Putin - lovitură de avertizare asupra elitelor ruse: Semnul care ar indica un război Rusia-NATO

Sambata, 23 Martie 2024, ora 00:33
6657 citiri
Putin - lovitură de avertizare asupra elitelor ruse: Semnul care ar indica un război Rusia-NATO
Putin în Piața Roșie din Moscova, pentru a marca aniversarea a 10 ani de la anexarea Crimeei FOTO: BBC

Deși războiul declanșat de Rusia în Ucraina a trecut în al 3-lea an, iar armata roșie a avut peste 300.000 de victime, Vladimir Putin continuă conflagrația sângeroasă, fără să se oprească. Acum președintele rus dă o lovitură de avertizare asupra elitelor bogate din țara sa, pe care vrea să le strângă în jurul său, un semn că pregătește cu ajutorul lor finanțarea unui război între Rusia și NATO.

Analiza a fost făcută de think tank-ul american Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) de la Washington, care a atras atenția asupra a două discursuri ale lui Putin, în care el și-a exprimat critici rare la adresa loialiștilor bogați, care au fost coloana vertebrală a puterii sale, potrivit Business Insider.

Vladimir Putin face eforturi pentru a strânge elita bogată a Rusiei alături de el, a afirmat ISW. El are nevoie de bani pentru a spori cheltuielile militare, au spus experții şi este pregătit să facă valuri. Analiştii au spus că este un semn că Putin se pregăteşte pentru un război cu NATO.

Putin nu poate opri situația apărută pe front, ce se extinde: Fenomenul din armata rusă amplificat de 5 ori

Într-o întâlnire de marți cu liderii parlamentului inferior al Rusiei, Duma, Putin a stabilit prioritățile pentru noul său mandat. El i-a îndemnat pe oficiali să „acţioneze în interesul statului în locul corporaţiilor sau al partidelor”.

Remarcile ar putea fi văzute ca o lovitură fină acoperită la corupția larg răspândită care caracterizează Rusia modernă (și de care, susțin criticii lui Putin, a beneficiat și el foarte mult).

În remarci similare făcute cu aproximativ o lună înainte Consiliului Federației Ruse, Putin a spus că „indivizii care și-au „căptușit buzunarele” în anii 1990” – care se numără printre grupul său de oligarhi – nu sunt adevărata elită.

Elita reală, a spus el, „sunt muncitori și militari care și-au dovedit loialitatea față de Rusia”. ISW a spus că remarcile indică faptul că Putin trimite o lovitură de avertizare către „siloviki”, foștii oficiali bogați din Serviciile de securitate, care formează o parte importantă a bazei sale de putere.

Un submarin al Moscovei s-a ciocnit de un portavion al SUA: Incidentul într-o zonă neobișnuită, documente dezvăluite VIDEO

Luate împreună, remarcile scapă de negocierile implicite de lungă durată. Analiştii spun că Putin i-a lovit pe cei mai bogaţi oameni din ţară, acceptând să-şi lase bogăţiile neatinse în schimbul sprijinului politic.

Putin vrea renașterea Uniunii Sovietice

ISW a spus că Putin își schimbă direcția, „semnând că stabilitatea financiară pe termen lung a Rusiei va necesita impunerea măcar a unei oarecare dureri unor siloviki - industriașii bogați”.

Putin pare dispus să-și riște acordul cu susținătorii săi bogați pentru a stimula pregătirile „pentru un potențial viitor conflict pe scară largă cu NATO”, a scris ISW. Raportul vine după o serie de avertismente din partea liderilor occidentali că Putin s-ar putea pregăti pentru un război cu Occidentul.

Ministrul danez al apărării a spus că ar putea veni în doar cinci ani. Alianța NATO a oferit Ucrainei un sprijin crucial în lupta împotriva invaziei ruse, iar Putin a amenințat în mod repetat alianța cu perspectiva războiului nuclear.

România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

Analiștii spun că președintele rus are de multă vreme ambiția de a prelua controlul asupra teritoriului din nordul și estul Europei, care a fost cândva parte a Uniunii Sovietice și că victoria din Ucraina l-ar putea încuraja.

Cine sunt silovikii? Când Putin a venit la putere în 1999, a trecut la pedepsirea unora care se îmbogățiseră în timpul liberalizării Rusiei din anii '90. Mai exact, i-a luat pe cei care l-au provocat, precum magnatul petrolului Mihail Hodorkovski.

O nouă facțiune și-a extins puterea sub Putin, silovikii. Unii au primit controlul asupra companiilor și corporațiilor energetice de stat într-un aparent schimb pentru loialitatea lor, devenind foarte bogați. SUA au încercat să submineze puterea lui Putin prin țintirea activelor loialiștilor bogați ai Rusiei într-o serie de sancțiuni ca urmare a începerii războiului din Ucraina.

„Câțiva indicatori financiari, economici și militari ruși sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional la scară largă cu NATO”, a spus ISW, „nu iminent, dar probabil pe o perioadă mai scurtă decât au postulat inițial unii analiști occidentali”.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #razboi Rusia NATO, #Putin razboi, #putin nato, #elite Rusia, #rusi bogati, #finantare razboi, #Putin cercul interior , #Razboi Ucraina