Arma care poate schimba cursul războiului din Ucraina. Aliații occidentali au trimis-o în ianuarie: prima țintă distrusă VIDEO

Joi, 15 Februarie 2024, ora 13:29
13510 citiri
Arma care poate schimba cursul războiului din Ucraina. Aliații occidentali au trimis-o în ianuarie: prima țintă distrusă VIDEO
Momentul în care GLSDB lovește două lansatoare de rachete rusești lângă Kremina FOTO Forțele armate ale Ucrainei

Una dintre cele mai performante arme disponibile în acest moment în lume a intrat în posesia forțelor armate ale Ucrainei la începutul lunii februarie 2024. O filmare publicată recent arată că a fost folosită în premieră în jurul datelor de 13-14 februarie.

Imagini furnizate pe rețelele sociale arată că armata ucraineană a folosit în premieră de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei o rachetă de înaltă precizie capabilă să lovească ținte aflate la peste 150 de kilometri distanță.

Un video publicat de Ucraina pe 14 februarie arată distrugerea unei ținte aflate în apropiere de Kremina, localitate disputată de cele două părți în regiunea Lugansk, estul Ucrainei. Racheta GLSDB proaspăt intrată în dotarea Ucrainei a distrus la "pachet" două lansatoare de rachete rusești BM-21 Grad.

Și partea rusă a furnizat bloggerilor militari pro-Kremlin o filmare cu resturile colectate după explozia din Kremina. Ofițerii ruși spun că secțiunile metalice indică faptul că este vorba despre o rachetă GLSDB.

Kievul le-a solicitat aliaților occidentali încă din 2022, însă livrarea unei astfel de arme a fost amânată peste un an. O parte dintre diplomații europeni și americani au arătat rezerve motivate de faptul că Moscova ar putea escalada conflictul cu atacuri asupra Occidentului dacă Ucraina ar folosi rachetele pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei.

"Aceste rachete cu o rază de acțiune de 150 kilometri (de două ori distanța celor aflate în prezent în dotarea forțelor armate ucrainene) vor face ravagii în depozitele rusești de logistică, combustibil și muniție. Ucraina va petrece următoarele 30 de zile pentru a elimina aceste ținte. Acest lucru ar putea încetini rușii la Avdiivka și în alte părți ale frontului", opinează un analist militar.

De asemenea, Ucraina ar putea distruge ținte strategice precum Podul Kerci pe care a reușit până acum doar să le avarieze sau să le amenințe din cauza dotării insuficiente.

Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) s-ar putea traduce prin "bombă cu diametru mic lansată la sol". Poate lovi ținta la distanțe de zeci de kilometri cu o eroare de maxim un metru.

Dezvoltată în urma unei parteneriat SAAB-Boeing, "GLSDB este excepțională de flexibilă, foarte eficientă și precisă pe distanțe lungi. Capabilă să lovească în spatele frontului și să depășească mai multe amenințări", se arată în articolul de prezentare a rachetei, pe site-ul SAAB.

Poate fi lansată de pe platformele HIMARS sau M270. Forțele armate ale Ucrainei speră să primească câteva mii de astfel de dispozitive.

SUA s-au angajat pentru prima dată să furnizeze GLSDB Ucrainei în februarie 2023. Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a confirmat viitoarea livrare, dar a refuzat atunci să comenteze cu privire la calendar din „motive de securitate operațională”.

Cât de puternică este GLSDB

Bombele de diametru mic GBU-39 au fost concepute pentru a elimina insurgenții sau celulele teroriste și pentru a limita daunele colaterale cu puterea lor explozivă redusă, a declarat pentru Kyiv Independent Fabian Hoffmann, cercetător doctorand la Universitatea din Oslo, specializat în tehnologia rachetelor.

Raza de explozie limitată este mai puțin utilă pentru ucraineni, dar alte aspecte ale armei îi pot da o nouă viață în mâinile lor.

Caracterul ieftin și comun al pieselor este un avantaj. Potrivit lui Hoffman, bomba în sine valorează în jur de 40.000 de dolari, iar atașarea unei rachete nu ar ridica prețul foarte mult.

În acest moment, tot ce are Ucraina care poate lovi la o asemenea distanță sunt rachetele ATACMS (Army Tactical Missile System) de 165 de kilometri și rachetele Storm Shadow/SCALP lansate din aer de 250 de kilometri. Deoarece acestea costă în jur de 1 milion de dolari și, respectiv, 2,5 milioane de dolari, Ucraina trebuie să le păstreze doar pentru țintele de maximă prioritate.

Aliații folosesc aceste arme și trebuie să lase o anumită cantitate pentru ei înșiși, acesta fiind probabil motivul pentru care Kievul a primit până acum un număr relativ mic din aceste rachete.

Potrivit Reuters, Franța a furnizat Ucrainei aproximativ 50 de rachete SCALP, în timp ce Marea Britanie nu a dezvăluit numărul de rachete pe care le-au trimis. The New York Times a scris pe 19 octombrie că SUA au livrat Ucrainei 20 de rachete ATACMS, Kievul spunând că a fost doar unul dintre primele loturi.

Deși lent pentru un asasin cu rază lungă de acțiune, GLSDB compensează prin manevrabilitatea în aer. Poate fi programat să se apropie de țintă dintr-o varietate de unghiuri și din orice direcție, permițându-i, teoretic, să respingă multe forme de acoperire, a declarat Kelly Grieco, de la think tank-ul Stimson Center din SUA.

Producătorul susține că GLSDB are, de asemenea, un sistem avansat anti-blocare care va contracara contramăsurile electronice ale Rusiei.

Armata Rusiei nu are nimic asemănător GLSDB în arsenalul său și utilizează sistemul Iskander-M sau rachete ghidate trase de Tornado-S MLRS pentru lovituri precise lansate de la sol la o distanță similară, a declarat Hardie pentru Kyiv Independent.

Posibilitățile tactice ale GLSDB sunt, de asemenea, analoge cu modul în care Rusia folosește dronele Shahed proiectate de Iran ca înlocuitori ieftini, mici, cu rază lungă de acțiune și manevrabile pentru rachetele sale scumpe precum Iskander sau Kinjal. Shahed-urile folosesc, de asemenea, piese ieftine, ușor disponibile, pot menține un profil scăzut și pot lovi din orice unghi cu un focos modest.

Ce poate viza Ucraina cu noile rachete

GLSDB este potrivit pentru a ataca depozitele de arme, cazărmile, nodurile logistice, bazele temporare - practic orice nu este puternic protejat, au declarat experții. Scopul ar fi să provoace pierderi costisitoare și să forțeze trupele rusești să își mute liniile de aprovizionare mai departe de front.

Deoarece se desfășoară rapid, forțele ucrainene le pot folosi în mod eficient pentru a lovi ținte sensibile la timp, cum ar fi ofițerii de rang înalt în timpul vizitelor lor la baze, potrivit lui Hoffman.

Dar dacă GLSDB va face sau nu o mare diferență pe front depinde în mare măsură de numărul de rachete pe care Ucraina le va primi de la SUA, ceea ce este momentan neclar.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#razboi Ucraina, #GLSDB, #arma letala , #Razboi Ucraina