Un fost președinte îl ironizează pe Putin: harta care arată cât de mare era Imperiul Mongol și ce puțin loc ocupa Rusia

Marti, 13 Februarie 2024, ora 11:49
6722 citiri
Un fost președinte îl ironizează pe Putin: harta care arată cât de mare era Imperiul Mongol și ce puțin loc ocupa Rusia

Fostul președinte al Mongoliei l-a ironizat în weekend pe președintele rus Vladimir Putin și accentul pus de acesta pe istorie pentru a încerca să justifice invazia sa în Ucraina, scrie Business Insider.

Putin s-a folosit frecvent de frontierele istorice pentru a-și justifica invazia brutală, argumentând că Rusia are pretenții asupra Ucrainei, chiar dacă Ucraina este o țară independentă.

În interviul acordat săptămâna trecută fostului prezentator Fox News Tucker Carlson, Putin a prezentat secole de istorie rusă și europeană. Istoricii spun că o mare parte din istoria prezentată de el nu stă în picioare.

Pe X, Tsakhia Elbegdorj, președintele Mongoliei între 2009 și 2017 și fost prim-ministru al acestei țări, a ironizat argumentul lui Putin.

El a împărtășit hărți care arată cât de mare era Imperiul Mongol, acesta controlând cândva părți din ceea ce este acum Rusia.

"După interviul lui Putin. Am găsit harta istorică mongolă. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă", a scris Elbegdorj.

Hărțile pe care le-a împărtășit au arătat și cât de mică era Rusia în secolul al XV-lea.

Imperiul Mongol a fost cândva cel mai mare din lume. Teritoriul său acoperea o mare parte din Eurasia și includea China actuală și o mare parte a Rusiei, precum și Ucraina.

În prezent, Mongolia, situată între China și Rusia, este o țară mai mică, dar rămâne una dintre cele mai mari națiuni din lume din punct de vedere al suprafeței totale.

Guvernul Mongoliei nu a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, deși nu a condamnat-o în mod categoric.

Dar Elbegdorj a fost vocal în sprijinul său pentru Ucraina.

El a scris în februarie 2023: „Democrațiile lumii trebuie să se unească cu și mai multă hotărâre pentru a declara că libertatea este nenegociabilă și pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga”.

"Știu că Putin nu tolerează libertatea. Am stat cu el de multe ori. El disprețuiește diferențele și concurența. Se teme de o Ucraina liberă. Ca narcisist profund, nu și-ar putea permite să vadă vecini mai de succes și mai prosperi, " a mai scris fostul președinte mongol.

Până și miliardarul american Elon Musk a ridiculizat interviul pe care dictatorul rus Vladimir Putin l-a acordat jurnalistului Tucker Carlson, arată Unian.ua.

Fondatorul companiei „SpaceX” a postat un meme al unuia dintre utilizatorii rețelei pe microblogul X (fost Twitter). El a comentat meme-ul cu textul: „Cel mai bun răspuns până în prezent”.

În captură de ecran, un jurnalist american l-ar fi întrebat pe dictator de ce Rusia a invadat Ucraina. "Sunt de acord cu asta. Vedeți, pe 28 mai 2016, o gorilă a fost împușcată la Grădina Zoologică din Cincinnati...", "răspunde Putin".

Istrorici: Interviul evidențieze delirul tot mai mare al lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a oferit o performanță ciudată, alimentată de propaganda rusă și de postură imperialistă, în interviul acordat săptămâna trecută gazdei media de dreapta Tucker Carlson, notează Business Insider.

Interviul de două ore a dezvăluit puține informații noi despre războiul din Ucraina - dincolo de faptul că este probabil să continue -, dar a reușit să evidențieze delirul tot mai mare al lui Putin, potrivit a doi istorici ruși.

Timp de aproape 30 de minute neîntrerupte, Putin a enumerat versiunea sa despre istoria Rusiei, într-o încercare aparentă de a dovedi că Ucraina nu este o țară suverană. Nenumărați istorici și analiști au respins afirmațiile lui Putin privind suveranitatea de când a început războiul, în februarie 2022.

"Performanța lui Putin a fost ciudată", a declarat Robert English, profesor la University of Southern California, care studiază Rusia, Uniunea Sovietică și Europa de Est.

Președintele rus a repetat cu lux de amănunte multe dintre ideile eronate pe care le-a folosit de-a lungul anilor pentru a-și susține convingerea că Ucraina ar trebui să fie sub controlul Rusiei.

"Putin pare un om delirant, care a pierdut contactul cu realitatea, vorbind despre Rurik și despre Comunitatea Polono-Lituaniană", a declarat Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford a Universității Duke și istoric al Uniunii Sovietice și al relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică.

Putin ar fi putut pune cu ușurință invazia pe seama fricii Rusiei de extinderea prezenței NATO în regiune, a spus English. Dacă Putin ar fi acceptat chiar și puțin – sugerând posibilitatea unei eventuale reconcilieri – ar fi putut să întoarcă valul și mai mult împotriva asistenței americane continue pentru Ucraina.

„În schimb, el a arătat că nu insecuritatea rusă, ci imperialismul personal al lui Putin a motivat războiul”, a spus English. „Și, așadar, cei care urmăresc în Occident ar putea concluziona că el încă vrea să cucerească toată Ucraina, că nu va respecta niciodată suveranitatea acesteia și, prin urmare, Occidentul trebuie să păstreze armele să curgă spre Kiev”.

"El ar fi putut arăta că este rezonabil și deschis la un compromis corect", a adăugat English. "În schimb, a arătat că este atât imperios, cât și imperialist, astfel că un compromis cu el poate fi imposibil".

Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
De ce au scos ucrainenii tancurile americane Abrams din luptă
Ucraina a scos temporar tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, parțial din cauza tacticilor rusești cu drone, au declarat oficialii Pentagonului, citați de The Guardian. În...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #interviu, #Vladimir Putin, #Tucker Carlson, #imperiul mongol , #Razboi Ucraina