Cum protestează rușii fără a fi arestați. ”Portița” găsită de activiști pentru a-și spune nemulțumirile în stradă. Decizia șoc a unui tribunal local

Autor: N.G.
Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 22:12
5811 citiri
Cum protestează rușii fără a fi arestați. ”Portița” găsită de activiști pentru a-și spune nemulțumirile în stradă. Decizia șoc a unui tribunal local
Protest față de preșurile mari la utilități FOTO / Twitter Coalition_NSK

Într-o după-amiază rece de martie, o mână de oameni s-au adunat într-o piață din centrul orașului Ulianovsk, un oraș rus de dimensiuni medii de pe râul Volga, pentru a cere revenirea la alegerile directe pentru primăria orașului.

În ciuda unei prezențe numeroase a poliției, adunarea - care a inclus discursuri ale activiștilor și politicienilor locali - s-a desfășurat fără nicio arestare.

În pofida cenzurii din timpul războiului și a represiunii disidenței de la invazia Ucrainei, autoritățile ruse se simt aparent suficient de sigure pentru a permite exprimări modeste ale opoziției - iar protestele de stradă au încă loc în mod regulat în întreaga țară. Atâta timp cât nu există critici la adresa invaziei Rusiei în Ucraina sau a Kremlinului, au declarat activiștii, este probabil ca poliția să îi lase în pace pe manifestanți.

În timp ce semnificația politică imediată a acestor proteste este aproape nulă, unii experți consideră că simpla lor existență contribuie la erodarea fricii și la alimentarea societății civile rusă, care a fost lovită puternic în ultimii ani.

”Cu cât există mai multă nemulțumire și cu cât oamenii ies mai des să demonstreze pentru probleme mărunte, cu atât mai multă experiență dobândesc în ceea ce privește modul de a protesta și de a construi rețele orizontale”, a declarat Guzel Yusupova, sociolog politic și expert în regiunile rusești la Universitatea Carleton din Canada pentru The Moscow Times.

Orice protest care implică mai mult de o persoană în Rusia trebuie să obțină în prealabil aprobarea autorităților locale.

Întrucât războiul din Ucraina este un subiect de interes pentru oficiali, mitingurile permise tind să se concentreze strict pe politica locală sau pe probleme sociale și de mediu - cum ar fi deciziile de planificare urbană, noile depozite de deșeuri sau condițiile de muncă.

Protest cu 300 de persoane față de prețul la utilități

Potrivit lui Anton Kartavin, un deputat municipal independent din orașul siberian Novosibirsk, este mult mai ușor să organizezi proteste în prezent decât în timpul pandemiei de coronavirus, când departamentul din cadrul primăriei însărcinat cu emiterea permiselor de protest a fost închis timp de luni de zile.

În martie, Kartavin a primit permisiunea pentru un miting împotriva creșterii prețurilor la utilități, deși aceasta a fost acordată doar pentru o locație de la marginea orașului. Protestul a avut loc luna trecută, atrăgând aproximativ 300 de persoane. Nu au avut loc arestări.

În urma modificărilor aduse în 2012 la legea rusă privind adunările publice, toate regiunile rusești au desemnat zone de protest - cunoscute sub numele de ”Hyde Parks”, după popularul loc de protest din Marea Britanie - unde pot avea loc adunări de sub 100 de persoane fără aprobare prealabilă.

Chiar și așa, aceste zone sunt adesea departe de centrele orașelor și majoritatea organizatorilor de proteste cer oricum aprobarea oficială pentru a liniști oamenii care altfel s-ar teme de arest.

În Ulianovsk, mitingul privind alegerile directe ale primarilor a fost organizat doar după ce un tribunal local a considerat ilegală decizia inițială a autorităților de a refuza aprobarea protestului.

”Dreptul cetățenilor Federației Ruse de a se aduna în mod pașnic, fără arme, de a organiza adunări și demonstrații publice, mitinguri și pichetări este un drept constituțional”, se arată în hotărârea judecătorească consultată de The Moscow Times.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#proteste, #Rusia, #razboi Ucraina, #opozitie Rusia , #proteste Rusia