Amenințarea lui Putin ajunge într-o țară neutră: Războiul hibrid al Rusiei, primejdie pentru un stat nevralgic

Sambata, 10 Februarie 2024, ora 00:42
4520 citiri
Amenințarea lui Putin ajunge într-o țară neutră: Războiul hibrid al Rusiei, primejdie pentru un stat nevralgic
Putin amenință infrastructura submarină critică de lângă coastele Irlandei FOTO: Irish Times

Războiul lui Putin din Ucraina a trimis unde de șoc în întreaga Europă, iar multe națiuni se confruntă cu temeri privind o posibilă escaladare a conflictului spre Occident. Acum amenințarea Rusiei a ajuns într-o țară neutră, Irlanda, care nu este membră NATO, existând pericolul unor atacuri ale Moscovei asupra infrastructurii critice submarine din zonă. Dar, Dublinul a încheiat un nou acord cu alianța nord-atlantică care vizează protejarea infrastructurii submarine și contracararea amenințărilor din partea Rusiei.

Chiar dacă noul angajament al Irlandei nu este un pas spre aderarea la NATO, așa cum a anunțat guvernul de la Dublin, el constituie o siguranță sporită a țării în fața provocărilor Rusiei din apropierea coastelor sale, potrivit Irish Times.

Noul acord simplificat înlocuiește o colecție mai complexă de protocoale dintre Irlanda și NATO. Va dura până în 2028 și va oferi Irlandei un acces mai mare la resursele NATO, inclusiv la informații sensibile. Cu toate acestea, Guvernul insistă că nu este un pas către calitatea de membru deplin al alianței pentru apărare.

Putin și-a ales perfect momentul ”să lovească” Statele Unite: Daune maxime pentru Ucraina

Acesta vine în momentul în care un think tank influent și conservator din Regatul Unit a acuzat Irlanda săptămâna aceasta că este o ”ușă de intrare liberă” a Rusiei spre NATO și că a prezentat țara drept o amenințare „din spate” la securitatea Marii Britanii din partea actorilor ruși, chinezi și iranieni.

În prefața acelui raport, doi foști secretari ai apărării din Regatul Unit au spus: „Republica Irlanda joacă foarte puțin un rol în cooperarea europeană în domeniul apărării; forțele sale, în special maritime, au nevoie de o întărire rapidă pentru a fi capabile să se apere împotriva amenințărilor de astăzi.”

Irlanda este o națiune parteneră cu NATO din 1999, când s-a alăturat programului Parteneriat pentru pace pentru a crește interoperabilitatea cu alte armate occidentale.

Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară

Conform noului protocol, interacțiunile cu Alianța vor avea loc acum în cadrul Programului de parteneriat individual adaptat (ITPP), care a fost stabilit la Summit-ul NATO de la Madrid din 2022, ca mijloc de creștere a cooperării NATO cu țările partenere.

Ca parte a noului program, oficialii irlandezi și NATO au convenit mai multe domenii de cooperare menite să îmbunătățească pregătirea militară irlandeză.

Lista domeniilor de cooperare este clasificată, dar se înțelege că acestea includ securitatea cibernetică, protejarea infrastructurii critice și îmbunătățirea securității maritime.

Amenințare pentru Occident venită din Est: Două puteri ar pune mâna pe un vast teritoriu internațional VIDEO

Un obiectiv major al acordului este contracararea amenințărilor hibride potențial reprezentate de actori ostili precum Rusia, inclusiv interferența electorală și dezinformarea.

Raportul din 2022 al Comisiei pentru Forțele de Apărare a avertizat despre riscurile unor țări din ce în ce mai agresive, cum ar fi China și Rusia, și despre posibilitatea tot mai mare ca Irlanda să fie vizată de o agresiune hibridă. Rusia lui Putin poate profita de vulnerabilitatea Irlandei pentru a pătrunde în Marea Britanie și în NATO.

O bandă de hackeri cu sediul în Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic devastator din 2021 asupra HSE, în timp ce navele de război rusești au fost observate frecvent în apele controlate de Irlanda în ultimii ani, stârnind îngrijorări cu privire la amenințările la adresa infrastructurii submarine.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #Irlanda, #irlanda nato, #NATO Rusia, #infrastructura critica, #cabluri subacvatice SUA Europa Rusia, #Putin razboi , #Razboi Ucraina