Primul contracandidat al lui Putin la președinție. Fostul ofițer FSB spune că actualul lider de la Kremlin e ”prea amabil”

Duminica, 19 Noiembrie 2023, ora 16:47
4945 citiri
Primul contracandidat al lui Putin la președinție. Fostul ofițer FSB spune că actualul lider de la Kremlin e ”prea amabil”
Naţionalistul rus Igor Girkin FOTO Twitter

Naţionalistul rus pro-război Igor Girkin, care se află în arest în aşteptarea procesului pentru incitare la extremism, a anunțat că vrea să candideze la preşedinţie în martie 2024, au spus susţinătorii săi, citând o scrisoare transmisă din închisoare, transmite Reuters.

Girkin, care este cunoscut şi sub pseudonimul Igor Strelkov, a avertizat în repetate rânduri că Rusia se va confrunta cu o revoluţie şi chiar cu un război civil, dacă armata preşedintelui Vladimir Putin nu va lupta mai eficient în războiul din Ucraina.

Fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 şi apoi să organizeze miliţii pro-ruse în estul Ucrainei, Girkin a declarat înainte de arestare că va intra în politică.

”O criză sistemică se dezvoltă în Rusia, sau este deja în strânsoarea crizei, în timp ce temperatura societăţii creşte. Suntem în pragul unor schimbări politice interne foarte grave, cu un caracter catastrofal”, declara Girkin pentru Reuters în mai.

Oleg Nelzin, copreşedintele mişcării ruse care îl susţine pe Strelkov, a citit o scrisoare a lui Girkin în care le-a cerut susţinătorilor să înceapă lucrările pentru a-l propune să candideze la alegerile din martie.

O fotografie a lui Girkin, în vârstă de 52 de ani, deasupra unui slogan ”Preşedintele nostru – Igor Ivanovici Strelkov – ’24”, a fost proiectată pe un ecran în spatele lui Nelzin în timp ce vorbea.

După întâlnire au urmat aplauze, iar imaginile au fost postate de susţinătorii lui Girkin pe Telegram.

Susţinătorii lui Girkin au confirmat pentru Reuters că acesta a cerut să fie propus să candideze. Deoarece nu a fost încă condamnat, teoretic ar putea participa la alegeri, au spus ei.

Girkin neagă acuzaţiile împotriva lui.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu publicat vineri că speră că Putin va candida la alegerile din martie pentru un alt mandat ca preşedinte, o mişcare care îl va menţine la putere până în 2030 cel puţin.

Naționaliști ruși

Rusia a reprimat criticii naţionalişti, care au cerut o abordare mult mai dură a războiului, inclusiv legea marţială şi o mobilizare la nivel naţional, după revolta eşuată din iunie a fostului șef Wagner, Evgheni Prigojin. Prigojin a fost ucis în august într-un accident de avion, ale cărui cauze sunt încă neclare.

Girkin, care a servit şi în Cecenia şi Moldova, a fost arestat în iulie. Un monarhist care a scris o disertaţie despre ”ruşii albi” care s-au luptat cu bolşevicii ”roşii” după revoluţia din 1917, este unul dintre cei mai importanţi naţionalişti care a criticat desfăşurarea războiului de către Rusia, pe care îl prezintă ca parte a unui plan existenţial, lupta cu un Occident arogant. El a numit colapsul Uniunii Sovietice din 1991 drept ”pozitiv”, dar spune că elita rusă post-sovietică a fost coruptă şi lucrează pentru Occident pentru a slăbi Rusia.

Girkin a declarat în mai că, în ciuda propriilor sale critici la adresa eşecurilor lui Putin, ”Putin este în prezent singura figură legitimă din Federaţia Rusă”.

El a spus în august că va fi un preşedinte mai bun decât Putin, descriindu-l pe şeful Kremlinului drept ”prea amabil” şi ”prea încrezător” în şefii militari şi de securitate ai Rusiei.

Girkin a fost condamnat anul trecut în lipsă de un tribunal olandez pentru omor, pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei în 2014, cu pierderea a 298 de pasageri şi membri ai echipajului. El a negat însă acuzațiile.

Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 17 drone ucrainene în urma unui atac de pe teritoriul Federaţiei Ruse VIDEO
Armata rusă a anunţat că a neutralizat 17 drone ucrainene în mai multe regiuni din vestul ţării, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 aprilie, transmite AFP. Ucraina şi-a...
#razboi ucraina rusia, #alegeri prezidentiale Rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #contracandidat, #igor girkin, #FSB , #Razboi Ucraina