UPDATE Polonia în alertă, după ce o rachetă rusească a ajuns în spațiul său aerian. Varșovia cere explicații Moscovei

Duminica, 24 Martie 2024, ora 09:54
4107 citiri
UPDATE Polonia în alertă, după ce o rachetă rusească a ajuns în spațiul său aerian. Varșovia cere explicații Moscovei
Obiectul a zburat în spațiul aerian polonez, lângă satul Oserdow FOTO Reteaua X

Polonia a transmis că a activat apărarea antiaeriană, duminică dimineață, 24 martie, după ce o rachetă de croazieră rusă îndreptată spre Ucraina a intrat în spațiul său aerian.

„Pe 24 martie, la ora 4:23, a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez de către una dintre rachetele de croazieră lansate în această seară de aviația cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse”, a transmis Comandamentul Operațional al forțelor armate poloneze pe Rețeaua X.

„Obiectul a zburat în spațiul aerian polonez, lângă satul Oserdow, timp de 39 de secunde”, a spus Comandamentul Operațional. „A fost observat de sistemele radar militare pe tot parcursul zborului”.

Incidentul vine după ce oficialii ucraineni au raportat că Rusia a lansat aproximativ 20 de rachete și șapte drone de atac Shahed care vizează regiunea de vest a Ucrainei Liov, care se află în apropierea graniței cu Polonia. De asemenea, au fost raportate mai multe explozii în capitala ucraineană Kiev.

Primarul din Liov, Andrii Sadovyi, a spus că rachetele au vizat infrastructura critică, dar că nu au fost raportate lovituri chiar în orașul Liov.

Comandamentul Operațional a spus pe X că atât aeronavele poloneze, cât și cele aliate au fost activate.

„Au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez”, a adăugat au transmis reprezentanții comandamentului.

„Armata poloneză monitorizează continuu situația de pe teritoriul ucrainean și rămâne în alertă constantă pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez”, se arată în comunicat.

Ultima dată când Rusia a încălcat spațiul aerian al Poloniei a fost pe 29 decembrie 2023. Armata poloneză a declarat la acel moment „un obiect aerian neidentificat” a intrat în spațiul său aerian de pe teritoriul ucrainean, iar mai târziu, cel mai înalt ofițer militar al Poloniei a spus că „toate indicii” sugerau că este o rachetă rusească.

Atac rusesc cu zeci de rachete asupra Kievului și Liovului. Mesaj Ro-Alert în România

Rusia a lansat 57 de rachete şi drone asupra Ucrainei în primele ore ale nopţii, atacând inclusiv Kievul şi regiunea vestică Liov, care se află în apropierea graniţei cu Polonia, scrie news.ro.

Polonia anunţase anterior că a activat forţele aeriene pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce atacurile au vizat şi oraşul ucrainean Liov, aflat la graniţă.

Ministerul polonez de Externe a declarat că va cere explicaţii din partea Rusiei cu privire la încălcarea spaţiului aerian. Polonia cere Rusiei "să înceteze atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor şi teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să rezolve problemele interne ale ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Şi în România autorităţile au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei din nordul judeţului Tulcea privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian. "Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate", a transmis ISU Tulcea.

Rusia a lansat duminică 57 de rachete şi drone asupra Ucrainei, atacând inclusiv Kievul şi regiunea Liov din vestul Ucrainei, au declarat oficialii. Forţele aeriene ucrainene au distrus 18 din cele 29 de rachete lansate de Rusia şi 25 din cele 28 de drone de atac, au precizat forţele aeriene ucrainene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Mai multe explozii au zguduit Kievul duminică dimineaţa devreme, iar forţele de apărare aeriană ucrainene au distrus cel puţin 10 rachete lansate de Rusia deasupra capitalei şi a împrejurimilor acesteia, a declarat Serhi Popko, şeful administraţiei militare din Kiev. El a adăugat că au existat doar pagube minore în urma atacului.

Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#Polonia, #antiaeriana, #Aviatia, #aparare, #Rusia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina