Uninominal de vodevil

Autor:
Vineri, 25 Iulie 2008, ora 19:42
2479 citiri
Uninominal de vodevil

In aceasta toamna electorala, Romania va deveni un imens sitcom, o tara a micilor comedii de situatie. Sursa acestui gen de umor - hibridul sistem de vot pe care politicienilor le place sa-l numeasca uninominal, desi marile decizii pe candidaturi si bani de campanie raman la sediile centrale ale partidelor. Personajele - armata de candidati de showbiz in care formatiunile politice si-au descoperit salvatorii de procente.

Trezindu-se in devalmasie dupa ce a trebuit sa rupa traditia listelor pe care conta mai mult sigla decat numele celor propusi, partidele apeleaza la un soi de capitalism politic salbatic: oferteaza vedete si sportivi, care au nevoie de o investitie minima in imagine, dar pot aduce un profit electoral rapid.

Liberalii visau sa fluture in campanie medaliile Gabrielei Szabo si ale lui Ivan Patzaichin. Atleta a refuzat deja, ramane optiunea fostului canotor.

PD-L isi imagineaza cum ar executa Ilie Dumitrescu o lovitura intru pedepsirea sistemului ticalosit, iar PSD cauta manelisti macar de valoarea consilierului local Adrian Minune.

Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Gigi Netoiu sau Anghel Iordanescu se pregatesc si ei, intens, de o reconversie profesionala posibila, iata, si dupa prima tinerete, daca esti dispus sa te reinventezi si te simpatizeaza cine trebuie.

Cum va arata o campanie electorala in care politicienii vor fi dublati de cantareti sau sportivi altfel absolut respectabili, dar care debuteaza acum in cariere noi?

Stangaci in politica

Daca reusim sa privim tabloul cu putina relaxare, raspunsul e simplu: va fi amuzant. Intre doua promisiuni goale ale "veteranilor" despre eradicarea coruptiei si marirea pensiilor, vom vedea celebritati consacrate in situatii care le sunt la fel de straine precum i-a fost Irinei Loghin numele amaratului de indice RASDAQ pe care l-a transformat pe negandite in infractor periculos.

Obisnuiti sa fie priviti ca virtuozi ai muzicii pe care o canta sau ai sportului pe care il practica, bobocii politicii romanesti au toate sansele sa devina niste stangaci simpatici intr-ale politicii.

Idolii unor generatii intregi isi vor pierde o bucatica din soclu, asumandu-si postura de amatori, insa e greu de crezut ca electoratul ii va privi cu severitate. Vor face, cu siguranta, gafe, insa nu ei vor fi cei taxati, ci tot partidele care le-au facut oferta de a juca dupa un scenariu pe care nu il stapanesc.

Campanie improvizata

Si pe buna dreptate: solutiile de improvizatie care ii trimit sa faca legi pe oameni care au facut la viata lor cu totul alt gen de performanta decat cea politica demonstreaza ca nici unul dintre partidele care apeleaza la ele nu era pregatit pentru uninominal. Nici o formatiune politica nu are, in acest moment, suficiente staruri politice care sa sustina un asemenea sistem de vot si prin el sa faca Romania o tara performanta, asa cum tot promit.

In locul unei ere politice mai sofisticate decat cele pe care le-a traversat pana acum, tara noastra intra, de fapt, intr-o noua etapa rudimentara. Intr-un final, probabil ca vom avea si partidele, si politicienii care sa nu mai aiba nevoie de improvizatii pentru a pune in practica votul uninominal. Din pacate, insa, Silviu Brucan nu mai traieste ca sa ne spuna cate zeci de ani va trebui sa treaca pana atunci.

Oana Dobre

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Sesiunea de admitere se va desfăşura în perioada aprilie - iulie pentru cele 1.340 de locuri de la Şcoala de la Câmpina şi cele 300 de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al...
#candidati, #vedete, #uninominal , #uninominal