Mutare neașteptată în forță a lui Putin: Oligarhii ruși păcăliți de mâna de fier a Kremlinului

Vineri, 06 Octombrie 2023, ora 01:19
8184 citiri
Mutare neașteptată în forță a lui Putin: Oligarhii ruși păcăliți de mâna de fier a Kremlinului
Războiul lui Putin lovește dur oligarhii din Rusia FOTO / FT

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazia Ucrainei lovesc din ce în ce mai puternic economia țării, iar Vladimir Putin dă din colț în colț să facă rost de bani pentru a-și alimenta mașinăria de război.

Acum, președintele rus face o mutare neașteptată legată de oligarhi, iar Kremlinul cu mâna sa de fier naționalizează multe întreprinderi private pe motiv că privatizarea lor a ”subminat suveranitatea economică și capacitatea de apărare a Rusiei”.

Oligarhii ruși pierd, pe măsură ce Putin face curte unei noi clase de proprietari loiali de active. Războiul Rusiei în Ucraina a redesenat vechiul acord, conducând la confiscări de către stat a întreprinderilor lucrative private, potrivit Financial Times.

Asigurările recente ale președintelui rus Vladimir Putin că „nu va exista nicio deprivatizare” sunt la fel de false ca promisiunile sale repetate de a nu invada Ucraina. Autoritățile au luat măsuri pentru a prelua controlul a 17 mari întreprinderi numai în acest an, potrivit Ilya Shumanov, fostul șef al Transparency International Rusia.

Mutare surpriză a lui Putin: Documente secrete dezvăluite la Londra arată intenția ascunsă a Rusiei

Aceasta nu este o încercare a unor indivizi nesăbuiți din Rusia de a-și umple buzunarele. Face parte din efortul lui Putin de a redistribui proprietățile de la oameni considerați insuficient de loiali Kremlinului și de a crea o nouă clasă de proprietari de active care își datorează averea președintelui și cercului său interior.

Membrii acestei noi elite, mai ales siloviki (cei din Serviciile de securitate) și partenerii lor de afaceri, vor fi adevărații câștigători ai războiului din Ucraina – și o piatră de bază a stabilității regimului. Putin nu devine mai tânăr, iar acest grup va permite sistemului său să se reinventeze chiar și după ce va părăsi scena politică.

Spre sfârșitul primului mandat prezidențial al lui Putin, în 2004, a fost creată o formulă de coexistență pașnică între Kremlin și oligarhii care își făcuseră avere în circumstanțe tulburi după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Statul le-a permis oligarhilor să păstreze activele acumulate în anii 1990 și să continue să prospere în schimbul unui neamestec strict în politică. Oligarhii au acceptat în mare măsură această formulă, în timp ce întemnițarea din 2003 a magnatului petrolului Mihail Hodorkovski a demonstrat ce se va întâmpla cu cei care nu erau de acord.

Kremlinul preia controlul firmelor private strategice, naționalizându-le

După aceea, formula a funcționat relativ bine pentru ambele părți: Putin a avut controlul complet asupra politicii ruse, în timp ce oligarhii și-au păstrat bunurile, și-au mărit averile datorită prețurilor ridicate ale mărfurilor.

Invazia Ucrainei de către Putin a redesenat complet acordul cu oligarhii. Procesul din august al unei instanțe ruse de naționalizare a unei companii deținute de Andrey Melnichenko, unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei, este cel mai ilustrativ caz. Melnichenko se află sub sancțiunile UE și nu condamnă fără echivoc războiul.

Totuși, chiar și acest lucru poate fi văzut ca neloialitate în mediul actual, iar susținerile bancherului rus exilat Oleg Tinkov că Melnichenko „urăște pe Putin” (negat de Melnichenko) ar fi putut declanșa răzbunare.

Rusia intră în coliziune cu China: Beijingul joacă dur și respinge propunerea lui Putin

Melnichenko nu este singur. Luna trecută, un tribunal din Rusia a naționalizat Metafrax Chemical, un mare producător de metanol. Procurorii au susținut că acordul de privatizare din 1992 a „subminat suveranitatea economică și capacitatea de apărare a Rusiei” – cuvinte din ce în ce mai folosite în Rusia pentru a ataca oponenții.

Campania de deprivatizare include evident mult oportunism, dar mâna călăuzitoare de fier a Kremlinului este și ea vizibilă. Încă din ianuarie, Putin a identificat reafirmarea controlului de stat asupra întreprinderilor strategice ca o prioritate pentru procuratura generală.

Anterior, oligarhii ruși credeau că a fi sub sancțiuni occidentale oferă o formă de protecție împotriva extorcării de bani acasă. Cazul Melnichenko arată că nu mai este adevărat. De fapt, sancțiunile internaționale îi fac pe oligarhi din ce în ce mai inutili pentru Kremlin, devenind doar niște instrumente pentru afaceri în străinătate.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi putin, #Putin razboi, #razboi Ucraina, #oligarhi rusi, #oligarhi rusi Putin, #nationalizare rusia, #firme rusia, #miliardari Rusia , #Razboi Ucraina