Putin nu poate opri situația apărută pe front, ce se extinde: Fenomenul din armata rusă amplificat de 5 ori

Vineri, 22 Martie 2024, ora 03:40
43721 citiri
Putin nu poate opri situația apărută pe front, ce se extinde: Fenomenul din armata rusă amplificat de 5 ori
Militarii ruși au început să dezerteze masiv din armată FOTO / captură MSN

Războiul provocat de Putin în Ucraina acum peste 2 ani a dus la sute de mii de victime în rândurile militarilor Moscovei, dar cu toate astea conflictul nu dă niciun semn că s-ar putea opri prea curând. Însă acum în armata rusă a apărut un fenomen destabilizator, ea fiind lovită de un val mare de dezertări în masă, pe care liderul de la Kremlin nu îl poate stopa.

S-a înregistrat o creștere uriașă a soldaților ruși care au întors spatele forțelor armate de la începutul războiului din Ucraina în 2023, de 5 ori mai mare față de anul precedent, potrivit cifrelor unui organ de investigație independent, potrivit Newsweek.

În primele luni ale invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, a avut loc un exod al bărbaților cu vârstă militară din Rusia. Printre cei care au plecat în Ucraina, au existat numeroase rapoarte de moral scăzut și nefericire față de comandanții lor.

România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

Pe parcursul războiului, autoritățile ruse au înăsprit codul penal al țării pentru a crește disciplina în forțele armate. Asta în ciuda faptului că Rusia nu este angajată oficial într-un război, ci într-o „operație militară specială”, legea marțială nefiind introdusă, iar mobilizarea anunțată de Putin în septembrie 2022 fiind descrisă ca fiind doar „parțială”.

Cifrele de la publicația rusă Proekt, care se bazează pe înregistrările instanțelor din țară, ilustrează o creștere uriașă a trupelor care caută o cale de ieșire din război.

Acesta a spus că în 2023, 4.373 de persoane au fost condamnate pentru abandonarea neautorizată a unității lor militare – o creștere de cinci ori față de cele 887 de cazuri din anul precedent. Aceasta a fost, de asemenea, o creștere de aproape nouă ori față de cele 527 de cazuri înregistrate în 2021, cu un an înainte de război.

Serviciile Secrete britanice sunt cu ochii pe Rusia: Mutare neașteptată a lui Putin lângă România

Între timp, 289 de militari au fost acuzați anul trecut de nerespectarea ordinelor. Înainte de 2023, o astfel de acuzație era rară, cu doar nouă cazuri în ultimii cinci ani combinați. Tot în 2023, 129 de militari au fost judecați pentru „dezertare”, în timp ce 31 au fost acuzați de prefăcătorie de boală și alte metode de sustragere de la serviciul în slujba armatei.

Un refuz clar de a lupta este pedepsit cu o medie de doi ani și trei luni într-o colonie penală, dar dezertarea primește o pedeapsă mai severă, a scris Proekt.

Publicația a menționat că opt bărbați mobilizați au fost condamnați până la șapte ani într-o colonie cu regim strict pentru evadarea din regiunea Ucrainei Lugansk cu arme și muniții.

Se strânge lațul în jurul lui Putin: Paradisul rușilor închide ușa din spate a Moscovei sub presiunea SUA VIDEO

„Sentințele sub pretextul „conflict armat sau ostilități” sunt pronunțate în cei mai duri termeni”, a spus Proekt în analiza sa de luna trecută, adăugând că există „probabil mult mai multe cazuri represive”, deoarece nu toate ar apărea în dosarele instanțelor ruse.

Forțele ruse s-au confruntat cu pierderi uriașe în timpul invaziei la scară largă a lui Vladimir Putin, cele mai recente cifre ale Statului Major al Ucrainei miercuri situând numărul de victime ale morților și răniților la 433.090 de militari, deși alte estimări sunt mai mici.

Au existat speculații că Putin va anunța un alt proiect de mobilizare pentru a compensa numărul de trupe în scădere după victoria sa la alegerile controlate de Kremlin din weekendul trecut.

Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
Rușii pretind că au distrus un tren care transporta echipament militar occidental către frontul din Ucraina
În regiunea Doneţk din estul Ucrainei, un tren care transporta armament occidental livrat Kievului ar fi fost lovit de armata rusă. Anunțul vine după o serie de lovituri asupra căilor ferate...
Un tip de tanc trimis de americani în Ucraina a fost retras. E prea slab și vulnerabil în fața rușilor
Un tip de tanc trimis de americani în Ucraina a fost retras. E prea slab și vulnerabil în fața rușilor
Ucraina și-ar fi retras din linia de luptă tancurile Abrams M1A1 furnizate de Statele Unite din cauza vulnerabilității acestora la atacurile cu drone rusești, a relatat Associated Press, care...
#razboi Ucraina, #dezertari armata rusa, #militari rusi Ucraina, #armata rusa, #armata rusa razboi Ucraina, #Putin razboi , #Razboi Ucraina