O țară apropiată de Rusia, acuzații la adresa Ucrainei cu trimitere la România: „Doresc un al doilea front”

Marti, 06 Februarie 2024, ora 21:25
9051 citiri
O țară apropiată de Rusia, acuzații la adresa Ucrainei cu trimitere la România: „Doresc un al doilea front”
Soldați ruși pe front FOTO X

Premierul desemnat al Georgiei, Iralki Kobahidze, a acuzat marţi Ucraina că încearcă să extindă războiul cu Rusia în ţara sa, după ce la frontieră a fost interceptat un transport de explozibili, transmite Reuters.

Serviciul de securitate georgian a anunţat luni că a capturat un transport clandestin de explozivi către oraşul rus Voronej; materialul provenit din Ucraina era ascuns într-o încărcătură de baterii de automobil care tranzitase România, Bulgaria şi Turcia.

Reuters remarcă asemănarea dintre acest incident şi explozia din octombrie 2022 de pe podul care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Moscova a acuzat Kievul de atacul cu explozivi ascunşi într-un camion trimis din Ucraina pe o rută ocolitoare prin alte ţări.

”Asta confirmă ceea ce în principiu înalţi oficiali ucraineni au spus deschis că au dorit şi probabil mai doresc: un al doilea front în ţara noastră”, a spus Kobakhidze, citat de portalul media Interpressnews.

Premierul desemnat îl înlocuieşte pe Irakli Garibaşvili, care a demisionat săptămâna trecută pentru a permite partidului Visul Georgian, aflat la putere din 2013, să desemneze un nou lider în vederea alegerilor de anul acesta. Potrivit Reuters, georgienii consideră că formaţiunea a redirecţionat Georgia - care a fost multă vreme una din cele mai pro-occidentale republici ex-sovietice - spre o poziţie mai apropiată de Rusia. Noua orientare a devenit mai vizibilă după ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022.

Ambasada ucraineană la Tbilisi a comunicat că va examina acuzaţiile serviciului de securitate al Georgiei "privind implicarea unor cetăţeni ucraineni în activităţi ilegale" şi a cerut autorităţilor georgiene să nu politizeze incidentul.

În martie 2023, Ucraina şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul din Georgia, din cauza unor dezacorduri bilaterale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis ulterior pe diplomatul respectiv, iar la conducerea ambasadei a rămas ca interimar un reprezentant de rang mai mic.

Reuters reaminteşte că pe teritoriul Georgiei, în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, sunt staţionate trupe ruseşti; în 2008 a avut loc un scurt război ruso-georgian. După invazia rusă în Ucraina, Georgia a rămas în urma altor candidate la aderarea la NATO şi UE, după ce fusese alături de Ucraina şi Republica Moldova în aceste demersuri.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#razboi Ucraina, #Georgia, #Rusia Ucraina , #Georgia