Operațiunile secrete și previziunile care l-au făcut celebru pe Kiril Budanov. Șeful spionilor ucraineni împlinește 38 de ani

Joi, 04 Ianuarie 2024, ora 11:32
3527 citiri
Operațiunile secrete și previziunile care l-au făcut celebru pe Kiril Budanov. Șeful spionilor ucraineni împlinește 38 de ani
Budanov împlinește 38 de ani FOTO X

Kiril Budanov este cel mai tânăr șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev din întreaga istorie a serviciului de informații.

Astăzi, Budanov împlinește 38 de ani. Având gradul de Generalul-maior, Budanov este la cârma serviciului secret din 5 august 2020. Cu toate acestea, interesul pentru figura sa a apărut și a crescut rapid odată cu începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse. Atunci, spionul militar și participant la ostilitățile din Donbas le-a arătat ucrainenilor și politicienilor occidentali competența și profesionalismul său.

Ce se știe despre copilăria șefului GUR și începutul carierei sale militare

Kiril Budanov s-a născut pe 4 ianuarie 1986 la Kiev. Este aproape imposibil să găsești informații despre copilăria și tinerețea ofițerului de informații din surse deschise. De asemenea, nu se știe cine sunt părinții și cu ce se ocupă. Într-unul dintre interviuri, Budanov a spus că se gândea să lucreze ca spion încă din copilărie. Mai târziu, a decis să înceapă o carieră militară.

În 2007, a absolvit Institutul Forțelor Terestre din Odesa și a primit primul său grad militar - locotenent. După absolvirea institutului, a servit în forțele speciale ale Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, unde a ocupat diverse funcții. Deja în 2010, a primit gradul de locotenent major, iar în 2013 - căpitan.

Participarea la războiul ruso-ucrainean și o carieră în GUR

Începând din 2014, căpitanul Budanov, în calitate de reprezentant al GUR (serviciul ucrainean de spionaj), a participat activ la operațiunile militare împotriva ocupanților ruși în regiunile de est ale Ucrainei. În această perioadă a suferit mai multe răni. Mai târziu, el le-a spus jurnaliştilor că rănile erau la gât şi la spate. În plus, un fragment de mină se află încă sub inima lui, pentru că este imposibil de îndepărtat.

În 2016, Budanov a fost unul dintre participanții la operațiunea specială GUR pe teritoriul Crimeei ocupate. Scopul era distrugerea elicopterelor militare rusești în Dzhankoya. În timpul acestei operațiuni, grupul condus de Kiril Budanov a distrus unitatea Vympel FSB în luptă.

Chiar înainte ca Budanov să conducă Direcția Principală de Informații, au fost mai multe atentate asupra lui. În aprilie 2019, mașina pe care o folosea, un Chevrolet Evanda, a fost aruncată în aer pe strada Akademik Williams, dar atentatorul nu a reușit să ducă la bun sfârșit sarcina. Un sabotor rus și grupul său au fost reținuți.

Când, pe 5 august 2020, președintele Ucrainei l-a prezentat pe noul șef al Administrației de Stat a Ministerului Apărării, acesta a remarcat nivelul său ridicat de profesionalism:

„Acesta este un ofițer care a trecut toate nivelurile militare, cunoaște perfect sistemul din interior, a participat la ostilități încă din primele zile ale războiului și, prin urmare, nu este un „teoretician de cabinet”, ci un adevărat ofițer de luptă cu mare experiență și mare autoritate”, a spus Volodimir Zelenski despre Kiril Budanov.

Marele Război, operațiunile militare și previziunile șefului GUR

La sfârșitul anului 2021, într-un interviu acordat publicației militare americane „Military Times”, Budanov a descris în detaliu operațiunea militară la scară largă pregătite de Federația Rusă împotriva Ucrainei, planificată pentru sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie 2022.

În calitate de șef al Direcției principale de informații, Budanov a participat la pregătirea unui număr de operațiuni de succes ale apărătorilor ucraineni. De exemplu, operațiunile de eliberare a Insulei Șerpilor și recucerirea așa-numitelor „Turnuri Boika” capturate de ruși în Marea Neagră în 2014.

Una dintre cele mai cunoscute operațiuni ale GUR a fost confiscarea unui elicopter militar rusesc Mi-8 de pe aerodromul din Poltava în 2023. Această operațiune a durat mai bine de jumătate de an și s-a încheiat cu succes.

La 3 aprilie 2022, după eliberarea Ucrainei de Nord, șeful GUR a devenit general-maior, iar un an și jumătate mai târziu, pe 7 septembrie 2023, a primit gradul de general locotenent.

Kiril Budanov este sigur că războiul declanșat de Putin se va transforma într-un dezastru pentru Rusia, iar Ucraina va ajunge la granițele anului 1991.

Armata ucraineană anunță că a respins 59 de atacuri rusești. Unde au avut loc cele mai multe lupte VIDEO
Armata ucraineană anunță că a respins 59 de atacuri rusești. Unde au avut loc cele mai multe lupte VIDEO
Armata ucraineană a respins, sâmbătă, 27 aprilie, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka, relatează ukrinform.net. În...
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
#razboi Ucraina, #kiril budanov, #operatiuni speciale, #previziuni, #celebru , #Razboi Ucraina