Schimbare radicală după o lungă colaborare cu regimul lui Putin: Mutarea unei țări neutre europene ce lovește Rusia

Vineri, 08 Martie 2024, ora 19:24
7230 citiri
Schimbare radicală după o lungă colaborare cu regimul lui Putin: Mutarea unei țări neutre europene ce lovește Rusia
Elveția și-a schimbat atitudinea față de Rusia FOTO: Remix

Războiul lui Putin din Ucraina a schimbat strategia geopolitică a multor țări față de Rusia, iar nenumărate națiuni au fost de acord să se alinieze sancțiunilor occidentale contra Moscovei. Acum, o țară neutră din Europa, Elveția, care a avut mulți o bună colaborare cu regimul lui Putin, face o schimbare radicală. Senatul Elveției a aprobat transferul activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei din instituțiile financiare ale sale către Ucraina.

Activele Băncii Centrale de la Moscova în valoare de 7,7 miliarde de euro (7,4 miliarde de franci elvețieni) au fost înghețate în Elveția, în urma invaziei Ucrainei de către Putin, în februarie 2022, potrivit France 24.

Camera superioară a parlamentului elvețian a adoptat joi cu o majoritate modestă (21 la 19) o propunere de a permite ca bunurile rusești înghețate în țară să fie date Ucrainei drept reparații de război.

Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm

Problema a stârnit dezbateri aprinse în umbra sistemului bancar, un sector cheie pentru neutralitatea țării. Deocamdată, hotărârea permite doar guvernului să găsească o modalitate în dreptul internațional de a permite transferul bunurilor elvețiene ale țării agresoare în țara atacată.

Ziarul elvețian a menționat că activele băncii centrale ruse în valoare de 7,4 miliarde de franci elvețieni (7,7 miliarde de euro) au fost înghețate în Elveția, care, deși nu este nesemnificativă, este mică în comparație cu cele aproximativ 200 de miliarde de euro înghețate în Uniunea Europeană. Propunerea a fost deja votată anul trecut în camera inferioară a parlamentului.

În timpul dezbaterii parlamentare, ministrul federal de externe Ignazio Cassis a spus: „Faptele sunt clare, Rusia a încălcat grav dreptul internațional și trebuie să plătească pentru daunele pe care le-a provocat”.

Celebrul economist american Nouriel Roubini avertizează: Vine cea mai mare amenințare din 2024

Berna dorește acum să găsească o bază legală internațională pentru un mecanism de reparare la nivel global, care să transfere resursele băncii centrale și ale companiilor de stat din țara infractoare în țara atacată.

Votul de joi a urmat unei dezbateri aprinse în camera superioară. Exista îngrijorare dacă imaginea Elveției despre neutralitate ar putea fi afectată și dacă Elveția făcea suficient atunci când a existat război în Europa.

Cassis a susținut că, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Elveția a sprijinit populațiile afectate cu aproximativ trei miliarde de franci elvețieni (3,4 miliarde de dolari).

Guvernul intenționează, de asemenea, să cheltuiască aproximativ 1,5 miliarde de franci elvețieni pentru Ucraina și regiune între 2025 și 2028. Elveția intenționează, de asemenea, să găzduiască o conferință de pace în cursul acestui an.

O țară aliată îi dă țeapă lui Putin: Mutare militară neașteptată, taie Rusia de pe listă

„Nu trebuie să roșim atunci când vorbim despre Ucraina pe scena internațională”, a spus Cassis, fie că este vorba de frontul financiar, diplomatic sau umanitar. Poziția de lungă durată a Elveției este una de neutralitate militară bine înarmată.

A refuzat să trimită arme la Kiev sau să permită țărilor care dețin armament fabricat elvețian să le reexporte în Ucraina. Dar a egalat sancțiunile economice impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Ministerul Afacerilor Economice a declarat în mai anul trecut că 7,4 miliarde de franci elvețieni din rezervele și activele băncii centrale ruse sunt deținute în Elveția. Elveția a înghețat, de asemenea, 7,5 miliarde de franci elvețieni în fonduri și active rusești deținute sau controlate de persoane, companii sau entități sancționate, a spus ministerul la acea vreme.

Țara este o destinație preferată de mult timp pentru rușii bogați și pentru bunurile lor. Asociația Bancherilor Elvețieni a estimat că în martie 2022, clienții ruși dețineau aproximativ 150 de miliarde de franci elvețieni în bănci din Elveția.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
Putin dă un avertisment dur Europei: Pregătim o lovitură dureroasă pentru voi, dacă faceți mutarea asta
După ce înalți oficiali din Statele Unite au declarat că vor lua o nouă măsură împotriva Rusiei, bancheri și autorități de pe bătrânul continent au spus că se vor alătura și ei...
#razboi Ucraina, #Elvetia Rusia, #active rusia, #active inghetate, #Elvetia paradis fiscal, #Elvetia secret bancar, #bani Rusia , #Razboi Ucraina