UE ar putea priva Ungaria de dreptul de vot dacă premierul Viktor Orbán blochează finanțarea pentru Ucraina

Vineri, 26 Ianuarie 2024, ora 19:08
4084 citiri
UE ar putea priva Ungaria de dreptul de vot dacă premierul Viktor Orbán blochează finanțarea pentru Ucraina
Premierul maghiar Viktor Orban/ FOTO: X

După ce ani de zile s-a purtat cu mănuși cu premierul ungar Viktor Orbán, de data aceasta diplomații europeni sugerează că „opțiunea nucleară” de a exclude Budapesta din procesul de vot al UE nu mai este de neconceput dacă Orbán pune în pericol securitatea Ucrainei, scrie Politico.

UE ar putea invoca așa-numitul articol 7, care suspendă dreptul de vot în luarea deciziilor UE, dacă Ungaria blochează aprobarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev la summit-ul liderilor din 1 februarie.

Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat că alte țări UE sunt pregătite să se opună Budapestei în ceea ce ar fi o mișcare istorică pentru liderii UE care se bazează pe coeziune și unanimitate.

„Dacă Orbán blochează acordul [cu privire la buget și 50 de miliarde de euro pentru Ucraina] din nou la summitul din februarie, folosirea articolului 7 pentru a priva Ungaria de dreptul de vot ar putea deveni o opțiune reală”, a spus un diplomat european.

Votul privind ajutorul pentru Ucraina de săptămâna viitoare este important atât pentru Ucraina, cât și pentru UE, pentru a-i transmite președintelui rus Vladimir Putin că Kievul are sprijinul unanim al aliaților săi occidentali. În decembrie anul trecut, Orbán a blocat planurile UE de a finanța ajutorul Ucrainei. La acea vreme, el a declarat că ar fi gata să renunțe la veto numai dacă UE deblochează fondurile înghețate pentru Ungaria.

Liderii europeni vor să arate și mai mult sprijin, deoarece aprobarea ajutorului pentru Ucraina este în prezent în pericol și în SUA.

De ani de zile, Uniunea Europeană a încercat să împiedice îndepărtarea Ungariei de democrație prin suspendarea fondurilor, deoarece țara s-a îndepărtat de valorile liberale ale UE. Ca răspuns, Orbán a folosit dreptul de veto asupra unei game largi de decizii europene pentru a scoate mai mulți bani.

Șefii de stat și de guvern s-au săturat de Orbán

"Este clar că șefii de stat și de guvern s-au săturat de Orbán. Este timpul ca Orbán să realizeze că amenințarea articolului 7 există deja", a spus profesorul de politică european Steven Van Hecke.

"Intrăm din nou în acest joc: ce vrea el? De ce să ne facem griji să salvăm fața cuiva? Ar trebui să fim mai hotărâți", a spus diplomatul UE.

Unele țări din Europa Centrală și de Est se tem să invoce articolul 7, au declarat mai mulți diplomați, deoarece se tem că s-ar putea confrunta în viitor cu o examinare similară în ceea ce privește problemele legate de statul de drept la ei acasă.

Acest lucru s-ar putea aplica în special prim-ministrului slovac Robert Fico, deoarece încă nu este clar dacă va fi loial lui Orbán sau celorlalți lideri ai Uniunii.

Există și riscul unei reacții în Ungaria însăși. Analiştii spun că suspendarea drepturilor de vot ale Budapestei va îndepărta şi mai mult ţara de Uniunea Europeană.

Înainte de summitul special de joia viitoare, liderii UE și ai Comisiei Europene încearcă să-l readucă pe Orbán „în tabăra lor” și să nu-l alunge și mai mult cu amenințarea cu aplicarea articolului 7.

Orbán a devenit din ce în ce mai izolat în ultimele luni, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a virat spre opinii centriste privind Rusia și ajutorul ucrainean, chiar dacă conduce cel mai de dreapta guvern italian de la Benito Mussolini încoace. În Țările de Jos, deși partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile recente, încă nu este clar dacă acesta se va alătura liderilor UE în jurul mesei de negocieri în calitate de prim-ministru. În Polonia, după recentele alegeri, Orbán și-a pierdut cel mai apropiat aliat politic, guvernul naționalist al țării fiind învins de opoziția proeuropeană.

Demersurile Franței

Franța, de exemplu, vrea să restabilească încrederea în Ungaria. În ultimele săptămâni, oficialii guvernului francez s-au abținut să-l critice public pe Orbán și tacticile sale de șantaj.

În decembrie, președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe Orbán la Paris pentru o întâlnire. Oficialii au vizitat, de asemenea, în secret Budapesta în ultimele săptămâni, în efortul de a îmbunătăți relațiile, potrivit mai multor diplomați francezi.

"Există o adevărată ofensivă a Franței pentru a rezolva problema cu Orbán. Dar marea întrebare este dacă poziția lui Orbán este principială, dacă este pregătit pentru negocieri", a spus fostul diplomat francez.

Europa riscă să piardă o bătălie majoră cu liderul maghiar

UE luptă de ani de zile împotriva erodării valorilor democratice din Ungaria. Europa riscă să piardă o bătălie majoră cu liderul maghiar, în timp ce acesta își normalizează propria deriva către extrema dreaptă, luând cu el câțiva lideri și o parte din ideologia politică principală, spun diplomații și oficialii UE.

O mare parte din ideologia lui Orbán, inclusiv politicile sale anti-imigranți, a ajuns în politica de masă. Deși o mare parte din retorica sa antiimigrație a fost criticată de liderii UE în urmă cu un deceniu, aceasta se reflectă acum în pactul "istoric" al blocului european privind migrația, semnalând o schimbare spre dreapta, cu reguli și proceduri de expulzare mai stricte pentru solicitanții de azil respinși.

„Orbán lucrează la o revoluție internă”, a spus un alt oficial al UE.

Unul dintre oficialii Uniunii a remarcat modul în care Ungaria și-a intensificat jocul de comunicare în limba engleză, făcând apel la alegătorii de dreapta conservatori din UE.

La fel ca Orbán, alți lideri de extremă dreaptă, precum Marine Le Pen în Franța și Wilders în Țările de Jos, și-au abandonat tezele privind ieșirea din UE. Cu toate acestea, ca și prim-ministrul Ungariei, ei sunt concentrați pe schimbarea Uniunii din interior.

Influența liderului maghiar asupra politicii europene poate să crească după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, când se așteaptă ca grupurile de dreapta și de extremă dreapta să înregistreze o creștere bruscă, aducându-le mai aproape de centrul puterii.

Orban se opune, de asemenea, negocierilor de aderare a Ucrainei la UE și este pregătit să opună veto aderării Kievului într-o etapă ulterioară.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #ajutor UE, #Ungaria, #drept de vot, #Viktor Orban , #Razboi Ucraina