Lovitură de teatru în Polonia. Misiunea aproape imposibilă primită de premierul Mateusz Morawiecki

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 09:52
3146 citiri
Lovitură de teatru în Polonia. Misiunea aproape imposibilă primită de premierul Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki FOTO Twitter

Premierul polonez Mateusz Morawiecki va avea prima şansă de a forma un guvern după ce partidul său naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile de luna trecută, a declarat luni preşedintele Andrzej Duda, care provine din aceeaşi formaţiune - o sarcină aparent imposibilă, deoarece PiS nu dispune de o majoritate, relatează Reuters.

"După o analiză calmă şi consultări, am decis să îi încredinţez misiunea de a forma un guvern premierului Mateusz Morawiecki", a declarat Duda, într-un discurs televizat.

O alianţă de partide de opoziţie pro-Uniunea Europeană a obţinut majoritatea la scrutinul din 15 octombrie, dar preşedintele Andrzej Duda declarase înainte de alegeri că va da prima şansă de a forma un guvern partidului care obţine cel mai mare număr de locuri în parlament.

PiS, aflat la putere din 2015, a ieşit pe primul loc în alegeri, dar a pierdut majoritatea parlamentară. Având în vedere că toate celelalte partide au exclus posibilitatea de a forma o coaliţie cu acesta, pare puţin probabil ca partidul să mai poată guverna.

Decizia lui Duda a fost salutată de purtătorul de cuvânt al PiS, Rafal Bochenek, care a calificat-o drept "o confirmare a tradiţiei constituţionale de lungă durată a ţării".

În cazul în care Morawiecki nu va reuşi să obţină un vot de încredere în parlament, camera va trebui să voteze un alt prim-ministru. Acesta va fi probabil fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care este alegerea principalelor partide de opoziţie pentru funcţia de prim-ministru.

Tusk îl îndemnase pe Duda să nu întârzie numirea sa ca prim-ministru, afirmând că o amânare i-ar putea afecta şansele de a debloca fondurile europene alocate Poloniei, care au fost îngheţate de Bruxelles din cauza unei dispute privind reformele judiciare. Adresându-se unui miting cu puţin timp înainte ca Duda să facă anunţul privind nominalizarea premierului, Tusk declarase că va deveni prim-ministru în cele din urmă, indiferent de decizia lui Duda. "Acest joc expune în mod inutil interesele poloneze la pierderi tangibile, dar vă spun încă o dată, nu va schimba nimic", a spus el.

Numirea eurofilului Tusk ar însemna o schimbare uriaşă pentru Polonia, după opt ani de dispute cu Bruxellesul pe teme care variază de la migraţie la drepturile LGBT. Pe lângă promisiunea că va debloca fondurile Uniunii Europene, Tusk a mai spus că vrea să îi aducă în faţa justiţiei pe cei acuzaţi de alianţa sa de nereguli în cei opt ani de putere ai PiS, inclusiv pe Duda însuşi.

Alianţa liberală Coaliţia Civică (KO) acuză PiS de subminarea standardelor democratice prin creşterea controlului politic asupra instanţelor şi transformarea televiziunii de stat într-o media pentru propagandă. Guvernul neagă acuzaţiile.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #premier, #guvern, #presedinte , #politica externa