Angajamentul luat de România față de Ucraina, la aproape 2 ani după invazia rusă VIDEO

Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 13:14
4716 citiri
Angajamentul luat de România față de Ucraina, la aproape 2 ani după invazia rusă VIDEO
Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis, la Cotroceni FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marți, 23 ianuarie, la Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Unul dintre subiectele abordate a fost războiul din Ucraina. Șeful statului a dat asigurări că țara noastră va rămâne alături de țara atacată de Rusia.

”Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global. România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a precizat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a adăugat că peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele agricole care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene, datorită eforturilor statului nostru.

El a reamintit că, în octombrie 2023, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski în Capitală, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.

„Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a mai precizat că este imperativ să fie menţinut angajamentul ferm pentru Ucraina, la nivel regional şi global.

”Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică - numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace”, a concluzionat Preşedintele României.

Susținere pentru Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat și că Republica Moldova a resimţit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cât şi acţiunile hibride ruse pentru destabilizarea sa, însă autorităţile de la Chişinău au acţionat energic pentru a reaşeza ireversibil Moldova pe drumul către UE.

”Autorităţile de la Chişinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat şi pentru a avansa procesul de integrare europeană. Au acţionat însă energic şi au dovedit voinţă politică deosebită pentru a aşeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană”, a declarat șeful statului.

El a adăugat că decizia începerii negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova şi Ucrainei reprezintă un obiectiv strategic pe care România l-a susţinut cu tărie.

„Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca şi cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susţinut cu toată tăria”, a mai explicat şeful statului.

Acesta a mai spus că „România este şi va fi alături de cele două state şi în procesul de negociere, deoarece cunoaştem foarte bine complexitatea acestuia, dar şi beneficiile pentru cetăţeni”.

„Este crucial ca Republica Moldova şi Ucraina să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii, care să creeze stabilitate şi prosperitate”, a completat preşedintele Iohannis.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Va permite Kievului să „stabilizeze prima linie” VIDEO
Lloyd Austin, ministrul american al Apărării a anunţat vineri, 27 aprilie, o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment...
#razboi Ucraina, #ajutor romania ucraina, #Klaus Iohannis presedinte, #aderare ue republica moldova , #Razboi Ucraina