Un stat a câștigat enorm de pe urma lui Putin: Toată lumea are nevoie de el

Joi, 14 Decembrie 2023, ora 02:20
4026 citiri
Un stat a câștigat enorm de pe urma lui Putin: Toată lumea are nevoie de el
Azerbaidjanul este curtat de toată lumea pentru petrol și gaze FOTO /Travel

Invazia Ucrainei de către Rusia nu s-a desfășurat așa cum a sperat Vladimir Putin acum peste 21 de luni, dar se dovedește un avantaj de neimaginat și uriaș pentru un stat. Acum, după impunerea sancțiunilor occidentale contra Moscovei, toată lumea are nevoie de Azerbaidjan, de unde pot procura petrol și gaze naturale.

În iulie anul trecut, președintele Ilham Alieyev a semnat un acord cu Uniunea Europeană pentru a dubla exporturile de gaze naturale către bloc, în timp ce aceasta se lupta pentru noi surse de energie pentru a umple golul lăsat de livrările rusești pierdute în urma sancțiunilor, potrivit Bloomberg.

Trebuie construită o nouă infrastructură pentru a face acest lucru posibil, dar vânzările și prețurile crescute împreună au crescut veniturile din sectoarele de petrol și gaze ale fostei republici sovietice de la 19,5 miliarde de dolari în 2021, la 35 de miliarde de dolari în 2022. Acești combustibili fosili au reprezentat mai mult de 92% din exporturile Azerbaidjanului și peste jumătate din bugetul de stat.

Mutarea lui Putin care îngrozește Occidentul: Rusia revendică noi teritorii internaționale VIDEO

O Rusia distrasă, furnizorul tradițional de securitate pentru arhi-rivalul Azerbaidjanului, Armenia, i-a oferit și lui Aliyev spațiul necesar pentru a depăși enclava controlată de etnici armeni din Nagorno-Karabah, punând capăt a 30 de ani de război și umilire cu exact genul de victorie militară scurtă și glorioasă, pe care Putin și-a propus să realizeze în Ucraina.

Fuga în masă a populației armene a rezolvat definitiv chestiunea Karabakh și a satisfăcut dorința publică de răzbunare – oricât de inacceptabilă este aceasta – în urma unor atacuri anterioare similare de curățare etnică împotriva azerilor din enclavă și provinciile din jur.

Un triumfător Ilhan Aliyev a convocat alegeri anticipate pentru anul viitor pentru a valorifica euforia patriotică, pregătind scena pentru al treilea deceniu la putere.

Fuga miliardarilor ruși și americani din Elveția și Cayman: Noul paradis din deșert, un refugiu nou inedit

Se pare că toată lumea are acum nevoie de Aliyev. UE nu numai că își dorește energia, dar este și conștientă că Azerbaidjanul controlează singura rută viabilă prin care blocul poate accesa resursele și piețele energetice din Asia Centrală fără a traversa Rusia sau Iranul, ambele acum ostile și sub sancțiuni.

În mod similar, SUA văd că valoarea geopolitică a Azerbaidjanului crește cu cât relațiile Washingtonului cu Moscova și Teheranul devin mai proaste, în ciuda îndoielilor cu privire la curățarea etnică a Karabakhului. La fel, din motiv invers, fac Rusia și Iranul.

Putin are nevoie de cooperarea Azerbaidjanului, deoarece sancțiunile europene îl forțează să schimbe rutele comerciale și energetice spre est, iar capacitatea militară a Rusiei de a dicta evenimentele din Caucaz este în orice caz concentrate în altă parte.

Iranul, de multă vreme un vecin înțepător care este politic apropiat de Armenia, a curtat și Baku. În octombrie, Teheranul a propus găzduirea unui coridor de tranzit care să lege Azerbaidjanul de Nakhcivan, o provincie separată de restul țării de o parte a Armeniei.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #Azerbaidjan, #azerbaidjan gaz europa, #Azerbaidjan petrol Marea Caspica, #sanctiuni Rusia, #Putin razboi , #razboi