"Derusificarea" Odesei. Oficial ucrainean: ”Este un oraș de limba rusă, multinațional și cosmopolit. Avem nevoie de adevăr”

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 14:30
16137 citiri
"Derusificarea" Odesei. Oficial ucrainean: ”Este un oraș de limba rusă, multinațional și cosmopolit. Avem nevoie de adevăr”
Soldat ucrainean in Odesa FOTO Le Monde

Stând în fața unei statui a unui general sovietic cu aspect ursuz, Peter Obukhov și-a explicat planul de a elimina numele rusești din orașul Odesa.

„Lucrurile scrise aici sunt inacceptabile. Puteți vedea cuvântul ”Kremlin”. Și mai e și chipul lui Lenin”, a spus el, arătând spre o inscripție de sub monumentul lui Rodion Malinovsky.

Obukhov este deputat în Parlamentul orașului Odesa. El a spus că nu vrea să doboare statuia lui Malinovsky, o soartă de care au avut parte sculpturile cu Lenin din toată Ucraina. Ministrul sovietic al apărării s-a născut la Odesa și a eliberat orașul de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Aș rescrie semnul și aș scăpa de simbolurile comuniste. Avem nevoie de adevăr”, a spus Obukhov, citat de The Guardian.

El a propus o campanie de „derusificare” odată ce războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei se încheie. Nimeni nu știe exact când ar putea fi asta. Între timp, Obukhov a întocmit o listă cu personalități istorice care au dat numele străzilor din Odesa, un port de limbă rusă. Unele sunt din trecutul său imperial, altele datează din URSS.

Numele acceptabile sunt marcate cu verde. Acestea includ pe oricine are o legătură cu Odesa. Alexandru Pușkin este pe listă, în ciuda faptului că a susținut războiul Rusiei din 1831 împotriva Poloniei. Poetul a scris o parte din capodopera sa Evgheni Oneghin în oraș, unde a locuit timp de 11 luni. Ecaterina cea Mare, fondatoarea Odesei, face parte din personalități, alături de scriitorii Nikolai Gogol și Ivan Bunin.

Cu toate acestea, celebrul general al Ecaterinei, Alexander Suvorov, se află pe o listă roșie de nume. Obukhov l-a descris pe Suvorov drept un „simbol al militanței imperiale ruse”. Deputatul propune epurarea locațiilor rusești (Baikal, Omsk, Rostov).

Într-un sondaj efectuat de autoritățile din Odesa, 44% dintre locuitori au susținut derusificarea, 36% s-au opus, iar 7% au votat pentru readucerea numelor din epoca comunistă. Această minoritate era formată în mare parte din pensionari, a spus Obukhov, nostalgici pentru Uniunea Sovietică. Orașul a scăpat de Bulevardul Armatei Sovietice și de strada Karl Marx – acum strada Bunin – la scurt timp după ce Ucraina a devenit independentă în 1991.

Trecând prin Odesa cu o mașină electrică pentru vizitarea obiectivelor turistice, ghidul turistic Larisa Otkalenko a spus că probabil sprijină schimbarea numelui. „Nu poți imprima ceea ce cred despre Putin pentru că este nepoliticos. Ceea ce pot spune este că viziunea lui despre istorie este complet neadevărată. Da, Odesa este un oraș de limbă rusă. Dar este, de asemenea, multinațional și cosmopolit”.

Otkalenko a spus că teritoriul a aparținut inițial turcilor otomani. Comandantul care a pus mâna pe fortăreața lor de la Marea Neagră, José de Ribas, era un spaniol care servea în armata rusă. Primul guvernator al orașului, Ducele de Richelieu, a fost un aristocrat francez. Richelieu a fost cel care a însămânțat salcâmii care mărginesc bulevardele Odesei. Un inginer, Franz de Volán, a întocmit grila străzilor orașului.

Alți străini care au trăit și s-au stabilit în Odesa au fost greci, polonezi și italieni, a spus Otkalenko. Odesa a fost cândva al treilea oraș evreiesc din lume, după New York și Varșovia, a adăugat ea. Majoritatea au pierit între 1941-44 în timpul ocupației naziste. „Nu avem nevoie de Rusia pentru a ne salva. Putem avea grijă de noi înșine”, a spus Otkalenko, adăugând: „Frumosul nostru oraș era cunoscut ca micul Paris”.

Unul dintre clienții ei, însă, nu a fost convins de plan. Natasha Smirnova, o locuitoare din Odesa, și-a luat fiica de 10 ani, Anja, în turul de vizitare a obiectivelor turistice, care trece pe lângă bulevardul Primorsky al orașului, cu vedere la portul din Odesa. Smirnova a spus că se opune schimbării denumirii districtului Suvorovskiy de pe litoral, unde locuiește. „Trecutul este dezordonat”, a spus ea. „Dar este al nostru. Numele străzilor fac parte din asta”.

Smirnova a spus că mama ei era ucraineană, iar tatăl ei rus. Străbunicul ei pierise într-un lagăr de concentrare nazist. Ea a spus că este mândră de rădăcinile rusești ale Odesei. În același timp, ea a spus că detestă invazia lui Putin și încercarea acestuia de a anexa Ucraina și de a o face parte dintr-un nou imperiu rus. În timp ce vorbea, mașina electrică a trecut pe lângă teatrul de opera rococo francez din Odesa, acum plin de nisip.

Ucraina a demontat deja de două ori simbolurile de stat din epoca sovietică. În anii 1990 au fost îndepărtate multe statui ale lui Lenin, inclusiv cele din Odesa. Parlamentul de la Kiev a început o nouă rundă de „decomunizare” în 2014, după revolta de la Maidan împotriva președintelui pro-Moscova al țării, Viktor Ianukovici, și anexarea Crimeei de către Putin și războiul său din regiunea Donbas, de est.

În zonele ocupate de ruși, acest proces este invers. În aprilie, trupele ruse au ridicat o nouă statuie a lui Lenin în afara clădirii principale a administrației din orașul Henichesk, din sudul provinciei Herson. Au dărâmat steaguri ucrainene albastru-galben din clădirile municipale și au atârnat în locul lor cele rusești și sovietice. Această „re-rusificare” face parte din încercarea lui Putin de a șterge Ucraina, spune Kievul.

Turul lui Otkalenko s-a încheiat vizavi de un conac art nouveau de pe strada Derybasivska, bulevardul pietonal din Odesa, numit după De Ribas. „Istoria este slujitorul tuturor vârstelor și epocilor”, a spus ea.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#razboi Ucraina, #Odesa, #Odesa Putin, #Rusia , #Razboi Ucraina