Ucrainenii vor primi noi rachete americane cu rază lungă de acțiune. Cât de departe pot lovi GLSDB, bombele create de Boeing și Saab

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 13:35
6085 citiri
Ucrainenii vor primi noi rachete americane cu rază lungă de acțiune. Cât de departe pot lovi GLSDB, bombele create de Boeing și Saab
Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB)/ FOTO: X

Lovirea punctelor strategice rusești din spatele liniilor inamice a devenit o sarcină aproape zilnică pentru Ucraina - iar arsenalul cu rază lungă de acțiune al țării continuă să crească pentru a servi acestui scop.

Cea mai recentă achiziție a Ucrainei, racheta cu diametru mic, lansată de la sol, urmează să intre în posesia forțelor Kievului.

Ground-Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), create de Boeing și Saab, care urmează să intre în luptă în curând, potrivit Kyiv Independent. După cum sugerează și numele său, este o încercare de a combina versatilitatea unui lansator terestru cu rentabilitatea și precizia unei bombe ghidate de mici dimensiuni.

Focosul este modest, cu mai puțin de 20 de kilograme de explozibil. Dar raza sa de acțiune de 150 de kilometri, costul ieftin și capacitatea de a lovi din mai multe unghiuri pot fi exploatate pentru a hărțui ținte de mare valoare în spatele inamicului, fără a consuma rachete occidentale scumpe.

Potrivit Politico, primul lot de noi arme ar fi trebuit să sosească în Ucraina încă de pe 31 ianuarie, deși armata nu a confirmat încă.

SUA s-au angajat pentru prima dată să furnizeze GLSDB Ucrainei în februarie 2023. Secretarul de presă al Pentagonului, Pat Ryder, a confirmat viitoarea livrare, dar a refuzat să comenteze cu privire la calendar din „motive de securitate operațională”.

Ce este GLSDB?

GLSDB este, din punct de vedere tehnic, o armă nouă care a început să fie produsă în masă în 2023. Dar nicio parte a acesteia nu este de fapt nouă. Este o bombă de aviație de 100 de kilograme ghidată cu precizie, atașată la o rachetă M26; ambele au fost folosite separat timp de decenii.

Ucraina va fi prima care va folosi forma lor combinată în luptă. La lansare, motorul accelerează muniția și se desprinde. Aripile se desfășoară apoi, iar racheta planează spre ținta sa. Sistemul său de navigație inerțială asistat de GPS are o precizie de un metru.

Aceste noi rqachete pot fi lansate de pe platforme pe care Ucraina le deține deja, cum ar fi HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) și sistemul de rachete cu lansare multiplă M270, sau de pe propriul lansator deghizat într-un container de transport maritim.

Specificațiile și designul lasă să se înțeleagă trecutul armei, parțial ca o soluție încercată pentru stocurile de rachete M26 nefolosite ale armatei americane în timpul așa-numitului Război împotriva terorismului, creând în același timp o modalitate accesibilă de a vinde bombe ghidate țărilor care nu dispun de o forță aeriană.

Cât de puternică este GLSDB?

Bombele de diametru mic GBU-39 au fost concepute pentru a elimina insurgenții sau celulele teroriste și pentru a limita daunele colaterale cu puterea lor explozivă redusă, a declarat pentru Kyiv Independent Fabian Hoffmann, cercetător doctorand la Universitatea din Oslo, specializat în tehnologia rachetelor.

Raza de explozie limitată este mai puțin utilă pentru ucraineni, dar alte aspecte ale armei îi pot da o nouă viață în mâinile lor.

Caracterul ieftin și comun al pieselor este un avantaj. Potrivit lui Hoffman, bomba în sine valorează în jur de 40.000 de dolari, iar atașarea unei rachete nu ar ridica prețul foarte mult.

În acest moment, tot ce are Ucraina care poate lovi la o asemenea distanță sunt rachetele ATACMS (Army Tactical Missile System) de 165 de kilometri și rachetele Storm Shadow/SCALP lansate din aer de 250 de kilometri. Deoarece acestea costă în jur de 1 milion de dolari și, respectiv, 2,5 milioane de dolari, Ucraina trebuie să le păstreze doar pentru țintele de maximă prioritate.

Aliații folosesc aceste arme și trebuie să lase o anumită cantitate pentru ei înșiși, acesta fiind probabil motivul pentru care Kievul a primit până acum un număr relativ mic din aceste rachete.

Potrivit Reuters, Franța a furnizat Ucrainei aproximativ 50 de rachete SCALP, în timp ce Marea Britanie nu a dezvăluit numărul de rachete pe care le-au trimis. The New York Times a scris pe 19 octombrie că SUA au livrat Ucrainei 20 de rachete ATACMS, Kievul spunând că a fost doar unul dintre primele loturi.

Deși lent pentru un asasin cu rază lungă de acțiune, GLSDB compensează prin manevrabilitatea în aer. Poate fi programat să se apropie de țintă dintr-o varietate de unghiuri și din orice direcție, permițându-i, teoretic, să respingă multe forme de acoperire, a declarat Kelly Grieco, de la think tank-ul Stimson Center din SUA.

Producătorul susține că GLSDB are, de asemenea, un sistem avansat anti-blocare care va contracara contramăsurile electronice ale Rusiei.

Armata Rusiei nu are nimic asemănător GLSDB în arsenalul său și utilizează sistemul Iskander-M sau rachete ghidate trase de Tornado-S MLRS pentru lovituri precise lansate de la sol la o distanță similară, a declarat Hardie pentru Kyiv Independent.

Posibilitățile tactice ale GLSDB sunt, de asemenea, analoge cu modul în care Rusia folosește dronele Shahed proiectate de Iran ca înlocuitori ieftini, mici, cu rază lungă de acțiune și manevrabile pentru rachetele sale scumpe precum Iskander sau Kinjal. Shahed-urile folosesc, de asemenea, piese ieftine, ușor disponibile, pot menține un profil scăzut și pot lovi din orice unghi cu un focos modest.

Ce poate viza Ucraina cu noile rachete?

GLSDB este potrivit pentru a ataca depozitele de arme, cazărmile, nodurile logistice, bazele temporare - practic orice nu este puternic protejat, au declarat experții. Scopul ar fi să provoace pierderi costisitoare și să forțeze trupele rusești să își mute liniile de aprovizionare mai departe de front.

Deoarece se desfășoară rapid, forțele ucrainene le pot folosi în mod eficient pentru a lovi ținte sensibile la timp, cum ar fi ofițerii de rang înalt în timpul vizitelor lor la baze, potrivit lui Hoffman.

Dar dacă GLSDB va face sau nu o mare diferență pe front depinde în mare măsură de numărul de rachete pe care Ucraina le va primi de la SUA, ceea ce este momentan neclar.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Vladimir Putin, #SUA, #rachete, #bombe , #Razboi Ucraina