Președinta Ungariei, lângă o bornă vopsită în culorile naționale maghiare pe un munte din Trascău FOTO

Autor: N.G.
Duminica, 22 Mai 2022, ora 17:15
12025 citiri
Președinta Ungariei, lângă o bornă vopsită în culorile naționale maghiare pe un munte din Trascău FOTO
Novak Katalin pe Piatra Secuiului. Foto Facebook

Katalin Novak, președinta Ungariei, a urcat pe Piatra Secuiului, muntele de 1130 de metri altitudine de la Rimetea, județul Alba.

Katalin Novak s-a fotografiat cu una din cele două borne de pe munte, vopsită în culorile naţionale maghiare. Bornele de pe culmea montană fiind de zeci de ani în centrul unei dispute între români şi maghiari. Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Președinta Ungariei a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri. M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”.

În prima parte a zilei de sâmbătă, preşedinta Ungariei a participat, la Alba Iulia, la sărbătoarea dedicată marcării a 400 de ani de la înfiinţarea de către principele Bethlen Gabor, a Colegiului Reformat din oraş. În Cetatea Alba Iulia a fost dezvelită şi o statuie a fostului principe al Transilvaniei.

Într-un mesaj transmis de agenţia de presă Hirado, şefa statului maghiar îi dă şi o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancţionase o declaraţie anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte ”toţi maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara graniţelor”.

Potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat”, a reacţionat atunci MAE, printr-un comunicat.

Katalin Novak a mai declarat că ”nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.

Ungaria revine la Jocurile Olimpice după 12 ani. Toate echipele calificate
Ungaria revine la Jocurile Olimpice după 12 ani. Toate echipele calificate
Echipele masculine de handbal ale Spaniei, Sloveniei, Croaţiei, Germaniei, Norvegiei şi Ungariei au obţinut biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris, la finalul celor trei turnee...
Victorie importantă pentru handbalul românesc, în Ungaria
Victorie importantă pentru handbalul românesc, în Ungaria
Echipa de handbal feminin Gloria Bistriţa a învins sâmbătă, în deplasare, formaţia Mosonmagyarovari KC, scor 32-30 (14-12), în manşa tur din sferturile de finală ale European League....
#presedinta, #Ungaria, #novak katalin, #borna, #culori, #steag, #munte , #Ungaria