Noi ”puteri” pentru Parchetul European condus de Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA se va asigura că fondurile trimise Ucrainei nu sunt fraudate

Luni, 16 Octombrie 2023, ora 23:06
2161 citiri
Noi ”puteri” pentru Parchetul European condus de Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA se va asigura că fondurile trimise Ucrainei nu sunt fraudate
Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi FOTO Facebook

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a declarat luni, 16 octombrie, la Strasbourg, că Instituţia procurorului-şef european va avea competenţe depline în investigarea eventualelor fraude cu fonduri europene provenite din noua facilitate pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pe care blocul comunitar intenţionează să o adopte pentru următorii patru ani.

Siegfried Mureşan, care este raportor general al Parlamentului European pentru bugetul pe 2024, a spus că din această anvelopă pe patru ani de 50 de miliarde de euro, care urmează a fi adoptată în perioada următoare, o treime va reprezenta fonduri nerambursabile şi două treimi credite.

Întrebat cum va reuşi UE să se asigure că utilizarea banilor nu va fi afectată de corupţie, Mureşan a spus că ”toate instituţiile Uniunii Europene care au competenţe în privinţa investigării fraudei cu fonduri europene - Oficiul European de Luptă Antifraudă, instituţia procurorului-şef european (EPPO) şi Curtea de Conturi a Uniunii Europene - vor avea competenţe depline pe toate aceste 50 de miliarde de euro alocate Ucrainei”.

El a argumentat că, aşa cum EPPO, instituţia condusă de Laura-Codruţa Kovesi, sau OLAF investighează fraude cu fonduri europene în interiorul Uniunii Europene, ”exact aşa o poate face în afara Uniunii Europene şi pentru această nouă facilitate alocată Ucrainei, pentru care adoptăm o lege special destinată”.

Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului PPE din PE, a mai spus, în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români, că vor exista o serie de solicitări privind controlul bugetar, care vor fi practic ”condiţionalităţi puse autorităţilor ucrainene privind combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, reforme, legislaţie de adoptat şi de implementat şi o serie de solicitări făcute Parlamentului Ucrainei privind controlul bugetar, privind monitorizarea permanentă a utilizării acestor fonduri”.

”Deci se va implica Parlamentul Ucrainei, vor avea un rol instituţiile ucrainene şi mai ales vor interveni instituţiile UE”, a dat asigurări raportorul pentru buget al PE, care îşi va adopta poziţia de negociere privind bugetul UE pe 2024 miercuri.

De asemenea, el şi-a exprimat convingerea că, prin această alocare, UE contribuie decisiv la stabilizarea pe termen lung a finanţelor publice ale Ucrainei.

Prin această alocare, prin alocările pe care instituţiile financiare internaţionale, Statele Unite, guverne statelor membre bilateral le vor face, statul ucrainean nu va intra în incapacitate de plată, a dat el asigurări.

În acelaşi timp, europarlamentarul a afirmat că, potrivit evaluărilor actuale, reconstrucţia Ucrainei va costa aproximativ 1.000 de miliarde de euro şi va începe de facto după stabilizarea conflictului militar.

PE va vota în cadrul acestei sesiuni un mecanism în valoare de 50 de miliarde de euro pentru a sprijini redresarea, reconstrucţia şi modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Întrucât Mecanismul pentru Ucraina face parte din revizuirea în curs a bugetului UE pe termen lung, eurodeputaţii insistă ca acesta, împreună cu întreaga revizuire bugetară, să fie convenit cât mai curând posibil, deoarece în prezent nu există dispoziţii privind asistenţa acordată Ucrainei începând cu 2024. Pachetul ar trebui integrat şi în bugetul anului viitor, care urmează să fie negociat în noiembrie 2023.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#razboi Rusia Ucraina, #fonduri ue ucraina, #Parchetul European Kovesi, #coruptie Ucraina, #fraudare , #Razboi Ucraina