Premierul Fico se plânge că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană din Slovacia pentru că este necesar în altă parte

Duminica, 03 Martie 2024, ora 23:47
4173 citiri
Premierul Fico se plânge că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană din Slovacia pentru că este necesar în altă parte
Sistem antiaqerian SAMP-T/ FOTO: mil.in.ua

Premierul slovac Robert Fico a anunțat că Italia va retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T din țară.

„Am primit un mesaj de la guvernul italian că sistemul italian de apărare antiaeriană, pe care ni l-a împrumutat pentru un an, va fi retras din Slovacia pentru că este necesar în altă parte”, a spus Fico.

Potrivit acestuia, instalațiile strategice, în special centralele nucleare, rămân neprotejate. El a adăugat că guvernul anterior „a dat” Ucrainei un sistem rusesc S-300 de apărare antiaeriană funcțional.

„Apoi am avut sisteme americane Patriot o vreme, apoi au plecat, iar acum pleacă și italienii”, s-a plâns premierul.

Sistemul italian de apărare antiaeriană SAMP/T l-a înlocuit pe cel american Patriot anul trecut. Slovacia a furnizat Ucrainei S-300 după invazia rusă pe scară largă din 2022.

Anterior, ministrul slovac de Externe Juraj Blanar s-a întâlnit și a purtat discuții cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la un forum diplomatic din Antalya, Turcia. Fico a lăudat întâlnirea celor doi.

La cea de-a doua aniversare a războiului pe scară largă, Fico a spus că războiul a început „cu comportamentul neobișnuit al neo-naziștilor ucraineni ”.

El a convocat un consiliu de securitate la începutul acestei săptămâni din cauza preocupărilor legate de o întâlnire a aliaților la Paris pentru a sprijini Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reluat sâmbătă un apel adresat aliaţilor săi occidentali de a oferi Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, după noile atacuri ruseşti care au provocat moartea a cinci persoane, potrivit Ucrainei, scrie AFP.

Atacurile asupra oraşului-port Odesa de la Marea Neagră din noaptea de vineri şi sâmbătă au ucis trei oameni, între care un copil, iar o clădire de nouă etaje a fost distrusă, au declarat oficialii ucraineni.

Rusia continuă să lovească civili. Avem nevoie de mai multă apărare aeriană din partea partenerilor noştri.

Trebuie să întărim scutul aerian al Ucrainei pentru a ne proteja mai bine poporul de terorismul rus. Mai multe sisteme de apărare aeriană şi mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană salvează vieţi”, a scris preşedintele Zelenski pe reţelele de socializare.

După doi ani de război, în ultimele zile, liderul ucrainean i-a îndemnat în repetate rânduri pe aliaţii săi occidentali să ofere asistenţă militară mai rapid, solicitând în special muniţie, mai multe sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă.

Victoria împotriva Rusiei „depinde de voi”, le-a spus Zelenski, duminica trecută, aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin este esenţial pentru Kiev, dar care au fost reticenţi în ultimele luni să valideze noi bugete în acest scop.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia și-a modernizat baza navală a flotei Mării Negre. Cum și-a pus la adăpost navele de atacurile ucrainene
Rusia și-a modernizat baza navală a flotei Mării Negre. Cum și-a pus la adăpost navele de atacurile ucrainene
Rusia a întărit apărarea bazei sale navale a Flotei Mării Negre din Novorossisk, a anunțat, joi, 18 aprilie, Ministerul Apărării al Regatului Unit. „Infrastructura de întreținere,...
Rusia construiește noi rute comerciale către Asia pentru a reduce impactul sancțiunilor occidentale. Apropierea dintre Moscova, China și India va crește
Rusia construiește noi rute comerciale către Asia pentru a reduce impactul sancțiunilor occidentale. Apropierea dintre Moscova, China și India va crește
Rusia accelerează construirea a două noi coridoare de transport care leagă Asia și Europa, încercând să uşureze impactul sancţiunilor occidentale, în timp ce escaladarea în Orientul...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #sisteme antiaeriene, #Italia, #slovacia , #Razboi Ucraina