Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa

Luni, 18 Martie 2024, ora 23:59
3219 citiri
Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Serghei Narîșkin, directorul serviciului rus de informații externe SVR FOTO Times of Israel

Experții din domeniul apărării spun că Moscova își îmbunătățește rapid operațiunile de informații după invazia din Ucraina.

Atacul de săptămâna trecută, crud și violent, asupra lui Leonid Voldov, un apropiat al regretatului lider al opoziției ruse Aleksei Navlania fost înfricoșător de eficient.

Atacatorul a spart geamul mașinii și l-a stropit pe Volkov cu gaze lacrimogene și l-a lovit în mod repetat cu un ciocan – de aproximativ 15 ori – rupându-i brațul stâng și rănindu-i piciorul stâng înainte de a fugi de la fața locului. A fost, a spus Volkov după aceea, „un salut evident, caracteristic, tipic, în stil gangster din partea lui Putin”, iar atacul a reflectat un adevăr emergent: operațiunile temutelor servicii de rusești s-au întors în Europa, scrie The Guardian.

Serviciile de informații lituaniene au declarat că complotul „pare a fi opera serviciilor speciale ruse”, deși Darius Jauniskis, directorul serviciului de securitate lituanian, a spus că Moscova aparent a angajat pe cineva pentru a efectua atacul în sine. De la invadarea Ucrainei, între 400 și 600 de ofițeri de informații ruși au fost expulzați din ambasadele din Europa. Analiștii spun că reconstruirea rapidă a rețelei a împins Moscova să recurgă la crima organizată pentru a-i îndeplini munca murdară.

Cu o lună mai devreme, Maksim Kuzminov, un pilot rus de elicopter care a dezertat în Ucraina, a fost găsit mort, împușcat de șase ori, aproape de casa sa din Costa Blanca. Se mutase în Spania în speranța de a începe o nouă viață. Deși lipseau dovezi solide, serviciile de informații spaniole au concluzionat că el a fost ucis la ordinele serviciilor rusești, probabil de ucigași plătiți.

La sfârșitul lunii trecute, un al șaselea bulgar, Tihomir Ivancev, pictor și decorator, a fost arestat și acuzat în Marea Britanie sub suspiciunea de spionaj. El este de așteptat să fie judecat în această toamnă, alături de cinci cetățeni. Toți sunt acuzați de spionaj pentru Moscova în colaborare cu Jan Marsalek, fost director al companiei germane Wirecard, care este căutat de Interpol după ce a fugit în Rusia după prăbușirea acesteia în 2020.

Revendicarea atacurilor

În mod semnificativ, spre deosebire de comploturile de dinainte de război, Rusia dă dovadă de dorința de a înclina spre revendicarea responsabilității. În urma otrăvirii din 2018 a familiei Skripal în Salisbury, Marea Britanie, cei doi bărbați acuzați au făcut eforturi pentru a nega implicarea. După ce moartea lui Kuzminov a devenit publică, Serghei Narîșkin, directorul serviciului rus de informații externe SVR, a declarat că dezertorul este „un cadavru moral”.

Aceasta reflectă o schimbare remarcabilă. Planul pentru Ucraina a fost să se bazeze în mare măsură pe serviciul de informații interne FSB pentru a recruta trădători care să fie dispuși să sprijine invazia rusă odată ce trupele ar fi trecut granița în februarie 2022. Orice ar fi promis FSB că ar putea face, a eșuat în mod spectaculos. Rezistența ucraineană a fost acerbă, nu doar pe câmpul de luptă, ci în întreaga societate. Pentru o vreme, Serghei Beseda, șeful celui de-al cincilea serviciu al FSB, responsabil pentru Ucraina, a fost reținut - dar apoi a fost eliberat și a revenit la postul său ca și înainte.

Andrei Soldatov, un jurnalist de investigație rus și expert în informații care trăiește în prezent în Marea Britanie, a declarat că redresarea operațiunilor de informații reflectă convingerea Moscovei că este acum angajată într-o luptă explicită cu Occidentul. "Sunt într-un război cald", a susținut el, și, de fapt, Kremlinul "a fost foarte bun în a-și schimba analiza" după ce ceea ce trebuia să fie o operațiune specială de capturare a Ucrainei a eșuat. Cum armele NATO au intrat în Ucraina în cantități semnificative, Moscova crede că este începutul "unui mare război" între vest și est, care a fost întotdeauna inevitabil, a spus Soldatov.

Reformarea operațiunilor Centrului 161, responsabil cu destabilizarea în străinătate

Acum moralul la Kremlin s-a îmbunătățit dramatic de la eșecul contraofensivei Ucrainei. Teama era că Kievul câștiga, dar trupele sale au câștigat doar câțiva kilometri, în ciuda faptului că erau aprovizionate cu tancuri, vehicule blindate și artilerie occidentale. Dar, cu războiul încă în mare măsură în impas, alte teatre de conflict au devenit mai importante. În cazul Rusiei, asta include frontul secret.

Analiștii raportează un profesionalism mai mare în operațiunile rusești. Jack Watling, cercetător senior la thinktankul Royal United Services Institute, și doi colegi au publicat luna trecută o analiză a modului în care GRU și-a restructurat operațiunile după Ucraina.

Un element cheie al planurilor lor este reformarea operațiunilor Centrului 161, responsabil cu destabilizarea în străinătate, după modelul Războiului Rece, pentru a pregăti mai bine agenții, cunoscuți sub numele de "ilegali", care vor fi dislocați în Europa sub acoperire.

"Se întorc la unele dintre metodele din anii 1970 și 1980", a declarat Watling. Unele tehnici folosite sunt elementare, personalul nu mai aduce telefoane mobile la sediul unității. O nouă subdiviziune, Unitatea 54654, se concentrează pe recrutarea de "cleankins" - persoane fără asocieri anterioare cu securitatea și pe generarea de povești de acoperire pentru a plasa persoanele în misiuni de spionaj pe termen lung, atât de apreciate la Moscova încă din perioada sovietică și de la furtul secretelor atomice de către Klaus Fuchs din Proiectul Manhattan.

Schimbările de strategie sunt tipice pentru modul în care Rusia abordează războaiele, a declarat Soldatov. citat de The Guardian. "Amintiți-vă că, în fiecare război, armata rusă și agențiile rusești intră în război într-o stare foarte proastă. Vorbim despre asta în 1914, 1941 și chiar în Afganistan. Apoi, treptat, doar din cauza numărului mare de oameni și pentru că nu le pasă de pierderi, ei intră în formă. Cred că este ceea ce se întâmplă acum", explică acesta.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #spionaj, #Europa , #Razboi Ucraina