Președintele Egiptului crede că un armistițiu în Fâșia Gaza ar putea fi anunțat în următoarele zile. „Dacă vrea Dumnezeu, vom avea o încetare a focului”

Joi, 29 Februarie 2024, ora 00:12
1291 citiri
Președintele Egiptului crede că un armistițiu în Fâșia Gaza ar putea fi anunțat în următoarele zile. „Dacă vrea Dumnezeu, vom avea o încetare a focului”
Abdel Fattah al-Sissi, președintele Egiptului Foto: Captură foto/X/Abdelfattah Elsisi

Abdel Fattah al-Sissi, președintele Egiptului și unul dintre mediatorii cheie între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, şi-a manifestat miercuri, 28 februarie, speranţa că "în următoarele câteva zile" aceste două părţi în conflict vor ajunge la un acord pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, transmite agenţia EFE.

Președintele egiptean mai spune că Egiptul va continua să ajute şi speră că această criză cauzată de războiul din Fâşia Gaza se va încheia.

"În aceste următoare câteva zile, dacă vrea Dumnezeu, vom avea o încetare a focului şi va începe deja ajutorul real (...) pentru Fâşia Gaza la toate capitolele", a declarat preşedintele Al-Sissi în timpul unei ceremonii la Cairo dedicate persoanelor cu nevoi speciale.

Aceasta este prima declaraţie directă a preşedintelui Egiptului referitoare la negocierile pe care Israelul şi gruparea palestiniană Hamas le desfăşoară indirect în capitala Qatarului (Doha) cu ajutorul Egiptului, Qatarului şi SUA pentru o încetare a focului, schimbul prizonierilor israelieni cu deţinuţi palestinieni şi creşterea ajutoarelor pentru populaţia civilă din enclava palestiniană.

Deşi nu a oferit detalii despre evoluţia negocierilor, preşedintele Al-Sissi a spus că Egiptul va "continua să ajute" şi speră că această criză cauzată de războiul din Fâşia Gaza se va încheia.

"Continuăm şi vom continua să sprijinim şi să ajutăm până la crearea unui stat palestinian în interiorul teritoriilor din anul 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est", a mai spus preşedintele Egiptului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez, Mahed al-Ansari, a declarat marţi că negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza continuă la Doha, dar "nu există nicio evoluţie" şi "nu este nimic nou de anunţat", dar a adăugat că "astăzi sau mâine ar putea fi ceva" susceptibil să fie anunţat referitor la un acord.

Circa 250 de persoane au fost capturate şi duse în Fâşia Gaza de către gruparea Hamas în timpul incursiunii efectuate de aceasta în sudul Israelului pe 7 octombrie. Dintre aceşti ostatici, circa o sută au fost eliberaţi la sfârşitul lui noiembrie în timpul unui armistiţiu, în schimbul unor deţinuţi palestinieni. Însă 132 de ostatici se mai află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi murit.

În atacul din 7 octombrie circa 1.140 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili. Israelul a ripostat imediat şi a jurat că va "anihila" mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza şi a lansat o vastă operaţiune militară soldată până în prezent cu circa 30.000 de morţi palestinieni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, conform ultimului bilanţ comunicat de Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Preşedintele Iranului amenință cu ”un răspuns dur” şi ”dureros” în cazul unor represalii israeliene FOTO
Preşedintele Iranului amenință cu ”un răspuns dur” şi ”dureros” în cazul unor represalii israeliene FOTO
Ebrahim Raisi, preşedintele Iranului avertizează că „cea mai mică acţiune” a Israelului împotriva intereselor Iranului va provoca un răspuns dur al republicii islamice, citat într-un...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Razboi Israel Gaza, #presedinte Egipt, #armistitiu Fasia Gaza, #Egipt, #razboi Fasia Gaza , #Egipt