Atacul ascuns al lui Putin: Rusia face o mutare toxică ce zguduie occidentalii

Vineri, 22 Martie 2024, ora 01:43
5182 citiri
Atacul ascuns al lui Putin: Rusia face o mutare toxică ce zguduie occidentalii
Putin folosește tactica știrilor false în Occident, pentru a destabiliza țările vestice FOTO: Inform

Concomitent cu războiul sângeros al Rusiei din Ucraina, Vladimir Putin orchestrează un atac ascuns asupra Europei, cu scopul de a destabiliza țările aliate ale Kievului. Liderul de la Kremlin se folosește de o ”avalanșă de dezinformare” care ”omoară” mințile occidentalilor, fără să tragă niciun glonț.

Știrile false online și campaniile hibride ale Moscovei cresc înaintea alegerilor europene. Oficialii de la Bruxelles și din alte capitale ale bătrânului continent avertizează că vor fi necesare mai multă vigilență și sancțiuni mai dure pentru platformele online pentru a contracara campaniile de dezinformare ale Rusiei, menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să interfereze cu alegerile la nivelul UE din iunie 2024, potrivit Financial Times.

Clipul video viral a arătat un cunoscut prezentator TV anunțând vestea alarmantă că președintele francez Emmanuel Macron a anulat o călătorie planificată la Kiev din cauza unui complot de asasinat.

România a intrat în vizorul lui Putin: Rusia amenință direct țara noastră din pricina unei mutări a NATO

Elysée și postul de televiziune în cauză, France 24, au dezmințit rapid videoclipul ca fiind fals și generat de inteligență artificială. Dar ei nu au reușit să-i stăpânească răspândirea, mai ales după ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a repostat videoclipul, descriindu-l pe Macron drept „speriat de un asasinat real sau presupus”.

În condițiile în care partidele naționaliste înclinate spre Rusia votează puternic în Franța, Germania și în alte părți, Kremlinul este interesat să-și amplifice mesajele, inclusiv prin sublinierea dorinței care se estompează a Occidentului de a trimite ajutor la Kiev la doi ani după invazia pe scară largă a Moscovei.

Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene care conduce lucrările privind dezinformarea, a avertizat că alegerile pentru Parlamentul European din iunie vor fi lovite de o „avalanșă de dezinformare”, inclusiv videoclipuri deepfake menite să erodeze încrederea publicului în vot.

Ea a spus că este necesar un „efort special” pentru a proteja votul UE de o creștere a utilizării noilor tehnologii și de potențiala „manipulare ascunsă și interferență străină, în special din partea Kremlinului”.

Serviciile Secrete britanice sunt cu ochii pe Rusia: Mutare neașteptată a lui Putin lângă România

Serviciul diplomatic al UE a declarat că a dezvăluit 750 de campanii de dezinformare în 2023 într-un raport publicat în ianuarie, care a catalogat campaniile de influență străină drept „amenințare pentru securitate”, în special în timpul alegerilor din acest an.

Rusia inundă cu știri false Occidentul

Săptămâna viitoare Comisia UE este de așteptat să implementeze reguli mai stricte de dezinformare online, care ar putea impune amenzi rețelelor TikTok, X și altor platforme de socializare dacă nu reușesc să reprime deepfake-urile și alte știri false.

Franța, în special, ripostează. Acesta a însărcinat Viginum, un organ de supraveghere al dezinformării străine, fondat în 2021 și cu personal de o echipă de 50 de persoane, să elimine astfel de eforturi de destabilizare.

Rusia are o istorie lungă de dezinformare și operațiuni psihice, care revine la Războiul Rece. În anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice, Moscova s-a bazat din ce în ce mai mult pe televiziunile Rusia Today și Sputnik susținute de stat pentru a-și răspândi mesajele către publicul străin.

Odată cu apariția internetului, Moscova s-a mutat online, cu ferme de troli, operațiuni de hacking și campanii de dezinformare care vizează alegerile din Europa, SUA și Marea Britanie în ultimul deceniu.

Descoperire alarmantă privind consumul unei băuturi non-alcoolice: Provoacă o boală gravă pe neștiute

Pivotul către campaniile online s-a accelerat de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, care a determinat UE să interzică RT și Sputnik, a declarat Maxime Audinet, cercetător la Irsem, un think-tank afiliat forțelor armate franceze.

„Este un joc de-a pisica și șoarecele”, a spus Audinet. „Rusia s-a adaptat noului mediu de la războiul din Ucraina, iar Europa își întărește apărarea în spațiul informațional, ca în timpul Războiului Rece, când ambele părți erau blocate într-o luptă invizibilă.”

Ca exemplu, el a menționat că Rusia a dezvoltat aproximativ 30 de „site-uri oglindă” pentru RT, pentru a se asigura că utilizatorii de web din UE le pot accesa în continuare, în ciuda interdicțiilor.

„Fluxul constant de minciuni este menit să planteze ideea că toate informațiile nu sunt de încredere și nu sunt demne de încredere. Pentru a ne face să fim suspicioși cu privire la orice”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#razboi Ucraina, #stiri false Rusia, #dezinformare rusia, #Rusia atacuri cibernetice Occident, #razboi hibrid Rusia , #Razboi Ucraina