Pregătiri pentru un război major în Orientul Mijlociu: "Negocierile au eșuat aproape total". Bazele NATO mai puțin cunoscute

Marti, 09 Ianuarie 2024, ora 16:10
14524 citiri
Pregătiri pentru un război major în Orientul Mijlociu: "Negocierile au eșuat aproape total". Bazele NATO mai puțin cunoscute
Avion militar al armatei americane FOTO US Navy

Oficialii administrației Biden elaborează planuri pentru ca SUA să răspundă la ceea ce sunt din ce în ce mai îngrijorați că ar putea însemna transformarea războiului din Gaza într-un conflict armat regional mai larg și prelungit.

"Oficialii americani ai apărării și membrii administrației Biden au început să înțeleagă în ultimele săptămâni că negocierile au eșuat aproape total și că un război regional major în Orientul Mijlociu ar putea fi în curând iminent, având mai multe „planuri de luptă” și situații în curs de elaborare, dacă acest lucru se întâmplă", relatează administratorii contului de Twitter OSINTdefender.

Vizita secretarului de stat Antony Blinken în regiune săptămâna aceasta este văzută ca o posibilă încercare finală de a face pace între părțile combatante.

Potențialul unui conflict mai larg este în creștere, au spus oficialii americani, în urma unei serii de confruntări în Irak, Liban și Iran în ultimele zile. Analiștii consultați de Politico sunt de părere că războiul din Gaza a escaladat cu mult dincolo de granițele Fâșiei – un scenariu pe care SUA au încercat să-l evite.

Potrivit a trei oficiali americani, armatele occidentale elaborează planuri pentru a lovi militanții Houthi susținuți de Iran care au atacat transporturile maritime comerciale în Marea Roșie. Planul include potențiala lovire a unor ținte controlate de Houthi pe teritoriul statului Yemen.

Wall Street Journal raportează că Statele Unite explorează diverse opțiuni, inclusiv site-uri de lansare de rachete și drone, instalații radar și depozite de muniție, pentru a viza teroriștii Houthi.

Printre aceste opțiuni, bazele britanice de la Akrotiri și Dhekelia, în Cipru, apar ca noduri cruciale, servind drept rampe de lansare pentru Royal Air Force (RAF) pentru a executa operațiuni în Yemen sub umbrela Operațiunii Prosperity Guardian, condusă de coaliția de 12 națiuni care a condamnat atacurile teroriste din Marea Roșie (Statele Unite, Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă și Marea Britanie).

Cele două baze reprezintă practic teritoriu britanic pe insula Cipru, un amănunt puțin cunoscut, un atu militar formidabil pentru forțele NATO în Marea Mediterană. Ciprul se află la o distanță de aproximativ 250 de kilometri de coasta Israelului.

Surse diplomatice dezvăluie că o notă comună a fost semnată de cele 12 națiuni, inclusiv de Marea Britanie, pentru a-i avertiza pe rebelii pro-iranieni cu privire la consecințe grave pe care le vor suferi dacă atacurile din Marea Roșie continuă. „Dacă este autorizată de Londra, aeronavele Typhoon staționate în Cipru vor lua zborul spre țărmurile Yemenului de Nord pentru a viza locurile asociate rebelilor Houthi”, subliniază surse diplomatice europene pentru „Naftemporiki”, citat de publicația in-cyprus.philenews.com.

Ministerul britanic al Apărării evaluează în prezent potențialul de a ordona lovituri aeriene împotriva rebelilor Houthi, având în vedere refuzul acestora de a da înapoi. Secretarul Apărării, Grant Shapps, afirmă că Londra va acționa decisiv pentru a preveni alte atacuri rebele asupra navelor comerciale care navighează prin Canalul Suez.

Bazele britanice de la Akrotiri și Dhekelia servesc drept puncte strategice de lansare pentru Typhoon FGR Mk.4 - bombardierele multirol staționate în Cipru. Capabile să transporte muniție ghidată cu precizie, inclusiv bombe ghidate GPS/laser și rachete aer-sol, aceste avioane pot fi desfășurate pentru a lovi ținte predeterminate de-a lungul coastelor Yemenului. Marea Britanie a angajat anterior avioane RAF staționate în Cipru în operațiuni împotriva ISIS în Siria și Irak, iar acum sunt gata să fie folosite împotriva rebelilor Houthi, concentrându-se pe neutralizarea sistemelor antiaeriene și a radarelor.

Semnificația bazei britanice din Akrotiri a intrat în atenție și din cauza conflictului din Gaza, cu prezența unui avion spion U-2 Dragon Lady al SUA raportat pe teritoriul britanic. Avioanele care pleacă de la Akrotiri pot ajunge în 40 de minute la Tel Aviv.

UE cere o anchetă independentă privind gropile comune din Gaza. ”Creează impresia că ar putea exista încălcări ale drepturilor omului” VIDEO
UE cere o anchetă independentă privind gropile comune din Gaza. ”Creează impresia că ar putea exista încălcări ale drepturilor omului” VIDEO
Uniunea Europeană a anunţat miercuri, 24 aprilie, că doreşte o anchetă "independentă" după descoperirea unor gropi comune în principalele două spitale din Fâşia Gaza. "Este ceva care...
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului. Atacurile, ca răspuns la ”masacrul de la Hanine” VIDEO
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului. Atacurile, ca răspuns la ”masacrul de la Hanine” VIDEO
Hezbollahul pro-iranian a anunţat miercuri dimineaţa că a lansat "zeci de rachete" asupra nordului Israelului, la o zi după schimburi de focuri violente în care doi civili libanezi au fost...
#razboi Gaza, #conflict Orientul Mijlociu, #administratia Biden, #baze militare, #baze cipru, #rebeli houthi , #Razboi Gaza