Război în Ucraina, ziua 82. Moscova impută o avere soldaților răniți / Rusia susține că evacuează răniții din Azovstal / Vehicule Terminator în Ucraina / Rușii au fost respinși din regiunea Harkov LIVE TEXT

Luni, 16 Mai 2022, ora 07:11
19395 citiri
Război în Ucraina, ziua 82. Moscova impută o avere soldaților răniți / Rusia susține că evacuează răniții din Azovstal / Vehicule Terminator în Ucraina / Rușii au fost respinși din regiunea Harkov LIVE TEXT
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

16 mai marchează cea de-a 82-a zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Trupele ruse bombardează continuu combinatul Azovstal în Mariupol, atacând regiunile Donețk și Lugansk. Cu toate acestea, Forțele Armate au respins atacul inamicului, au contraatacat și au ajuns la granița de stat din regiunea Harkov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un discurs, că “operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

UPDATE 20.10 Confesiunea unui recrut rus: Moscova impută o avere soldaților răniți ușor: „Nu trebuie să cheltuiască încă banii”

UPDATE 19.25 Ministerul rus al Apărării susţine că a început evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol

UPDATE 18.28 Depozit de azotat de amoniu din regiunea Harkov, vizat de o rachetă rusească. Explozia nu a făcut victime.

UPDATE 17.26 Fotografia care a emoționat Ucraina, făcută la oțelăria Azovstal. „Chiar și cerurile îi admiră pe eroii noștri”.

UPDATE 15.14 Cunoscutul actor rus Alexei Panin, care din primele zile de război a condamnat agresiunea Kremlinului în Ucraina și regimul dictatorial al lui Vladimir Putin, a spus că oamenii din țara sa nu ar putea trăi fără liderul rus.

UPDATE 15.04 Gruparea de hackeri ruși Killnet a anunțat un atac cibernetic la scară largă împotriva mai multor țări, inclusiv România, care se opun războiului lui Vladimir Putin din Ucraina. Celelalte țări vizate sunt SUA, Germania, Regatul Unit, Italia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia și Ucraina.

UPDATE 14.42 Luptătorul regimentului Azov, Dmitri Kozațky (pseudonim „Orest”), a făcut o fotografie impresionantă din oțelăria Azovstal, asediată de ocupanții ruși. Războinicul stă în clădirea celei mai mari fabrici metalurgice din Europa, direct sub razele soarelui, care pătrund printr-o gaură din tavan.

UPDATE 13.52 Rușii încearcă să-și acopere crimele de război din Ucraina. Locurile de înmormântare în masă din apropiere de Mariupol continuă să crească. Fotografiile cu noile morminte publicate de Sky News au fost realizate cu ajutorul unei drone și au fost surprinse într-un cimitir din satul Stary Krym.

UPDATE 13.41 Victoria Ucrainei la Eurovision 2022 și discursul solistului trupei Kalush Orchestra în seara de sâmbătă i-a deranjat vizibil pe ruși, care au lansat în ziua următoare, duminică, un alt atac furibund cu bombe asupra oțelăriei Azovstal.

UPDATE 13.31 După mai bine de trei decenii pe piața Rusiei, compania McDonald's a decis să părăsească pentru totdeauna această țară, o decizie fără precedent în istoria companiei. „Aceasta este o decizie dificilă care nu are precedent și are consecințe grave”, a declarat Chris Kempczynski, CEO al McDonald's

UPDATE 11.38 Rușii apelează la una dintre cele mai puternice arme din dotarea armatei: mașinile Terminator, de sprijinire a tancurilor, adevărate sperietori pe câmpul de luptă.

UPDATE 9.56Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit un nou comandant al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU). Acest lucru este anunțat de agenția TASS, cu referire la textul decretului șefului statului.

UPDATE 9.52 Imagini cu un soldat ucrainean în oţelăria Azovstal din Mariupol, cântând melodia câştigătoare a Eurovisionului, “Stefania”, au apărut duminică seară în social media. Apărătorul din Azovstal poate fi văzut cântând în timp ce pe fundal se aud bombardamente.

UPDATE 9.35 Granița terestră a Rusiei cu NATO va crește cu încă 1.300 de kilometri după aderarea Finlandei. Invazia rusă a Ucrainei nu numai că a provocat pierderi majore armatei lui Putin, dar a determinat și extinderea graniței terestre a Rusiei cu NATO.

UPDATE 8.20 În Ucraina jumătate dintre întreprinderi au fost închise, cealaltă jumătate se confruntă cu dificultăți după războiul declanșat de Rusia. Dacă conflictul durează o perioadă de un an, progresele economice din ultimele două decenii se pot pierde, iar 90% din populație se va afla sub pragul sărăciei.

UPDATE 7.47 Trupele ruse au abandonat probabil obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene de la Donețk la Izyum, iar acum vor doar să finalizeze capturarea regiunii Lugansk, raportează Institutul American pentru Studii de Război (ISW).

UPDATE 7.35 Un preot militar din regiunea Harkov consideră că războiul declanşat de Rusia în Ucraina simbolizează lupta dintre bine şi rău, dintre Dumnezeu şi diavol. Părintele Nicolae de la Batalionul "Serhii Kulkiţki", care îi sprijină pe militarii ucraineni în luptele contra armatei ruse din Nord-Estul Ucrainei

“Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

“Indiferent cât de ‘creativi’ sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Coreea de Nord a expediat începând cu luna iulie circa 7.000 de containere cu arme în Rusia pentru războiul ei împotriva Ucrainei, a declarat luni, 18 martie, ministrul sud-coreean al...
Cum va guverna Putin după alegeri Rusia?
Cum va guverna Putin după alegeri Rusia?
Era dat ca sigur de mai multă vreme că Putin rămâne preşedintele Federaţiei Ruse. Vor exista cu toate acestea schimbări? La ce se aşteaptă experţii? Alegerile prezidenţiale din Rusia...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #Rusia, #operatiune speciala , #stiri Volodimir Zelenski