Amenințarea lui Putin ajunge într-o țară neutră: Războiul hibrid al Rusiei, primejdie pentru un stat nevralgic

Sambata, 10 Februarie 2024, ora 00:42
4393 citiri
Amenințarea lui Putin ajunge într-o țară neutră: Războiul hibrid al Rusiei, primejdie pentru un stat nevralgic
Putin amenință infrastructura submarină critică de lângă coastele Irlandei FOTO: Irish Times

Războiul lui Putin din Ucraina a trimis unde de șoc în întreaga Europă, iar multe națiuni se confruntă cu temeri privind o posibilă escaladare a conflictului spre Occident. Acum amenințarea Rusiei a ajuns într-o țară neutră, Irlanda, care nu este membră NATO, existând pericolul unor atacuri ale Moscovei asupra infrastructurii critice submarine din zonă. Dar, Dublinul a încheiat un nou acord cu alianța nord-atlantică care vizează protejarea infrastructurii submarine și contracararea amenințărilor din partea Rusiei.

Chiar dacă noul angajament al Irlandei nu este un pas spre aderarea la NATO, așa cum a anunțat guvernul de la Dublin, el constituie o siguranță sporită a țării în fața provocărilor Rusiei din apropierea coastelor sale, potrivit Irish Times.

Noul acord simplificat înlocuiește o colecție mai complexă de protocoale dintre Irlanda și NATO. Va dura până în 2028 și va oferi Irlandei un acces mai mare la resursele NATO, inclusiv la informații sensibile. Cu toate acestea, Guvernul insistă că nu este un pas către calitatea de membru deplin al alianței pentru apărare.

Putin și-a ales perfect momentul ”să lovească” Statele Unite: Daune maxime pentru Ucraina

Acesta vine în momentul în care un think tank influent și conservator din Regatul Unit a acuzat Irlanda săptămâna aceasta că este o ”ușă de intrare liberă” a Rusiei spre NATO și că a prezentat țara drept o amenințare „din spate” la securitatea Marii Britanii din partea actorilor ruși, chinezi și iranieni.

În prefața acelui raport, doi foști secretari ai apărării din Regatul Unit au spus: „Republica Irlanda joacă foarte puțin un rol în cooperarea europeană în domeniul apărării; forțele sale, în special maritime, au nevoie de o întărire rapidă pentru a fi capabile să se apere împotriva amenințărilor de astăzi.”

Irlanda este o națiune parteneră cu NATO din 1999, când s-a alăturat programului Parteneriat pentru pace pentru a crește interoperabilitatea cu alte armate occidentale.

Criza financiară lovește sute de mii de români: Cădere mai gravă ca în 2008 pentru cea mai dezvoltată țară

Conform noului protocol, interacțiunile cu Alianța vor avea loc acum în cadrul Programului de parteneriat individual adaptat (ITPP), care a fost stabilit la Summit-ul NATO de la Madrid din 2022, ca mijloc de creștere a cooperării NATO cu țările partenere.

Ca parte a noului program, oficialii irlandezi și NATO au convenit mai multe domenii de cooperare menite să îmbunătățească pregătirea militară irlandeză.

Lista domeniilor de cooperare este clasificată, dar se înțelege că acestea includ securitatea cibernetică, protejarea infrastructurii critice și îmbunătățirea securității maritime.

Amenințare pentru Occident venită din Est: Două puteri ar pune mâna pe un vast teritoriu internațional VIDEO

Un obiectiv major al acordului este contracararea amenințărilor hibride potențial reprezentate de actori ostili precum Rusia, inclusiv interferența electorală și dezinformarea.

Raportul din 2022 al Comisiei pentru Forțele de Apărare a avertizat despre riscurile unor țări din ce în ce mai agresive, cum ar fi China și Rusia, și despre posibilitatea tot mai mare ca Irlanda să fie vizată de o agresiune hibridă. Rusia lui Putin poate profita de vulnerabilitatea Irlandei pentru a pătrunde în Marea Britanie și în NATO.

O bandă de hackeri cu sediul în Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic devastator din 2021 asupra HSE, în timp ce navele de război rusești au fost observate frecvent în apele controlate de Irlanda în ultimii ani, stârnind îngrijorări cu privire la amenințările la adresa infrastructurii submarine.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un academician american descifrează mesajul înfricoșător al lui Putin: ”Te vom găsi oriunde în lume și te vom ucide”
Un academician american descifrează mesajul înfricoșător al lui Putin: ”Te vom găsi oriunde în lume și te vom ucide”
La aniversarea a doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, Vladimir Putin este probabil în spatele unei serii de manifestări exorbitante ale puterii sale autoritare. Profesorul american...
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Un expert scoate la iveală prețul neașteptat al războiului lui Putin: O mare putere primește o lovitură colosală
Pe măsură ce războiul sângeros din Ucraina marchează a doua aniversare, Putin speră să mai șteargă din eșecurile armatei ruse și să mai acapareze noi teritorii în Ucraina. Dar ca o...
#razboi Ucraina, #Irlanda, #irlanda nato, #NATO Rusia, #infrastructura critica, #cabluri subacvatice SUA Europa Rusia, #Putin razboi , #Razboi Ucraina