Nume de cod Sakura. Povestea unui luptător ucrainean din Cernăuți, cu origini românești. "Mamă, acesta este sensul vieții mele"

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 20:05
6136 citiri
Nume de cod Sakura. Povestea unui luptător ucrainean din Cernăuți, cu origini românești. "Mamă, acesta este sensul vieții mele"
Oleksandr Feștriga FOTO Shpalta Media

În 2015, Oleksandr Feștriga a fost rănit de cinci ori în luptele din Donbas. Și-a pierdut un ochi și a suferit o leziune la craniu. Medicii au spus că nici nu va mai putea alerga din nou. Dar Oleksandr nu a ascultat de nimeni: și-a revenit și a plecat din nou pe front - la legendara sa Brigadă 93.

Cercetaș al legendarei brigăzi, de șase ori campion al Ucrainei la kickboxing și locuitor cu rădăcini românești al Cernăuțiului, Oleksandr Feștriga a primit porecla porecla Sakura. În războiul ruso-ucrainean din primele zile din Donbas, în 2015, și-a pierdut un ochi și a rămas cu un glonț în craniu. I-a antrenat pe alții ca instructor militar, iar mai târziu s-a întors pe front.

Pe 22 mai 2022, la vârsta de 42 de ani, Oleksandr a murit lângă Izium, în regiunea Harkov. În certificatul de deces scrie că decesul a survenit „din cauza unei răni explozive”.

Platforma media Șpalta, din Cernăuți, a vorbit cu mama soldatului Maria Feștriga și cu prietenul său apropiat Maksim Ponici, care au povestit despre viața, personalitatea și motivația lui Oleksandr de a apăra Ucraina.

A fost un luptător pe viață

Tatăl lui Oleksandr sau Sașa a plecat de acasă când avea 3 ani. Mama lui l-a crescut ajutată de bunicul său. Oleksandr i-a moștenit caracterul de la el, bunicul i-a insuflat băiatului dragostea pentru Ucraina.

„A fost un mic nebun în copilărie. Nu-i plăcea să meargă la școală, dar îi plăcea foarte mult educația fizică. În clasa a IV-a a venit și a spus: << Mamă, m-am înscris la box >> . Eu zic că nu-i permit, iar el îmi spune: << Tu nu-mi dai voie, dar eu m-am înscris >> . Am fost o singură dată la un concurs cu el. Acolo, a fost lovit în nas, iar Sasha a fost plin de sânge. Am spus că nu voi mai merge acolo”, a povestit mama lui, Maria.

„A fost un luptător pe viață. Adora sportul, era atât de entuziasmat încă de mic încât se putea trezi la 4 dimineața ca să meargă să se antreneze urmărind casete cu Mike Tyson ”, spune Maksim Ponici, care se află în prezent în Anglia. El l-a cunoscut pe Feștriga în anii '90, în sala de sport.

Pe măsură ce a crescut, Oleksandr s-a apucat de kickboxing, a mers la competiții în străinătate și a câștigat de șase ori titlul de campion al Ucrainei. Pe atunci a primit porecla Sakura - pentru că juca pentru clubul cu acest nume. A fost căsătorit de două ori, dar relațiile nu au mers. Are o fiică, Kira, în vârstă de zece ani.

Maidan, operațiune antiteroristă și vătămare gravă

Când au început evenimentele de pe Maidan, Oleksandr a auzit veștile și a plecat acolo - din curiozitate. A fost acolo cu doar câteva zile înainte de împușcăturile din februarie. Maidanul a devenit un imbold pentru el - s-a întors de acolo și a semnat imediat un contract cu Forțele armate ucrainene.

„Am fost împotrivă, desigur. Dar el a spus: << Mamă, acesta este sensul vieții mele >>, a povestit mama sa, Maria.

Sakura s-a oferit voluntar în Donbas, în toamna lui 2014. A petrecut prima rotație în luptele pentru aeroportul din Donețk. După aceea, a luptat în Piski, Opitni și Vodian cu corpul de voluntari „Sectorul de dreapta”(nr. extrema dreaptă naționalistă). Era sergent-șef al companiei de recunoaștere. De la începutul războiului, Oleksandr a fost rănit de cinci ori. Ultima rană suferită - în iulie - a fost cea mai dificilă pentru el. O explozie i-a ucis doi camarazi care erau cu el. Oleksandr a fost în comă timp de 10 zile. Medicii i-au găsit un fragment de glonț în cap. Un fragment de proiectil l-a lovit în cap, distrugându-i o parte din craniu și lăsându-l fără ochi pentru totdeauna. În locul său i-a fost pusă o proteză. Medicii au spus că Oleksandr nu va mai putea să alerge sau să boxeze.

„Când a ajuns la Cernăuți, l-am întâlnit în tren. A fost primul care s-a întors din război. În ciuda rănilor grave vizibile, nu și-a făcut griji, a tratat-o ​​cu umor. Avea o personalitate puternică”, spune un prieten al soldatului.

În ciuda faptului că Feștriga a fost internat în spital după ce a fost rănit, a fost reabilitat foarte repede. La început, a lucrat ca instructor sportiv și a pregătit recruți. A promovat activ ideea de a reforma pregătirea fizică a armatei și a implementat-o ​​în brigada sa. Apoi Sakura s-a întors din nou la unitate și a plecat pe teren.

„Am încercat să-l conving să nu meargă, dar nu a ajutat. S-a pregătit atât de mult după accidentare, încât a trecut din nou de examenul medical, la egalitate cu toți ceilalți. El a spus: << Am pe cineva pentru care să lupt, am pe cine să protejez >> ", spune mama lui Oleksandr.

S-a dus în cercetare și nu s-a mai întors

„Când a început un război la scară largă, el chiar s-a bucurat, a recrutat băieți care să meargă cu el pe front”, își amintește prietenul Maksim.

Ultimul lui mesaj către mama sa a fost: „Mă apropii de mare”. După aceea, a trimis doar videoclipuri. Cu o zi înainte de moartea sa, a trimis un videoclip, iar chiar a doua zi - tăcere.

„Au fost până la 20 de bărbați. Le-a spus tuturor să rămână în urmă, a luat un partener și a mers să cerceteze. Dacă toată lumea ar fi mers, toți ar fi murit. Oleksandr a murit în urma unei răni explozive, potrivit certificatului de deces. Nu se știe ce s-a întâmplat cu partenerul său”, spune mama lui Sakura.

„În toți anii în care a luptat, nu mi-a trecut prin cap că ar putea muri. Pentru că ceea ce crezi se împlinește. În primăvară, i-a spus la telefon bunicului: << Bunicule, ține-te. Totul se va termina – iar tu și cu mine vom bea câte o cinzeacă >>.

Oleksandr „Sakura” Feștriga a fost înmormântat pe 31 mai în localitatea natală Răpujineț, în regiunea Cernăuți.

Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Lui Putin i se ia din mână ”arma” ce teroriza Europa. Două țări NATO și una neutră imploră Ucraina
Rusia a vizat de mult infrastructura cheie a Ucrainei, dar evoluțiile recente sunt mult mai grave și mult mai devastatoare. În același timp, în scurt timp, lui Putin i se ia ”arma” din...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #Bucovina, #Cernauti, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina
Comentarii