Extrema dreaptă israeliană respinge „acordul iresponsabil” promovat de SUA. Biden își pierde răbdarea

Joi, 15 Februarie 2024, ora 14:39
2891 citiri
Extrema dreaptă israeliană respinge „acordul iresponsabil” promovat de SUA. Biden își pierde răbdarea
Președintele SUA, Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu/ FOTO: arabnews.com

SUA și mai mulți parteneri arabi pregătesc un plan detaliat pentru un acord de pace cuprinzător între Israel și palestinieni, care include un „calendar ferm“ pentru un stat palestinian, ceea ce a provocat denunțuri imediate din partea unor membri de rang înalt ai cabinetului premierului Benjamin Netanyahu.

Potrivit „Washington Post“, care citează oficiali americani și arabi, un anunț privind proiectul ar putea fi făcut în următoarele câteva săptămâni, deși calendarul depinde în mare măsură de faptul că Israelul și Hamas vor reuși să ajungă la un acord care să oprească luptele din Gaza.

Planul propus include măsuri pe care Israelul le-a refuzat anterior, inclusiv evacuarea multor așezări din Cisiordania, o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est și un guvern și un aparat de securitate combinate pentru Cisiordania și Gaza.

SUA și partenerii săi arabi speră că garanțiile de securitate și normalizarea cu statele arabe, precum Arabia Saudită, pot convinge Israelul să accepte planul, potrivit WP.

Oficialii au declarat pentru cotidianul american că speră să facă planul public odată ce Israelul și Hamas vor fi de acord cu un armistițiu temporar menit să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza și să elibereze cei 134 de ostatici încă deținuți de grupările teroriste din Fâșie. Potrivit WP, în timpul pauzei, vor fi luate măsuri pentru punerea în aplicare a propunerii, inclusiv formarea unui guvern palestinian interimar care ar putea conduce și Gaza.

Vestea planului a fost întâmpinată cu o opoziție vehementă de către miniștrii din guvernul israelian care se opun creării unui stat palestinian, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich afirmând că va cere cabinetului de securitate la nivel înalt să adopte o declarație de respingere a înființării unui stat palestinian.

„Nu vom fi niciodată de acord, sub nicio circumstanță, cu acest plan care spune, practic, că palestinienii merită un premiu pentru masacrul teribil pe care l-au efectuat împotriva noastră: un stat palestinian cu capitală la Ierusalim”, postează Smotrich pe X cu un link către un raport. pe planul emergent.

Ministrul Afacerilor Diasporei, Amichai Chikli, din partidul Likud, respinge planul SUA de a recunoaște un stat palestinian și spune că Israelul trebuie să-i „amenințe” pe americanii cu pași unilaterali.

„Dacă aceasta este viziunea americană, trebuie să îi rezistăm și să-i amenințăm cu propriile noastre măsuri unilaterale, cum ar fi anularea Acordurilor de la Oslo”, a spus Chikli, referindu-se la acordurile negociate în anii 1990 care au dus la crearea Autorității Palestiniene.

Cât mai tolerează Biden?

După ce a mers pe o linie fină între Israel și comunitatea arabă din SUA, experții spun că Biden are justificarea de a adopta o "linie mai dură" înainte de alegeri, scrie The Guardian.

Lui Biden îi place să spună "Acesta nu este partidul republican al tatălui tău" atunci când ia în considerare influența lui Donald Trump. Încet, dar sigur, el a fost forțat să se confrunte cu faptul că acesta nu este nici guvernul israelian al tatălui tău.

"Nu avem de-a face cu vechiul Benjamin Netanyahu", a declarat Aaron David Miller, un fost analist, negociator și consilier al Departamentului de Stat pe probleme de Orientul Mijlociu, care a lucrat pentru mai multe administrații. "Prim-ministrul israelian cu aversiune la risc ar face un pas înapoi, un pas înainte și un pas în lateral. Avem de-a face cu o încarnare diferită. El este aproape disperat să-și păstreze coaliția și o pune mai presus de orice, chiar cu riscul de a atrage suspiciunea, neîncrederea, furia unui președinte american. Suntem de cinci luni în această situație și încă nu ați văzut administrația să impună vreun cost sau vreo consecință."

Biden, în vârstă de 81 de ani, și Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, se cunosc de aproape patru decenii, încă de pe vremea când primul era membru al Senatului, iar cel de-al doilea lucra la ambasada israeliană din Washington. Biden a devenit președinte al Comisiei pentru relații externe a Senatului și a candidat fără succes la nominalizarea democrată pentru președinție în 1988.

Netanyahu a fost ambasador al Israelului la Națiunile Unite și a devenit prim-ministru în 1996, deținând funcția cu intermitențe de atunci. Relațiile cu SUA nu au fost întotdeauna liniștite. Miller, în prezent analist la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat: "Îmi amintesc când Bill Clinton a ieșit de la prima sa întâlnire cu Netanyahu în iunie 1996. El a explodat. El a spus: "Cine este superputere aici?". Frustrarea față de Benjamin Netanyahu nu este nouă".

Tensiunile au izbucnit în timpul președinției lui Obama, când Biden era vicepreședinte. Un articol din 2014 al revistei Atlantic a caracterizat relațiile dintre SUA și Israel ca fiind în pragul unei "crize în toată regula", dar Biden a declarat public că el și Netanyahu sunt "încă prieteni", adăugând: "Este un prieten de peste 30 de ani".

Cu toate acestea, premierul israelian a subminat administrația Obama vorbind în fața unei ședințe comune a Congresului de la Capitol Hill și denunțând un acord nuclear pe care SUA și aliații săi îl negociază cu Iranul. Relațiile cu Obama nu și-au mai revenit niciodată.

Când a avut loc atacul din 7 octombrie, Biden a fost la fel de fără echivoc ca întotdeauna, declarându-se sionist și a călătorit în mod corespunzător în Israel pentru a-l întâlni în persoană pe Netanyahu și cabinetul său de război. A fost o piesă diplomatică clasică: l-a îmbrățișat pe Netanyahu în public, în timp ce îndemna la reținere în privat. Administrația susține că Israelul a ascultat în mod corespunzător sfaturile sale și a luat măsuri pentru a minimiza victimele civile.

Dar numărul total de morți palestinieni din război a depășit 28.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, în timp ce Netanyahu a fost reticent să urmărească un acord de pace pe termen lung (și a respins apelurile la suveranitatea palestiniană). Protestele împotriva războiului au izbucnit în SUA, iar demonstranții au întrerupt discursurile lui Biden pentru a-l denumi „Genocid Joe” – un potențial dezastru într-un an electoral.

Brett Bruen, fost director de angajament global pentru Casa Albă în administrația Barack Obama, a declarant că "este corect să spunem că relația este pe punctul de a se rupe“.

Larry Haas, membru al Consiliului american de Politică Externă, a declarant că „nu există nicio îndoială că problemele politice cântăresc pentru Biden, iar faptul că aceste informații au apărut, că Biden îl îmjură pe Netanyahu în privat, este nu întâmplător.

Într-un sens politic, Biden și oamenii săi încearcă să meargă pe o linie fină între sprijinirea Israelului și răspunsul la plângerile comunității arabe și ale democraților progresiști.”

Biden a arătat bățul prin emiterea unui ordin executiv care vizează coloniștii israelieni din Cisiordania care au atacat palestinienii . De asemenea, a fost din ce în ce mai critic în public. Săptămâna trecută, el a descris atacul militar al Israelului în Gaza ca fiind „exagerat” și a spus că este în căutarea unei „armistițiu în luptă” pentru a ajuta civilii palestinieni bolnavi și pentru a negocia eliberarea ostaticilor israelieni – deși acest lucru este încă departe de încetarea focului solicitată de progresişti.

Președintele i-a spus duminică lui Netanyahu, într-un apel telefonic de 45 de minute, că Israelul nu ar trebui să continue cu o operațiune militară în orașul dens populat de graniță cu Gaza, Rafah, fără un plan „credibil” de a proteja civilii. Mai mult de jumătate din populația Gaza de 2,3 milioane de oameni a fugit la Rafah pentru a scăpa de luptele din alte zone.

Dacă Netanyahu îl ignoră din nou și continuă, Biden și-ar putea arăta nemulțumirea prin încetinirea sau restricționarea vânzărilor de arme către Israel, schimbând cursul către ONU, punând greutatea Americii în spatele unei rezoluții de încetare a focului sau sprijinind pentru recunoașterea unui stat Palestinian, scrie The Guardian.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#razboi Gaza, #Israel Palestina, #Hamas, #acord, #SUA, #Joe Biden, #Benjamin Netanyahu , #Razboi Gaza