Numărul avioanelor rusești doborâte în Ucraina crește. „Oops, am făcut-o din nou!”

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 21:14
4249 citiri
Numărul avioanelor rusești doborâte în Ucraina crește. „Oops, am făcut-o din nou!”
Ucraina susține că a doborât zece avioane rusești în zece zile FOTO Twitter/Defense of Ukraine

Armata ucraineană spune că a doborât zece avioane militare rusești în tot atâtea zile, ceea ce marchează o creștere bruscă față de lunile precedente.

Afirmația vine în ciuda penuriei întâmpinate de forțele ucrainene din cauza întârzierilor în aprovizionarea occidentală.

Ucraina spune că un total de 342 de avioane și 325 de elicoptere rusești au fost doborâte de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022.

Aceste cifre nu pot fi verificate independent. Rusia nu a comentat informațiile.

"Încă una! Pe lângă cea de dimineață!" Statul Major al Ucrainei a anunțat într-o postare pe Facebook în după-amiaza zilei de 27 februarie.

„Oops, am făcut-o din nou!” ministerul ucrainean al apărării a glumit pe X (cunoscut anterior ca Twitter). „Și acum sunt 10 avioane rusești distruse în 10 zile!”

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, spune că ultimele două avioane rusești doborâte sunt bombardiere Su-34 - ambele doborâte în estul țării.

„Având în vedere astfel de pierderi de avioane de luptă și speciale, rușii ar trebui să se gândească și să-și oprească mașinile de tocat carne de aviație cel puțin pentru ceva timp”, a spus el.

Oleshchuk se referea la o tactică militară rusă care se caracterizează printr-un număr mare de trupe aruncate în luptă fără a ține cont de viața lor.

Ucraina spune că a doborât unele dintre cele mai bune avioane disponibile pentru forțele aeriene ruse între 17 și 27 februarie.

Acestea includ un avion spion militar A-50 extrem de sofisticat și rar. Dacă va fi confirmat, acesta ar fi al doilea A-50 doborât în puțin peste o lună, o pierdere jenantă pentru Rusia și o victorie semnificativă pentru Ucraina.

Celelalte avioane rusești pe care Ucraina pretinde că le-a distrus în perioada de timp sunt șapte avioane Su-34 și două avioane de luptă S-35.

O armă pe care Ucraina ar fi folosit-o probabil este racheta sol-aer Patriot, furnizată de SUA.

Numărul mai mare de avioane rusești despre care se pretinde că au fost doborâte recent sugerează că „Ucraina este mai agresivă cu lansatoarele Patriot care riscă aproape de linia frontului pentru a angaja avioane rusești”, declară cercetătorul Justin Bronk pentru BBC.

Creșterea recentă are o serie de explicații potențiale, inclusiv desfășurarea sporită a unor astfel de aeronave de către Rusia și sisteme de apărare aeriană mai eficiente utilizate de Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
Ucraina nu ascultă de avertismentul SUA: Mutarea Kievului care îi înfurie pe Putin și Washingtonul
O statistică recentă a Institutul Kiel pentru Economia Mondială (ISW) dezvăluie un top al țărilor care au ajutat Ucraina, pentru a face față agresiunii Rusiei. Pe primul loc în acest...
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
#razboi Ucraina, #avioane rusesti, #avioane doborate Ucraina , #Razboi Ucraina