Idioții utili ai lui Vladimir Putin. Ce lideri europeni a păcălit Rusia să îi facă jocul

Miercuri, 05 Iulie 2023, ora 01:18
5820 citiri
Idioții utili ai lui Vladimir Putin. Ce lideri europeni a păcălit Rusia să îi facă jocul
Vladimir Putin a acaparat de partea sa mulți lideri europeni FOTO: Facebook

O analiză din prestigioasa publicație The Economist vorbește despre ”idioții utili ai lui Vladimir Putin”, în care se arată că prea mulți politicieni din Europa nu numai că nu reușesc să se confrunte cu Rusia, dar îi fac jocul. Lista este lungă și ea cuprinde nume importante, precum fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroder sau prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Influența Rusiei și a lui Putin a împânzit Europa, din centrul continentului și până în sud, în Turcia, Grecia și Cipru. Cu toate acestea, chiar dacă efortul Rusiei de a proiecta putere de persuasiune în Europa nu a reușit, nici nu a eșuat complet, iar paradigma se schimbă odată cu războiul din Ucraina.

Trump dezvăluie ce i-a spus Putin, în privat: Niciun președinte din lume nu a afirmat vreodată așa ceva despre mine

La începutul lunii mai, ambasadorul Rusiei în Germania a organizat o petrecere pentru a onora victoria sovietică în cel de-Al Doilea Război Mondial. Oaspeții de la ambasadă, un colos din epoca lui Stalin care ocupă mai mult teritoriu german decât clădirea parlamentului din apropiere, au inclus o mulțime de demnitari.

Ultimul șef al Germaniei de Est comuniste, Egon Krenz, acum în vârstă de 86 de ani, s-a amestecat sub candelabre cu Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei Unite din 1998 până în 2005 (și, mai recent, lobbyist al firmelor energetice rusești). Tino Chrupalla, co-liderul Alternative for Germany (afd), un partid de extremă dreaptă, a purtat o cravată în culorile Federației Ruse.

Spectrul de idioți utili ai Europei, un termen din Războiul Rece pentru aliații neștiuți ai comunismului, este larg. În politică, partidele atât de extremă dreaptă, cât și de extremă stângă nu sunt de acord cu multe; dar asupra Ucrainei aceste extreme au condus adesea în a cere o „pace” instantanee care să răsplătească efectiv agresiunea Rusiei cu pământ.

Și în lumea afacerilor, în ciuda mai multor runde de sancțiuni occidentale, Rusia are încă o mulțime de „prieteni”. Factorii lui Putin includ mai multe guverne europene. Viktor Orban, premierul Ungariei din 2010, a fost cel mai evident. Guvernul său refuză, de asemenea, să permită tranzitul armelor date Ucrainei de colegii membri ai Ungariei ai NATO și ai UE.

Experții de la Yale au scos la iveală dovezile: Cum canibalizează Putin Rusia pentru a supraviețui personal

Grecia, un alt membru al UE, respectă sancțiunile, dar a refuzat să înăsprească în continuare cele privind transportul petrolului rusesc, probabil pentru că firmele grecești se întâmplă să pună în buzunar atâți de mult bani din comerț.

Abia recent și sub presiunea puternică americană, Cipru, un paradis financiar offshore, a închis aproximativ 4.000 de conturi bancare locale deținute de ruși. Confruntându-se cu mai puține presiuni, țările din afara UE, cum ar fi Turcia și Serbia, nici măcar nu se obosesc să mascheze jocul făcut Rusiei.

Invocând neutralitatea sa lăudată, Elveția a aplicat legi locale arcane pentru a bloca furnizarea de arme către Ucraina, inclusiv 96 de tancuri Leopard aflate în Italia, care aparțin, se întâmplă, unei firme private elvețiene.

Turcia, cu majoritate musulmană extrem de iritată, deține drept de veto asupra cererii Suediei de a adera la NATO. Putin însuși i-a trolat cu bucurie pe suedezi. În plus, alți pro-Putin din Europa includ pe Marine LePen din Franța, Matteo Salvini din Italia.

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi, 25...
#Putin prieteni Europa, #lideri europeni, #Rusia UE, #Viktor Orban, #Gerhard Schroder Rusia, #Ungaria Rusia, #apropiati putin , #Rusia