Mutare secretă a lui Putin în războiul din Ucraina: Fotografiile din satelit au demascat Rusia VIDEO FOTO

Luni, 18 Decembrie 2023, ora 02:00
25609 citiri
Mutare secretă a lui Putin în războiul din Ucraina: Fotografiile din satelit au demascat Rusia VIDEO FOTO
Rusia construiește o nouă bază navală în Abhazia FOTO: BBC

Războiul din Ucraina provocat de Vladimir Putin în urmă cu peste 660 de zile continuă, iar liderul de la Kremlin a declarat că Moscova nu se va opri până la victoria contra Kievului. Dar acum, el face o mutare secretă dezvăluită de fotografiile capturate de către sateliții spioni occidentali. Rusia are intenția să construiască o nouă bază navală la Marea Neagră, în portul Ochamchire din provincia separatistă Abhazia din Georgia.

Noi imagini arată o mișcare a Rusiei, care ar putea risca să extindă războiul din Ucraina, deoarece Moscova încearcă să-și protejeze resursele navale din Crimeea de forțele Kievului, potrivit MSN.

Imaginile din satelit surprinse în ultimii câțiva ani, inclusiv de când trupele ruse invadatoare au trecut în Ucraina în februarie 2022, indică lucrări de construcție și dragare în portul Ochamchire din Abhazia, Georgia, a anunțat BBC.

Un sentiment de panică se instalează în Europa: Pericol nemaivăzut ce se întinde ca molima

Portul ar putea acum să se ocupe de nave de marfă mai mari, a spus publicația, citând oficialii care controlează Abkazia. Regiunea Abhazia este recunoscută la nivel internațional ca parte a Georgiei, dar este controlată de autoritățile separatiste de facto. Moscova a recunoscut Abhazia ca stat independent.

Liderul regiunii, Aslan Bzhania, a declarat la începutul acestui an publicației de stat ruse Izvestia că Rusia va înființa o nouă bază navală în Abhkazia. „Toate acestea vizează creșterea capacității de apărare atât a Rusiei, cât și a Abhaziei”, a spus Bzhania.

Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri în Marea Neagră în cele peste 21 de luni de război total cu Ucraina. Kievul a atacat în mod repetat flota Moscovei de la Marea Neagră – bazată în mare parte în orașul anexat Sevastopol din Crimeea – iar Kremlinul a mutat unele bunuri din peninsulă la baza sa din Novorossiysk. O bază navală la Ochamchire ar duce flota Rusiei mult mai la est, în Marea Neagră, departe de Ucraina.

Rusia folosește Marea Neagră pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei, dar și-a pierdut nava amiral a flotei din Marea Neagră, Mosvka, într-un eșec umilitor la începutul războiului.

Vestea noii baze din Abhazia a stârnit îngrijorarea că Moscova ar putea extinde războiul din Ucraina, trăgând Georgia în conflict. Tbilisi speră să se alăture Uniunii Europene, care a sprijinit efortul de rezistență al Kievului împotriva Kremlinului.

Putin primește o lovitură puternică de la Ucraina: Un aliat al Rusiei trece de partea Kievului

„Mișcarea ilegală a Rusiei de a stabili o bază militară navală permanentă în Ochamchire, teritoriul suveran al Georgiei, constituie o amenințare directă pentru Georgia, aspirațiile noastre UE și securitatea Mării Negre”, a declarat președintele georgian Salome Zurabishvili la începutul lunii octombrie. „Facem apel comunității internaționale să reacționeze ferm, condamnând această provocare flagrantă”.

Premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat că Rusia „planifică deja să construiască o a treia bază militară, în acest caz, o bază navală pe teritoriul nostru, desigur, fără permisiunea noastră”. „Acesta este rezultatul ocupației”, a spus el presei. „Asemenea acțiuni reprezintă o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Georgiei”, a declarat Ministerul de Externe al Tbilisi.

Cu toate acestea, nu există nicio „amenințare iminentă”, deoarece Moscova ar avea nevoie de timp pentru a stabili o bază funcțională la Ochamchire, a declarat un oficial georgian. „Chiar dacă vor începe să construiască baza de la Ochamchire, le va dura cel puțin trei ani”, a declarat șeful comitetului de relații externe al Tbilisi, Nikoloz Samkharadze.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#razboi Ucraina, #baza navala rusia, #Abhazia, #Abhazia Osetia de Sud, #Georgia, #Putin razboi, #Crimeea Rusia, #Rusia razboi, #Rusia , #Razboi Ucraina