Extinderea cimitirelor militare rusești scote la iveală „costul uriaș” al războiului din Ucraina

Duminica, 10 Martie 2024, ora 15:56
3912 citiri
Extinderea cimitirelor militare rusești scote la iveală „costul uriaș” al războiului din Ucraina
Cimitir militar din Rusia/ FOTO: MOscow Times

Imaginile din satelit care surprind extinderea masivă a cimitirelor militare rusești demonstrează „costul uriaș” al războiului din Ucraina pentru armata Moscovei, potrivit experților.

Imaginile „surprinzătoare” arată cimitirele legate de unități de elită, cum ar fi Divizia Aeropurtată, Divizia Motorizată și grupul de mercenari Wagner, toate au crescut substanțial în dimensiune de când a început invazia în februarie 2022.

Deși Rusia nu oferă un bilanț al soldaților săi morți, imaginile – furnizate de Maxar Technologies și obținute de The Telegraph și National Security News – adaugă greutate estimărilor occidentale privind pierderile semnificative.

Imaginile dintr-o singură secțiune a cimitirului Tula din Moscova, de exemplu, arată că numărul mormintelor s-a dublat de patru ori între octombrie 2021 și aprilie 2023.

Cimitirul Bogorodskoie din apropiere a avut o secțiune cu totul nouă adăugată în acea perioadă, aparent triplându-și dimensiunea.

Ambele se află în apropiere de Riazan, în vestul Rusiei, unde au sediul unităților Diviziei 106 Aeropurtate Gardă, potrivit Maxar, o companie privată din SUA ce oferă imagini din satelit.

Trupele din acea divizie au luat parte la bătăliile de început ale războiului din Ucraina și au luptat mai târziu în operațiunile din zona Bahmut împreună cu forțele Wagner.

Estimările serviciilor secrete occidentale sugerează că până la 20.000 de soldați ruși ar fi putut fi uciși în lupta pentru Bahmut.

Colonelul Philip Ingram, fost ofițer de informații al armatei britanice și planificator NATO, a descris imaginile drept „surprinzătoare”.

Ele arată „prețul uriaș pe care îl plătesc recruții ruși”, a spus el.

„Nu sunt surprins de creșterea clară a cimitirelor din apropierea bazelor, deoarece Rusia pierde în prezent peste 900 de soldați pe zi pentru câștiguri teritoriale minime.

„Pierderile rușilor în bătălia pentru Avdiivka, unde au murit peste 16.000 de soldați ai lor, sunt o dovadă a acestui lucru.”

Estimările numărului de soldați ruși uciși în lupta în Ucraina variază enorm.

Un studiu recent realizat de Mediazona și Meduza, două instituții de presă independente ruse, a sugerat că la sfârșitul anului 2023 pierderile au fost de până la 88.000.

Ei și-au bazat cifrele pe necrologurile publice și pe registrele oficiale de moștenire.

Această estimare corespunde cu cea a Ministerul britanic al Apărării, care estimează că până la 70.000 de militari ruși au murit.

SUA consideră că cifra ar putea ajunge până la 120.000, în timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a sugerat luna trecută că ar fi vorba de 180.000.

Rusia nu furnizează numărul oficial de morți.

Aproximativ un sfert dintre soldații ruși uciși se află în unități militare obișnuite, un alt sfert sunt trupe sau voluntari nou mobilizați, iar restul sunt deținuți, fac parte din grupuri de contractori privați sau necunoscuți, potrivit cercetărilor recente ale The Economist.

„Realitatea pentru poporul rus este că extinderea dimensiunii acestor cimitire nu reflectă pe deplin numărul real al morților ruși”, a spus Col Ingram.

„Multe cadavre au rămas acolo unde au căzut pe câmpul de luptă.

„Recuperarea și repatrierea morților ruși nu este o prioritate, deoarece ține adevărata amploare a victimelor departe de privirea publică și salvează guvernul rus să plătească despăgubiri familiilor.

„Anul acesta probabil că victimele din ambele părți vor ajunge la un milion în total.

„Mi-ar trebui să-mi imaginez că cimitirele fie vor crește din nou în dimensiune, fie vor trebui dezvoltate altele noi.”

Alte cimitire prezentate în imagini includ cimitirul Blijnie, lângă Feodosia, Crimeea, și cimitirul Mihailovsk, lângă Stavropol, tot în Crimeea.

Ambele sunt asociate cu Divizia a 7-a Aeropurtată, care a fost implicată în războiul din Ucraina încă de la început.

Militarii unității au luat parte la ofensiva din sudul Ucrainei și la luptele de la Herson și Mikolaiv în acea lună, unde se spune că au suferit pierderi grele.

Aceeași unitate a pierdut 49 de soldați într-o singură zi anul trecut.

Parașutiștii ruși de elită luptau cu Regimul 247 VDV, parte a Diviziei a 7-a Aeropurtate Gardă, când au fost uciși într-o bătălie aproape de Staromaiorske, un sat din Donețk.

Presa rusă a scris în martie 2022 că generalul comandant al diviziei, Andrei Suhovețki, a fost ucis în luptă.

Cimitirul Alabino este legat de unitățile care alcătuiesc Divizia a 2-a de infanterie motorizată.

Cimitirul pare să fi fost extins pentru a adăposti mormintele aparținând militarilor din divizie, care au murit în război.

Divizia a luat parte la ofensiva din nordul Ucrainei din 2022 și în asediul eșuat de la Cernihiv, care a durat o lună.

În timpul asediului din februarie 2022, peste 150 de soldați din unitate au fost uciși și aproximativ 300 au fost capturați de forțele ucrainene.

Cimitirele Bakinskaia și Berezovski sunt legate de Grupul Wagner și se crede că conțin mormintele multora dintre luptătorii săi morți.

Ambele cimitire au prezentat o expansiune semnificativă din februarie 2022.

Se spune că până la 21.000 de luptători Wagner au fost uciși de la începutul războiului.

Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
Forţele ruse încearcă să încercuiască oraşul Ceasiv Iar și să îl cucerească până pe 9 mai
După ce a capturat Avdiivka și mai multe sate din est, Moscova a pus ochii pe următoarea țintă principală, orașul Ceasiv Iar, scrie kyivindependent.com. Depășite numeric, trupele...
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina cu drone de tip necunoscut. Ar fi lovit un hotel din Nikolaev unde era cazați mercenari care luptau pentru Kiev
Rușii au atacat Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 aprilie, folosind patru drone Shahed și cinci de tip neidentificat. Forțele ucrainene de apărare antiaeriană au...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #cimitire, #extindere, #pierderi , #Razboi Ucraina