Înalt oficial SUA vizitează Iordania cu scopul de a evita escaladarea conflictului din Gaza. ”Una dintre preocupările reale este graniţa dintre Israel şi Liban”

Duminica, 07 Ianuarie 2024, ora 09:44
1377 citiri
Înalt oficial SUA vizitează Iordania cu scopul de a evita escaladarea conflictului din Gaza. ”Una dintre preocupările reale este graniţa dintre Israel şi Liban”
Administrația SUA și-a schimbat ușor mesajul despre conflictul dintre Israel și Hamas FOTO / Facebook

Secretarul de stat american Antony Blinken se află duminică, 7 ianuarie, în Iordania, în cadrul vizitei sale diplomatice în Orientul Mijlociu, cerând să se evite cu orice preţ escaladarea conflictului din Fâşia Gaza şi să se evite "un ciclu nesfârşit de violenţă", anunţă AFP.

Potrivit unui înalt oficial american din anturajul său, Blinken, care a sosit la Amman cu o seară înainte, urmează să aibă discuţii cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi să viziteze un centru al Programului alimentar mondial din capitala iordaniană.

Într-un scurt discurs rostit sâmbătă seara pe pista aeroportului Chania din Creta, Grecia, el a declarat că "trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu se extinde".

"Una dintre preocupările reale este graniţa dintre Israel şi Liban şi vrem să facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu va exista o escaladare", a adăugat el.

Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului, un atac prezentat ca fiind primul său răspuns la uciderea, atribuită Israelului, a numărului doi al Hamas, marţi, în apropiere de Beirut.

"Vrem să ne asigurăm că ţările care gândesc la fel ca noi îşi folosesc legăturile, influenţa, relaţiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicaţi pentru a ţine lucrurile sub control, pentru a ne asigura că conflictul nu se extinde", a declarat Blinken, citând în special "rolul vital" pe care Turcia îl poate juca în acest sens, după ce a discutat cu Samir.

Operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au ucis 22.600 de persoane, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul fără precedent de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cel israelian.

Blinken, a cărui ţară este principalul susţinător politic şi militar al Israelului, a subliniat "imperativul" de a spori ajutorul umanitar pentru populaţia palestiniană din Gaza, "de a reduce numărul victimelor civile, de a lucra pentru o pace regională durabilă şi de a avansa spre crearea unui stat palestinian".

Ceea ce se va întâmpla în perioada postbelică în ceea ce priveşte reconstrucţia Gaza şi guvernarea acesteia se va afla, de asemenea, în centrul discuţiilor şefului diplomaţiei americane cu partenerii săi arabi, chiar dacă aceştia din urmă cer în primul rând o încetare durabilă a focului în această etapă.

După Iordania, Blinken se va deplasa în Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamasul palestinian la sfârşitul lunii noiembrie.

El îşi va încheia ziua la Abu Dhabi, înainte de a se deplasa luni în Arabia Saudită şi apoi în Israel, unde, după cum a spus, se aşteaptă să aibă conversaţii care nu vor fi "uşoare".

Sâmbătă, Blinken a declarat că Turcia s-a angajat să joace un rol "pozitiv şi productiv" pentru Gaza postbelică şi că este pregătită să îşi folosească influenţa în regiune pentru a împiedica extinderea şi mai mult a conflictului dintre Israel şi Hamas. Comentariile au fost făcute după întâlnirea sa cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un critic puternic al acţiunilor militare ale Israelului în Gaza.

În timpul discuţiilor, care au durat mai mult de o oră, Blinken a subliniat necesitatea de a "lucra pentru o pace regională mai largă şi de durată, care să asigure securitatea Israelului şi să avanseze crearea unui stat palestinian", au declarat oficialii americani.

Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Apelul președintelui Palestinei către SUA: ”Sunt singura ţară capabilă să împiedice comiterea acestei crime de către Israel”
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, transmit AFP şi Reuters. ”Facem...
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel,...
#razboi Gaza, #SUA, #Israel, #vizita, #Iordania , #Razboi Gaza