puna pe masa. Reducerea veniturilor drastica inseamna sau pierderea casei sau a mancarii de pe masa. Cred ca e normal sa se duca la cei care au primit votul lor (indiferent de culoarea politica) si sa le spuna ca exista, sa faca greva ca sa atraga atentia guvernantilor asupra nedreptatii ce li se face.

Solutia

A nu te gandi la ei inseamna sa nu ai constiinta. Care ar fi solutia? Probabil cea mai corecta solutie pentru reducerea cheltuielilor statului era impozitarea diferentiata a veniturilor obtinute de la stat si de la toate regiile/societatile care au capital majoritar de stat.

Guvernantii au ramas blocati pe cota unica. Foarte bine, sa o pastreze, dar pentru privati, ca sa nu creasca evaziunea. Dar cand plateste statul, de ce sa nu decida el cat poate oferi angajatilor sai ca sa nu intre in incapacitate de plata? Asa s-ar incuraja si trecerea celor care doresc sa castige mult, cu initiativa, in mediul privat, care nu impoziteaza asa mult veniturile mari.

Statul nu este doar la nivel central ci si la primarie. Unele au stiut sa se descurce si si-au votat rapid majorari ca sa nu fie afectate salariile. In primul rand ar trebui eliminata smecheria prin interventia prefectilor sau chiar a guvernului, ca sa stie romanul ca nu este de capul lui, cand e vorba de banii comunitatii.

A angaja la stat, a nu te margini la un aparat strict necesar, si a impinge cheltuielile dincolo de venituri, in speranta unor venituri din alte surse comune (buget central, etc.), este iarasi o dorinta fara constiinta. Statul este un aparat administrativ, ar trebui redus la minim, ca sa isi poata permite dezvoltarea, nu mama sociala, oarba, pentru lenesi.

Un om de stat responsabil nu priveste doar la salariul angajatului, ci si la cheltuielile pe care le face institutia. Privilegiile demnitarilor sunt prea costisitoare, si parca in afara oricarui control. Este inimaginabila sfidare sa platesti peste 600 nopti de cazare la un anumit parlamentar intr-un an.

Cel care a primit banii ar trebui sa ii dea inapoi, cu dobanda, iar cel care i-a dat, ar trebui concediat pentru ca e hot. Este inacceptabil ca in Romania sa poti face doar 1 km. de autostrada cu banii care in Bulgaria faci 12 km.. A avea constiinta inseamna a scoate de pe piata, a nu mai primi la licitatie firmele care incearca sa castige licitatii cu preturi sub costul real, ca apoi sa forteze cresterea lui.

Rolul presei

A avea constiinta este necesar si pentru ziaristi. De multe ori sunt orbiti de dorinta/ura lor sau legati la ochi de patroni si obligati sa loveasca, nu sa spuna adevarul. Presa este constiinta poporului, de aceea trebuie curatata de patimi si invitata sa fie cu ochii pe stat.

Sa trezeasca mereu bugetarii cazuti prizonieri dorintelor la constiinta. Si nu numai ea. Fiecare dintre noi sa aiba constiinta si sa semnaleze neregulile. Nu este in regula sa faci liste cu cei care doresc sa faca greva, sa ii pui apoi primii pe lista disponibilizarilor. Adesea nu o fac din spirit de razbunare ci din durere. Nu trebuie dezvoltat un aparat represiv, ci trezita constiinta si respectul.

In chemarea la constiinta nu pot sa omit bancherii (chiar daca nu sunt platiti de stat) pentru ca fac mult rau. Ce constiinta au ei, cand iau omului aproape dublu decat dau, iar salariile lor te sperie? Sau pe farmacisti care profitand de boala oamenilor pun adausuri mari la medicamente, etc.

Statul trebuie sa se mobilizeze si sa fie vigilent in tot ce face. Nu e important ca sa dai bugetarilor de lucru cat mai ales sa lucreze cu constiinta. Nu sa dam legi ca sa punem oamenii sa faca lucruri inutile ci ca sa crestem responsabilitatea si sa reducem posturile inutile.

Reducerea cu aceeasi valoare, si a salariilor mici si a celor mari va spori coruptia. Caci, inventiv, romanul bugetar va gasi o cale de supravietuire. Doreste sa traiasca, iar cand insasi existenta lui fizica este amenintata, renunta la constiinta, chiar daca o are, iar acesta e un mare pas inapoi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#solutie criza , #stiri politice
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
treaba cu "totul este permis" a scornit-o un rus epileptic in legatura cu crima si o alta lipsa, e drept, apropiata de constiinta.
Poza kvinna
kvinna
rank 5
"A avea constiinta inseamna a avea grija, a fi atent la drum, pentru a nu incalca ceea ce il defineste pe om ca persoana."