Ce se află în spatele atacurilor asupra rafinăriilor rusești și cum dăunează acestea Kremlinului

Duminica, 17 Martie 2024, ora 23:44
4690 citiri
Ce se află în spatele atacurilor asupra rafinăriilor rusești și cum dăunează acestea Kremlinului
Imagine cu rafinăria rusească arzând FOTO / captură X Poderio Militar

În fiecare zi, ucrainenii măresc intensitatea și frecvența atacurilor cu drone asupra instalațiilor rusești de rafinare a petrolului. Numai de la începutul anului, peste zece mari fabrici și depozite de petrol au fost avariate, scrie pravda.ua.

Scopul principal al unor astfel de atacuri este militar, deoarece combustibilul din fabricile rusești merge în Ucraina, unde alimentează tancurile, vehiculele blindate și avioanele inamice.

În același timp, economia rusă are de suferit, ceea ce reduce capacitatea ocupanților ruși de a bombarda clădirile rezidențiale și de a ucide civili.

Unde lovesc dronele?

Rusia are aproximativ 30 de rafinării mari de petrol și zeci de rafinării mici. Țara produce peste 530 de milioane de tone de petrol pe an, din care aproximativ 280 de milioane de tone sunt prelucrate de ruși la propriile unități din interiorul țării.

„Este ironic că Putin a fost cel care, în timpul mandatului său de prim-ministru, s-a alăturat dezvoltării sectorului de rafinare a petrolului și l-a adus la un nivel destul de ridicat. El a tăiat toate acestea odată cu invadarea Ucrainei, înmulțind câștigurile economice din trecut cu zero.

La început, prelucrarea petrolului rusesc a devenit obiectul sancțiunilor occidentale, iar acum este o țintă legitimă pentru forțele de apărare și securitate ucrainene”, spune Oleksandr Sirenko, analist la compania de consultanță Naftorinok.

De la începutul anului 2024, dronele au atacat zeci de rafinării și depozite de petrol rusești. „În unele locuri au lovit rezervoarele de combustibil, iar în altele din cauza distrugerii, rafinăriile s-au oprit câteva luni”, spune interlocutorul.

Atacurile la scară largă asupra rafinăriilor rusești au început în 2023. În mai, dronele au atacat Rafinăria Ilski din Teritoriul Krasnodar și Rafinăria Afipski din Kuban, iar în iulie, un „dispozitiv exploziv” a detonat la Rafinăria Kuibișev din Samara.

De la începutul anului 2024, intensitatea atacurilor asupra rafinăriilor rusești a crescut. Au fost afectate rafinăriile și depozitele de petrol din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Oriol, Volgograd, Tuapse, Klințki, Ust-Luz, Ryazan, Bryansk, Belgorod, Rostov, Nijni Novgorod și Leningrad.

Țintele atacurilor

Prima țintă a loviturilor asupra infrastructurii de rafinare a petrolului a Federației Ruse este una militară. „Rafinăriile de petrol ale rușilor sunt o țintă legitimă a Serviciului de Securitate al Ucrainei și a Direcției Principale de Informații”, spune un interlocutor al Forțelor de Securitate și Apărare.

Sunt atacate obiectivele militare sau cele care lucrează pentru apărarea inamicului. De exemplu, sunt rafinăriile de petrol care alimentează echipamentele militare ale ocupanților: tancuri, vehicule blindate și avioane care lansează rachete asupra ucrainenilor.

"Războiul este și despre aprovizionare. Când vedem că industria de rafinare a petrolului a agresorului este lovită, afectează direct capacitatea acestora de a duce război", a declarat Andri IYusov, reprezentant al Serviciului ucrainen de Informații.

"Rușii nu pot proteja toate obiectivele de drone. În același timp, fiecare lovitură puternică în adâncimea teritoriului rusesc distrage atenția forțelor de apărare antiaeriană ale inamicului de pe front și lucrează pentru armata ucraineană", explică acesta.

Al doilea obiectiv este economic. „Fabricile nu numai că furnizează combustibil pentru trupele ruse, ele sunt și o sursă cheie de venit pentru Putin. Rusia folosește bani din veniturile din petrol și gaze pentru a duce războiul și a ucide ucraineni.

Al treilea obiectiv este informativ și poate fi unul dintre factorii victoriei.

Cum afectează loviturile rafinăriile

"Rafinăriile de petrol sunt întreprinderi mari care sunt greu de dezactivat chiar și cu o singură lovitură țintită. Există mai multe linii și munca poate fi transferată de la o instalație la alta. Prin urmare, este încă destul de dificil să se evalueze cu exactitate consecințele atacurilor", spune directorul „Consulting Group A” -95” Serhi Kuiun.

Agenția Bloomberg a informat că rafinăriile atacate în ultimele zile reprezintă 12% din capacitatea de rafinare a petrolului a Federației Ruse.

„În acest moment, nu există suficiente informații pentru a trage concluzii despre cât de gravă a fost paguba și când își vor relua activitatea rafinăriile oprite. Putem spune că ultimele atacuri vor afecta volumele totale de procesare din Federația Rusă cu maximum de câteva procente”, spune Kuiun.

Potrivit expertului în energie Gennadiy Ryabtsev, daunele recente au redus ușor volumul procesării, dar nu merită să supraestimăm ponderea lor în bilanț. „Sunt lovituri punctuale, sunt dureroase, afectează logistica, dar nu au un impact semnificativ asupra volumului total anual de procesare”, spune el.

Vestea bună este că majoritatea rafinăriilor rusești sunt construite cu echipamente occidentale. A fost cumpărat înainte de introducerea sancțiunilor, ceea ce complică și încetinește semnificativ repararea acestora.

Pe fondul atacurilor asupra rafinăriilor de petrol, prețurile bursiere la benzină în Rusia au ajuns la 60.000 de ruble pe tonă, care este maximul din ultimele șase luni.

Prețurile de schimb ale motorinei cresc și ele. Dacă dinamica atacurilor continuă, atunci după interzicerea exportului de benzină, Rusia va fi obligată să aplice restricții similare la motorină.

Creșterea costului combustibilului a fost declanșată doar de știrile despre avarierea rafinăriilor. Dacă se dovedește că sunt afectate echipamente importante, din cauza cărora pot fi oprite pentru o lungă perioadă de timp, atunci prețurile vor ajunge la noi maxime.

„Atacurile asupra instalațiilor primare de procesare a petrolului ar avea cel mai mare efect, deoarece fără ele este imposibil să se producă benzină, motorină sau combustibil pentru avioane”, crede Ryabtsev. Potrivit acestuia, până acum atacurile nu au un impact critic asupra industriei, dar dacă continuă și sunt eficiente, atunci totul se poate schimba.

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #atacuri rafinarii, #pagube , #Razboi Ucraina